Putkiremontti kodin elinkaaren aikana
Käyttövesiputkien putkiremontti on vaihe, joka tulee jokaisen pientalon elinkaarella vastaan. Pientalojen käyttövesiputkien käyttöikä vaihtelee n. 25-40 vuoden välissä, joten niiden uusimiseen on hyvä varautua ajoissa. Kun kodin putket ovat kunnossa ja ehjät, voivat talon asukkaat myös elää turvassa.
Kustannuksia pelätään turhaan
Isojen asuinkiinteistöjen linjasaneerauksista, niiden erilaisista toteutusmuodoista sekä kustannuksista on kirjoitettu paljon. Tästä johtuen saattaa pientaloasujan kuvitelmat hänen oman kotinsa käyttövesiputkiremontin laajuudesta ja hinnasta olla väärät.
Mikäli ison asuinkiinteistön linjasaneeraus toteutetaan ns. perinteistä mallia hyödyntäen, uusitaan tällöin taloyhtiön käyttövesi-, lämmitysvesi- ja viemäriputkien lisäksi märkätilojen vedeneristykset, laatoitukset ja vesikalusteet. Tämän lisäksi saatetaan nykyaikaistaa kiinteistön sähkölinjasto sekä tehdä tarpeen vaatiessa muita kiinteistön rakenteita parantavia korjauksia. Tällöin yhden osakkaan kustannukset nousevat kymmeniin tuhansiin asunnon koosta riippuen ja koti saattaa olla remontin takia asuinkelvoton useita kuukausia.
Pientaloissa putkiremontti toteutetaan harvemmin yhtä laajasti, vaikka tarvetta saattaisikin olla. Useimmiten käyttövesiputket uusitaan pintavedoin, jolloin kustannukset saadaan pidettyä alhaalla ja remontti kestää noin viikon. Pientalon käyttövesiputkien uusiminen kustantaa keskimäärin n. 4000-7000 €. Pientaloissa saneeraustyön osuuden voi vähentää kotitalousvähennyksessä, jolloin lopulliset kustannukset pienenevät entisestään.
Putkiremontti oikeaan aikaan tuo turvallisuutta
Käyttöikänsä päähän tulleet putket ovat yksi keskeisimmistä vesivahingon aiheuttajista. Rikkinäinen putki aiheuttaa talon rakenteiden sisään tihkuvuotoa, joka kastelee talon rakenteita ja aiheuttaa pitkään jatkuessaan vesivahingon. Laajemman vesivahingon korjauksessa voi kestää jopa kuukausia ja lasku on sen mukainen. Vakuutusyhtiöt korvaavat osan vesivahingoista, mutta harvan vakuutus korvaa koko remonttia.
Koska putket ovat silmiltä piilossa, on niiden kuntoa hankala seurata. Omakotitalon putkiremontti tulee yleensä ajankohtaiseksi, kun talon putket ovat 40–50 vuotta vanhoja. Ennen vuotta 1990 valmistuneiden putkien osalta jopa aikaisemmin. Ajoissa teetetyllä putkiremontilla minimoidaan vesivahinkoriskit ja voidaan välttyä kalliilta korjauskustannuksilta.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Pientalon putkiremonttiin tulee valmistautua ajoissa. Huolellisella suunnittelulla säästetään siihen käytetyt eurot takaisin moninkertaisesti. Myös osaavien ammattilaisten valinta on erittäin tärkeä osa onnistunutta putkiremonttia.
Suunnitteluvaiheessa olisi erityisen tärkeää huomioida myös märkätilojen ikä ja kunto, sillä mikäli käyttövesiputket uusitaan pintavedoin, jäävät pesutilat koskemattomiksi. Pientaloasujan tulee muistaa, että vasta vuonna 1999 tuli voimaan nykyaikaisten vedeneristeiden määräykset eli kaikki tätä ennen rakennetut märkätilat ovat jo käyttöikänsä päässä. Vanhoja märkätilojen uusittaessa tulee myös varautua jonkinasteiseen rakenteiden kuivatukseen, sillä on hyvin todennäköistä, että rakenteista löytyy kosteutta.
Jopa vielä 1994 vuonna ja kaikki sitä aikaisemmin rakennetut talot saattavat sisältää asbestia sisältäviä rakennusmateriaaleja, joten velvoittava asbestilainsäädäntö tulee ottaa huomioon vanhoja rakenteita purkaessa.