Etätöitä salsan tahtiin Vilnasta käsin – Johdon assistentti Noora Kosonen

Talven aamuaurinko värjää olohuoneen seinät kauniin kellertäviksi ja yhdet jalat töpöttelevät innokkaasti bachatan soidessa rytmikkäästi taustalla. Huoneen nurkassa nököttävät Reinot muistuttavat Suomesta ja steppilauta aamuvirkun aamutreenistä. Ikkunasta aukeaa maisema kaunista, mutta jo hieman ränsistynyttä kerrostaloa päin. Vilnassa on aika lähteä Raksystemsille töihin, eli siirtyä ikkunan eteen.

Lue Raksystemsin johdon assistentin Noora Kososen uratarina!
Kuva 1: Nooralla on kotona 4 työpistettä. Kuvan paikkaa hän kutsuu aurinkospotiksi, joka on ihana paikka pitää esimerkiksi Teams-kokouksia.

Kaksi vuotta Raksystemsillä

Kaksi vuotta on kulunut siitä, kun Noora Kosonen aloitti Raksystemsillä johdon assistenttina. Korona oli juuri rantautumassa Suomeen ja työt alkoivat poikkeusoloissa, kuten monilla muillakin. Pääkonttorilla Vantaalla siirryttiin mahdollisuuksien mukaan etätöihin, tosin kyllä toimistollakin tehtiin töitä. Onneksi, sillä muuten emme olisi tavanneet tätä aurinkoista energiapakkausta kasvotusten.

”Minua on aina kiinnostanut rakennukset ja rakentaminen ja olin jonkun aikaa töissä kiinteistönvälityksessä. Se oli ihan minun duuni, mutta yhtäkkiä olinkin tilanteessa, että piti valita kauppa tai koulutus. No, valitsin kouluttautumisen ja se työ sitten jäi”, kertoo Noora. Muutamien vuosien kuluttua Noora oikeastaan vaan päätti, että hän menee töihin Raksystemsille.

Oman elämänsä insinöörinä parhaassa tiimissä

Nooran työnkuva on moniulotteinen ja rönsyilevä, kuten daami itsekin on. Työhön kuuluu esimerkiksi johtoryhmien sihteerinä toimiminen, raporttien, toimitilojen, henkilöstötapahtumien ja tilaisuuksien suunnittelu ja organisointi, Pohjolan Paras – Bäst I Norden -koulutusten koordinointi sekä sidosryhmäyhteistyö. Johdon assistentin tyypillinen työpäivä koostuu koordinoinnista, suunnittelusta, pähkäilystä ja kaikennäköisten haasteiden ratkomisesta.

”Parasta mun työssä on se, että saan olla ”oman elämäni insinöörinä” oikeiden insinöörien kanssa, eli tehdä just tätä mun työtä omana itsenäni. On ihan mahtavaa tuntea päivittäin se, että mun työpanokseen luotetaan”, sanoo Noora.  Ja jottei kukaan nyt hämmästy, niin todellakin, kollegat ovat tämän kokonaisuuden onnistumisen mahdollistaja, hän lisää. Etätyö onnistuu ihan superhyvin, varsinkin kun hänellä on tukena ihan paras tiimi.

Noora näkee heti olennaisen ja keskittyy vaikuttamaan asioihin positiivisesti. Hän hoitaa vaikkei muut hoitaisi. Hänellä on mahtava vimmattu halu muuttaa huonot tai keskinkertaiset asiat positiiviksi. Noora ei valita vaan tekee. On aivan upeata tehdä Nooran kanssa duunia!”

Marko Malmivaara, Group CEO

Etätyö sujuu varsin mallikkaasti, ainoa ongelma on työn imu, eli joskus on vaikea laittaa läppärin kansi kiinni. Noora on tehnyt koko Raksystems uransa pääsääntöisesti etätöitä, joten oikeastaan mikään ei muuttunut Vilnaan muuttaessa. ”Tai no täällä on nopeampi netti ja ikkunasta on eri näkymä”, hän naurahtaa.

Lue Raksystemsin johdon assistentin Noora Kososen uratarina!
Kuva 2: ”Ihan luksusta on se, että saan tehdä töitä kaikkien kanssa, niin Suomen kuin Ruotsinkin raksilaisten kanssa”, kertoo Noora.

Villinä Vilnaan

Noora muutti perheineen Liettuaan kesällä 2021 miehen komennuksen ansiosta. Hän työskentelee poliisin erikoisasiantuntijana Liettua – Valko-Venäjä – Ukraina alueenaan. Noora ei miettinyt hetkeäkään, etteikö lähtisi mukaan, vaikka jännittikin kippurassa tulevaa. Suurimman huolen aiheutti lasten erottaminen Suomen koulusta ja ystävistä ja Vilnassa uuteen amerikkalaiseen kouluun tottuminen. Onneksi kaikki on mennyt oikein hyvin ja kumpikin lapsista puhuu jo sujuvasti englantia ja tykkäävät käydä koulua.

