Asiantuntijana Joensuussa – Markus Otronen

Edessä aukeaa vastavalmistuneen omakotitalon pihatyömaa. Ilmassa leijuu lokakuisen aamun usva ja uudenkarheassa ovensuussa seisoo asiantuntijamme Markus Otronen. Joensuun Karhumäki on juuri saanut uudet asukkaat Markuksen perheestä.

Asiantuntijan työ Itä-Suomessa

Markus aloitti asiantuntijan työt Raksystemsin Joensuun aluetoimistossa helmikuussa 2020. Hänen pääasialliset työtehtävänsä keskittyvät erilaisiin kuntotutkimuksiin ja korjaussuunnitteluun.

Viime aikoina hän on tehnyt erityisesti kosteus- ja sisäilmateknisiä kuntotutkimuksia, asbesti- ja haitta-ainekartoituksia sekä betonirakenteiden kuntotutkimuksia. Suunnittelukohteet ovat yleensä omakoti- tai rivitalojen kosteusvaurioiden korjauksia. Lisäksi hän tekee isompiin kiinteistöihin tiivistyskorjauksien suunnittelua ja purkumateriaaliselvityksiä sekä toimii satunnaisesti puhtauden- ja kosteudenhallintakoordinaattorina. ”Tyypillistä työpäivää ei ole”, hän tiivistää nauraen.

Raportoinnit hän hoitaa toimistolla ja kenttäpäivät kohteessa.

Joensuun toimistolla on tosi hyvä porukka, joten sinne on aina mukava mennä”, hän kertoo. Kuten niin moni muukin on uratarinoissaan maininnut, Raksystemsillä myös Markuksen mielestä parasta ovat työkaverit.

Markus keikkailee Itä-Suomen alueella ja ehtii yleensä illaksi kotiin. Kotona vastassa ovat avovaimo Hanna sekä kaksi tytärtä, Alma (1) ja Elsa (3).

Salibandyä, talon rakentamista ja lasten kanssa touhuilua

Oman kodin rakennusprojekti on vienyt kaiken vapaa-ajan lähes parin vuoden ajan, koska Markus rakensi talonsa pääosin itse töiden ohessa. Rakennusprojekti alkoi toukokuussa 2021 ja Otroset muuttivat uuteen kotiinsa noin kuukausi sitten. Markus naurahtaa, että pihatöitä riittääkin sitten seuraaviksi kesälomiksi.

Rakennusprojektin takia omat harrastukset ovat myös olleet tauolla. Vielä kaudella 20/21 hän pelasi salibandyä 2-divisioonassa, mutta kausi keskeytyi koronan takia. Yhteensä Markus on pelannut 10 kautta liigatasolla ja kolme kautta 1-divarissa. Vieraili hän myös yhden kauden Norjan pääsarjassa, josta on jäänyt mahtavat muistot ja tunne, että aina kannattaa uskaltaa heittäytyä, niin ei sitten vanhana harmita menetettyjä mahdollisuuksia. Nyt on kuitenkin alkamassa uusi vaihe Otrosten perheessä, kun Markus haluaa keskittyä pienokaisiinsa ja uuteen elämään Karhumäessä. 

Talonrakentajasta rakennusinsinööriksi

Markus valmistui ammattikoulusta talonrakentajaksi vuonna 2007. Siitä lähtien hän työskenteli rakennushommissa vuoteen 2015 asti, jonka jälkeen hän aloitti rakennusinsinöörin opinnot. Rakennusinsinööriksi valmistuttuaan hän tuli Raksystemsille ja on viihtynyt erittäin hyvin.

”Omalla kohdalla ainakin työtehtävien monipuolisuus on mukava asia ja pitää työn mielekkäänä ja sopivan haastavana. Lisäksi tykkään siitä, että työ on vaihtelevaa, on sekä toimistopäiviä että kohteessa tutkimuspäiviä. Työviikot menevät nopeasti, kun on vaihtelua”, hän kertoo hymyssä suin.

Tulevaisuudessa lisäkouluttautumista ja aikaa perheen kanssa

Tulevaisuudessa Markus haluaa täydentää ammatillista osaamistaan töiden ohessa. Hän aikoo käydä lisäkoulutuksia, joihin Raksystems kannustaakin työntekijöitään.

”Lyhyen tähtäimen suunnitelma on hieman hengähtää rakennusprojektin jälkeen ja viettää enemmän aikaa lasten kanssa” kertoo Markus. Jossain vaiheessa hänet löytää varmasti myös greeniltä golfin parista muutaman vuoden tauon jälkeen. Ehkä pienten caddien kera, jotka ovatkin juuri heränneet ja on aika syödä yhdessä aamupala ennen keikalle lähtöä.