Green Building Partnersin liiketoimintajohtajana Susteralla – Konsta Tuokko
Vuoden 2023 helmikuussa Konsta Tuokka aloitti GBP:n liiketoimintajohtajana. Liiketoiminta on kasvanut hurjasti sen jälkeen.
Sisällys
Diplomi-insinööri hurahtaa ympäristökonsultointiin
Sustera Suomen pääkonttorilla Vantaalla on rauhallista tiistaisena aamuna. GBP:n kerroksessa on hiljaista, vaikka toimiston työpisteillä työskenteleekin jo useita asiantuntijoita. Hyvä akustiikka vaimentaa näppäinten naputuksen, vain kahvinkeitin porisee houkuttelevasti taustalla.
Toimiston tilat on toteutettu WELL-hyvinvointisertifioinnin periaatteiden mukaisesti, johon osaaminen löytyy talon sisältä. Liiketoimintajohtaja Konsta Tuokko nappaa kahvin mukaan ja aloittaa tarinansa.
Konsta on kotoisin Järvenpäästä, mutta peruskoulun ja lukion hän on käynyt Joensuussa. Lapsena hän asui myös kaksi vuotta Keniassa.
Joensuun vuosien jälkeen Konstan tie vei Aalto-yliopistoon Espoon Otaniemeen rakennustekniikan opintoihin. Hän työskenteli opintojen ohessa muun muassa Pöyryllä.
Konstan työnkuvaan kuului aluksi kiinteistöveroselvitykset kiinteistökonsultoinnin yksikössä. Samassa yksikössä toimi myös ympäristövastuullisuustiimi, joka on yksi Suomen ensimmäisiä. Konsta kiinnostui LEED-sertifioinneista, joita tiimi teki.
Pöyryllä työskenteli myös Keijo Leppävuori, joka päätti perustaa vuonna 2011 yhteistyökumppaniensa kanssa Green Building Partners Oy:n. Pian myös Konsta siirtyi GBP:lle töihin, jossa hän työskentelee edelleen monipuolisten kiinteistöalan ympäristö- ja vastuullisuuspalveluiden parissa.
Susteralle yrityskaupan myötä
Sustera (ent. Raksystems) osti GBP:n keväällä 2020. Vuoden 2023 helmikuussa Konsta aloitti GBP:n liiketoimintajohtajana. Liiketoiminta on kasvanut hurjasti sen jälkeen. Vuoden 2024 alussa osastolla työskentelee yli 50 asiantuntijaa.
Haluan, että me olemme ykkösvalinta, kun asiakas kaipaa ympäristövastuullisuuden konsultointia. Haluan myös, että olemme ykkösvalinta työntekijälle”, Konsta toteaa.
Mitä GBP tekee ja kenelle?
Liiketoiminnan asiantuntijat auttavat rakennushankkeiden ja olemassa olevien kiinteistöjen ympäristö- ja vastuullisuusasioiden huomioimisessa. Asiakkaita ovat rakennusliikkeet, ammattimaiset kiinteistönomistajat sekä kunnat ja kaupungit.
Monesti työkaluina ovat kotimaiset tai kansainväliset ympäristösertifikaatit. Osastolla tehdään ympäristösertifiointien lisäksi myös esimerkiksi energia- ja elinkaarisuunnittelua, hiilijalanjälkilaskentaa sekä puhtauden- ja kosteudenhallintakoordinointia.
”Meillä on todella kattava ja syvä osaaminen rakennushankkeiden ja olemassa olevien kiinteistöjen vastuullisuustavoitteiden ohjaamiseksi. Työsisältömme yhdessä rakennushankkeessa voi kattaa nykyisin ympäristösertifioinnin, vähähiilisyyden ohjaamisen, elinkaarisuunnittelun, tervetalo-ohjauksen ja EU-taksonomianmukaisuuden ohjauksen, joten kokonaisuuden koordinointi ja vastuullisuustavoitteiden yhteensovittaminen on avainasemassa.”, Konsta summaa.
Osastolla tehdään myös monenlaista muuta konsultointia esimerkiksi kiinteistöveroselvityksiä, energiakatselmuksia, ilmastoriskiselvityksiä tai hankintakonsultointia.
”Meillä on alusta alkaen ollut kulmahuoneesta konehuoneeseen -sanonta, joka tarkoittaa sitä, että puhumme suunnittelijoiden, työmaalla ja ylläpidossa työskentelevien kielen lisäksi myös johdon kieltä”, Konsta kertoo hymyssä suin.
Liiketoimintajohtajan työnkuva
Konsta haluaa pysyä kartalla siitä, mitä osastolla tehdään ja mitä asiakkaat haluavat. Siksi hänen työajastaan menee edelleen noin kolmasosa projektityön parissa. Myynti ja markkinointi on myös iso osa työnkuvaa eli Konsta pitää yhteyttä asiakkaisiin sekä laatii tarjouksia.
Lisäksi on paljon hallinnollista työtä, johtoryhmän kokouksia, laskutusta, myyntiä ja raportointia. Tiimiläisten tukemiseen ja sparrailuun Konsta käyttää mielellään aikaa.
”Mielestäni yksi tärkeimmistä ja antoisimmista tehtävistäni on asiantuntijoidemme kanssa sparrailu ja ongelmien ratkaisu. Nämä kehittävät kaikkien ajattelua ja pitävät kiinni käytännön työssä”, Konsta kertoo.
”Teemme todella paljon myös töitä yli tiimirajojen, mikä on yksi vahvuuksistamme”, hän lisää.
Konsta työskentelee pääosin konttorilla, koska on huomannut, että tehokkainta ja tuottavinta on tehdä töitä toimistolla, jolloin hiljainen tieto myös liikkuu paremmin.
”Kynnys kysyä sermin yli näkemystä on meillä todella matalalla”, Konsta toteaa.
Mikä Susteralla työskentelyssä on parasta?
”Innostun siitä, että vastuullisuus- ja ympäristöasiat nähdään mahdollisuutena ja niihin halutaan panostaa”, Konsta toteaa.
Meidän konsulteillamme on hurja vaikuttavuus, kun he saavat tehdä yhteistyötä Suomen suurimpien kiinteistönomistajien kanssa ja olla konkreettisesti mukana erilaisten asiakkaiden kanssa edistämässä työtä ilmastonmuutoksen taltuttamisessa. Meillä on huippuporukka, osaamista on paljon ja vertaistukea saa aina tarvittaessa”, hän lisää.
Konstan mielestä parasta on se, kun näkee, että ihmiset oppivat ja kehittyvät ja kokevat työnsä merkitykselliseksi. Osastolla tehdään myös paljon opinnäytetöitä ja useimmat jatkavat sitten valmistumisen jälkeen vakituisena asiantuntijana.
Lue myös
Projektipalveluiden osastopäällikkönä Turussa – Tapio Hatulainen
Rakennuttamista twistillä – Projektipäällikkö Jesper Lapela
Päivä rakennesuunnittelijan matkassa
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.