Arki rullaa jo oikein mukavasti Vilnassa. Ainut suuri pettymys oli se, ettei sieltä löytynyt asuntoa, johon perheen kisut olisi saanut ottaa mukaan. Mutta Putte ja Hippu muuttivat Nooran vanhempien luokse täysihoitolaan, jossa saavat elää kuin kuninkaalliset konsanaan. Ikävä on kuitenkin valtava.

Vilnassa Nooran etätyö on herättänyt suurta ihmetystä. Oletus tuntuisi olevan, että puolisot ovat 100-prosenttisesti kotiäitejä. Vaikka hänen päiväänsä kuuluukin myös kotiäitiys ja lasten kuskaaminen koululle ja sieltä pois, niin etätyöt onnistuvat superhyvin. ”Parasta on kokoukset, jossa kaikilla on kamerat päällä. Saan ihmisten nassuista yllättävän paljon energiaa ja intoa. Välillä tulee ikävä fyysistä työtä, mutta sitä ikävää voi vaimentaa siirtelemällä kotona kalusteita”, hän nauraa.

Monitoiminainen

Noora ehti tehdä laaja-alaisesti työtä hiusalalla, kunnes lääkäri sanoi, että joko lopetat suosiolla tai jalat edellä. Hän oli aina viikonloput töissä ja pääsääntöisesti lauantait menivät hääporukoita kammatessa, missä milloinkin. Noora toimi myös näyttötutkintojen arvioijana parturikampaajien ammattitutkinnoissa sekä kampaajien erikoisammattitutkinnoissa. Tuosta urasta jäi upeita muistoja, ihania ystäviä sekä mestarikillan kultainen sormus. Viimeiset kuukaudet hän teki asiakastyötä kampaamossa hengityssuojalla, eli harjoitteli jo vähän ennakkoon tätä maskielämää.

”Hiusalalta sujahdin vähän vahingossa myymään ihmisten koteja. Sanoin vaan yhdelle silloin vielä puolitutulle, että hei minusta tulisi hyvä kiinteistönvälittäjä. Meni päivä ja olin työhaastattelussa ja sitten jäinkin heti hommiin. Se työ oli ihanaa”, kertoo Noora.

Sitten Nooran piti päättää, jatkaako töitä välittäjänä vai lähteekö uudelleenkouluttautumaan. ”Ystäväni sisko ehdotti, että lähtisin hänen kollegakseen ja siinä sitä sitten mentiin opiskelemaan merkonomiksi ja tekemään töitä sijoituspalveluyhtiöön”, hän kertoo

Opiskelua, tanssia ja tulevaisuuden unelmia

Noora opiskelee tällä hetkellä lähiesimiestyön ammattitutkintoa työn ohella. Hän halusi, että ekspaatti-ajasta jää jokin merkintä urapolkuun. Opiskelu ei juurikaan vie aikaa, koska se on suurimmaksi osaksi arjen esihenkilötyössä suoritettavaa, toki luentoja on toisinaan iltaisin ja lisäksi tehdään kirjalliset näyttötyöt. Niitä hän naputtelee iltaisin, kun tulee oikea fiilis.

Vilnan kodissa soi päivittäin lattarit. Noora rakastaa salsaa ja bachataa. Tanssi on myös hänen ja hänen miehensä yhteinen harrastus, ja molemmat odottavatkin jo kovasti pääsyä tanssitunneille. He kuntonyrkkeilevät myös yhdessä, tällä hetkellä olohuoneessa, mutta salille on tarkoitus mennä heti kun maailma normalisoituu. Lapsillakin on omat hanskat mukana, jos joskus sattuvat sille tuulelle, että on kiva päästellä höyryjä.

Lue Raksystemsin johdon assistentin Noora Kososen uratarina!
Kuva 3: Noora kävelyllä tyttärensä kanssa.

Urheilu on osa Nooran perheen arkea. Kodissa käytetään Les Mills OnDemand -virtuaalijumppia ja aamut alkavatkin usein vartin corella tai bodybalancella tai sitten kävelylenkillä. ”Käydään muutenkin paljon kävelyillä ja tavoite on täällä ollessa kiertää upeita kirkkoja ja muita nähtävyyksiä. Nyt on pari peruslenkkiä jo, eli meillä puhutaan vingis park -lenkistä, jokilenkistä ja rappusista”, kertoo Noora. Perheen kodin edessä on mahtava mäki, ja tolkuttomat rappuset. Lounastauolla voi esimerkiksi piipahtaa pulkkamäessä.

Kuva 4: Noora ja lapset ihailemassa talvista jokimaisemaa.

”Elän tässä ja nyt. Tärkeintä on, että pysytään hengissä ja terveinä”, Noora sanoo. Tulevaisuudessa hän haaveilee hankkivansa ison maatalon, jossa voisi kaivaa maata, pyöritellä kiviä ja elää sellaista rennon lupsakkaa elämää luonnon ympäröimänä. ”Olen sellaisen jo vähän tainnut hankkiakin, silleen lyijykynällä allekirjoittaen. Mutta sen aika on sitten joskus. Nyt eletään täysillä täällä kaupunkiasunnossa”, hän sanoo hymyssä suin.

Kuva 5: Arkiliikuntaa lähipuiston kiipeilytelineessä.