Salapoliisityötä rakastava sisäilma-asiantuntija Sanna Helttunen

Toukokuinen aamuaurinko säteilee liplattavaan vedenpintaan, kun saavumme Hiidenveden rantaan. Miten sopivasti hydrobiologin haastattelupaikaksi valikoituikin kotiseudun järvimaisema Nummelassa. Porissa syntynyt ja Raahessa Pohjois-Pohjanmaalla varttunut sisäilma-asiantuntijamme Sanna Helttunen on asunut ja opiskellut ympäri maailmaa ja asuu nyt perheineen Nummelassa.

Ympäristö lähellä sydäntä

Sanna valmistui meribiologiksi Skotlannissa ja kirjoitti lopputyönsä miekkavalaiden saalistuskäyttäytymisestä Norjassa. Suomessa hän viimeisteli maisterin tutkinnon ja kirjoitti gradun kasviplanktonista. Teksasissa hän on tutkinut delfiinejä.

Luonto ja vesistöt ovat aina olleet Sannalle tärkeitä ja luonto korostuu kaikessa myös vapaa-ajalla. Kolmilapsinen perhe viettää paljon yhteistä aikaa ulkona, oli se sitten jalkapallokentän laidalla, hevostallilla tai pojan kanssa valokuvaten luonnossa. Puutarhahommat ja maastopyöräily ovat myös mielipuuhaa, hän kertoo.

Oho! Tämä video ei näy, koska olet kieltänyt markkinointievästeiden käytön. Nähdäksesi videon, käy hyväksymässä markkinointievästeet.

Miten päädyit Raksystemsille töihin?

Reilu kymmenen vuotta sitten omakotitaloomme tehtiin asuntokaupan kuntotarkastus Raksystemsin toimesta talokauppojen yhteydessä. Tuolloin ihastelin Raksystemsin naispuolista kuntotarkastajaa työssään. Jo silloin kävi mielessä, että tuo olisi unelmatyötä. Vuodet vierivät, mutta kipinä alalle oli jo syttynyt.

Tiivistahtisten talonrakennusprojektien ja kiireisten pikkulapsivuosien jälkeen koin, että on minun vuoroni panostaa asioihin, jotka koen itselleni mielenkiintoisiksi ja tärkeiksi. Syksyllä 2018 huomasin Rakennusteollisuuden koulutuskeskuksen (RATEKO) järjestämän rakennusterveysasiantuntijakoulutuksen (RTA) ja siitä se sitten lähti. Aloitin opinnot omakustanteisesti tammikuussa 2019 ja sisäilma-asiantuntijan työt Raksystemsillä kesäkuussa 2019.

Ajoitus töiden saannin ja opintojen aloituksen suhteen osui aikataulullisesti nappiin. Opinnot ovat tukeneet työtä ja työssä olen pystynyt hyödyntämään jo opittua asiaa. Lisäksi käytännön kokemus talonrakennuspuolelta viimeisten 15 vuoden ajalta on tukenut itse työn tekemistä. Kolmen vuoden työkokemusvaatimus rakennusten kuntoon ja terveyshaittoihin liittyvistä tutkimustöistä tuli täyteen vuonna 2022 ja nyt olen sertifioitu rakennusterveysasiantuntija.

Monipuolinen työnkuva

Työpäivät ja työkohteet vaihtelevat paljonkin toisistaan. Joskus kohteena on kokonainen asuinkerrostalo, päiväkoti, teollisuus- tai toimistorakennus. Joskus taas tutkimme yksittäistä huoneistoa, taloa tai vaikka tiettyä osaa koulurakennuksesta.

Asiakas ottaa meihin yhteyttä esimerkiksi sisäilmaoireiden vuoksi. Taustatietoihin tutustumisen ja kohteen tarvekartoituksen jälkeen teemme suunnitelman kohteen tutkimuksista.

Rakastettavaa salapoliisityötä

Riippuen kohteesta, tutkimme esimerkiksi sisäilman epäpuhtauksien kulkeutumista paine-eromittauksin ja merkkiainekokein. Rakenteiden kuntoa tutkittaessa teemme rakenneavauksia, mittaamme kosteuspitoisuuksia ja otamme materiaalinäytteitä esimerkiksi lämmöneristeestä tai muista rakennusmateriaaleista mikrobianalyysiin. Ajoittain selvitämme sisäilman kemiallisia epäpuhtauksia VOC-näytteiden eli haihtuvien orgaanisten yhdisteiden pitoisuuksien avulla. Laboratoriotulokset saatuamme kirjoitamme asiakkaalle raportin. Tuloksia tulkittaessa ei pelkästään katsota laboratorion analyysivastausta, vaan kokonaisuutta, mihin liittyy esimerkiksi aistinvaraiset havainnot, olosuhde- ja kosteusmittaukset sekä rakenneselvitykset. 

Ajoittain työ on melkoista salapoliisityötä, juuri sellaista, jota rakastan. Työssä yhdistyy monia minua kiinnostavia osa-alueita, kuten biologia, kemia, rakennusfysiikka ja itse rakennukset sekä ihmisten kohtaamiset. Pidän myös työn fyysisestä puolesta. Jokainen päivä on erilainen ja ikinä ei tiedä etukäteen mitä eteen tulee. Se on todella kutkuttavaa.

Mikä on parasta työssäsi Raksystemsillä?

Raksystemsillä on innostava työskentelykulttuuri, joka istuu hyvin omaan arvomaailmaani. Tekemisen meininkiä pitää olla. Parasta työssäni on työn monipuolisuus ja vaihtelevuus. On hienoa saada tehdä työtä osaavien ammattilaisten kanssa, jotka ovat aina valmiita auttamaan. Osaavassa tiimissä saan jatkuvasti oppia uutta alan parhaimmistolta.

Kohta on 4 vuotta vierähtänyt siitä, kun tulin taloon. Viihdyn Raksilla tosi hyvin. Meillä on sellaista pienen firman tuntua, vaikka yritys onkin kasvanut huimasti viime vuosina.”