Rakennustekninen asiantuntija Petri – talojen rakentajasta niiden tutkijaksi mielenkiintoisten mutkien kautta

Olen Petri Kaipainen ja toimin Mikkelin aluetoimistolla rakennusteknisenä asiantuntijana. Ennen uraani Raksystemsillä olen työskennellyt mm. sitomokoneen hoitajana, kirvesmiehenä ja rakennusalan yrittäjänä. Nykyisessä työssäni teen pääsääntöisesti Asuntokaupan kuntotarkastuksia, mutta vahvana rakennusalan osaajana teen myös paljon muuta.

Isän jäljissä rakennusalalle

Kiinnostuksen rakennusalaan olen saanut verenperintönä. Vanhemmillani oli maatila, mutta isän päätoiminen työ oli rakennusalalla. Myös isän isä oli aina ollut alalla töissä.

Olen tottunut tekemään töitä pienestä asti. Aina, kun aikaa riitti autoin vanhempia pellolla tai isää rakennustöiden parissa. Pensseli minulle annettiin käteen heti, kun se vain pysyi kädessä.

Valmistuin talonrakentajaksi Juvan ammattioppilaitoksesta vuonna 1989. Oli itsestään selvää lähteä opiskelemaan alaa, jota olin käytännössä tehnyt työkseni jo koko ikäni. Lisäkoulutuksena kävin myös myöhemmin muuraus- ja laatoituskurssin.

Lama vei hetkellisesti kirjapainoon töihin

1990-luvun alussa Suomessa alkoi lama, joka iski vahvasti rakennusalaan. Siinä vaiheessa olin ehtinyt toimia rakennusalalla noin viiden vuoden ajan. Ensin yhdessä isän sekä hänen veljensä kanssa ja myöhemmin yksin muutamassa eri rakennusliikkeessä.

Laman aikaan rakennusalan töitä ei ollut, joten päätin lähteä jälleen opiskelemaan. Suoritin graafisen alan perustutkinnon kirjasidontaan erikoistuneena ja toimin Juvalla sitomokoneen hoitajana noin kymmenen vuoden ajan. Vaikka päätyöni oli muualla, tein rakennusalan töitä iltatöinä.

Laman hellitettyä päätin palata takaisin rakastamani rakennusalan pariin. Työ painotalossa oli sosiaaliselle ja haasteista innostuvalle ihmiselle liian yksinäistä ja yksitoikkoista. Perustin oman toiminimen ja jonkin ajan päästä rakennusliikkeen. Parhaimmillaan yritys työllisti jopa kaksitoista henkeä.

Yrittäjästä asiantuntijaksi Raksystemsille

Nyt olen toiminut rakennusalalla lähes 25 vuotta. Juvalta Mikkeliin muutin 30 vuotta sitten. Mikkeli on sopivan kokoinen kaupunki minunlaiselleni maalaispojalle.

Raksystemsille tieni toi vuonna 2019. Olen aiemmin toiminut talojen rakentajana, mutta nyt tutkin muiden rakentamia taloja. Olen ikään kuin rakennusalan toisella puolella ja se tähän työhön houkuttelikin.

Mikkelin toimistolla toimii tällä hetkellä minun lisäkseni LVI-asiantuntija Jussi Korhonen. Jussin kanssa teemme yhdessä alueen Kuntoarviot, mutta saan apua usein myös muilta toimistoilta. Kiinteistön kuntoarvioita teen toisiksi eniten Asuntokaupan kuntotarkastuksien jälkeen. Myös Kosteuskartoitukset, Lämpökamerakuvaukset, Asbestikartoitukset sekä Asiantuntijalausunnot ovat käyneet Raksystemsin urani aikana tutuiksi.

Raksystemsin ehdoton etu on laaja asiantuntijaverkosto. Aina saa apua, kun sitä tarvitsee. Myös yrittäjähenkisyys ja työn monipuolisuus ovat asioita, joita nykyisessä työssäni rakennusteknisenä asiantuntijana arvostan. Saan itse suunnitella työpäiväni eikä mikään päivä ole samanlainen.