Vuoden 2020 raksilainen on Sami Valkeapää

Raksystemsillä on ollut jo vuosia tapana juhlistaa kuluneen vuoden onnistuneita raksilaisia kunniamaininnoin. Palkintoja jaetaan esimerkiksi vuoden asiakaspalvelijalle, tulokkaalle ja työkaverille. Vuoden tavoitelluin kunniamaininta menee kuitenkin vuoden raksilaiselle – esimerkillisimmän raksilaisen perikuvalle. Vuoden 2020 osalta palkinnon sai Group Business Controller Sami Valkeapää taloushallinnon osastolta. Selvitimme millainen persoona on vuoden raksilaisen takana.

Vuoden raksilainen on rautahermoinen työmyyrä

Toimitusjohtajamme Marko Malmivaara perustelee vuoden 2020 raksilaisen palkitsemista näin:

’’Tämä herra on jaksanut painaa hommia hymyssä suin hermostumatta välillä armottomassakin paineessa. Hän tekee huolellisesti raportit ja budjetit, mutta auttaa myös hädässä. Hän on esimerkillinen raksilainen: avulias ja ystävällinen sekä tässä viime vuoden mylläkässä ehtinyt perustaa perheenkin.’’

Kunniamaininta tuli Samille iloisena yllätyksenä. Hän kertoo olevansa aina valmis auttamaan ja onkin sen myötä tehnyt viime aikoina erityisen pitkää päivää. Palkinto on hieno tunnustus siitä, että myös muut ovat huomanneet venymisen.

Raksilaisena pian 8 vuoden ajan

Sami juhlii tänä vuonna kahdeksan vuoden uraa Raksystemsillä. Vuosiin on mahtunut paljon muutoksia sekä työelämässä että henkilökohtaisessa elämässä.

Sami aloitti Raksystemsillä taloushallinnon assistenttina vuoden 2013 kesällä. Juuri valmistuneelle taloushallinnon tradenomilla ei ollut suuria odotuksia työhön, mutta hän huomasi nopeasti työn imevän mukaansa. Ensimmäisen vuoden hän työskenteli ulkoisessa laskentatoimessa laskutusta ja avustavaa kirjanpitoa tehden, jonka jälkeen hän siirtyi sisäisen laskentatoimen puolelle.

Nykyään Sami vastaa itsenäisesti yrityksen sisäisestä laskennasta. Hän tuottaa raportteja johdolle päätöksenteon tueksi sekä kertoo kuinka tavoitteisiin on päästy. Esimerkiksi yrityksen budjetin ja ennusteiden laatiminen kuuluvat hänen päätehtäviinsä.

Työ on haastavaa ja hektistä, mutta se on tehnyt Samista taloushallinnon monitaiturin. Yrityksen toiminta ja kokonaistilanne tulee tuntea työssä hyvin. Kasvavassa yrityksessä tapahtuu myös jatkuvasti, joten hänen tulee olla koko ajan tarkkana ja oppia uutta.

Kasvavassa yrityksessä luotetaan ja annetaan vastuuta

Sami sanoo työssään parasta olevan vapaus. Hän saa itse luoda ja suunnitella kalenterinsa. Työnantaja luottaa, että sovitut tehtävät tulee tehtyä ajallaan.

’’Vapaus on myös mahdollistanut, että olen saanut viettää mahdollisimman paljon aikaa kotona kahdeksan kuukautisen tyttäreni kanssa. Yöunet ovat välillä käyneet vähiin, mutta onneksi työtehtävät joustavat’’, kertoo Sami.

Yrityksen parhaiksi puoliksi Sami listaa matalan hierarkian ja kasvavan yrityksen mahdollisuudet. Raksilaiset ovat hänen mukaansa rentoa porukkaa, jotka saavat myös paljon aikaiseksi. Johtajia ei herroitella, vaan heille puhutaan kuten muillekin raksilaisille. Yrityksen jatkuva kehittyminen tuo myös mukavaa vaihtelevuutta työtehtäviin. Esimerkiksi Ruotsin tulo liiketoimintaan on tuonut paljon uusia mielenkiintoisia haasteita niin kielitaidollisesti kuin laskennan osalta.

’’Samin kanssa on todella mukava tehdä töitä! Hän on tunnollinen kaveri, jolta löytyy myös huumorintajua. Pieni pilke silmäkulmassa hän auttaa selviämään hektisistä kausista sekä tuo iloa meille muille’’, kertoo Samin esimies Hannu Lankinen.

Vuoden raksilaisen toiveet tulevaan

Kuten varmasti jokainen, myös Sami toivoo tulevalta maailman tilanteen rauhoittumista koronan osalta. Myös lisäkädet olisivat jossain tilanteissa paikallaan. Kumpaankin tilanteeseen on varmasti tulossa helpotus lähiaikoina.

’’Vuoden 2020 raksilaisen palkinnon saaminen näin haastavana vuonna on suuri etuoikeus. Vuosi 2021 tulee varmasti olemaan Raksystemsille ja kaikille muillekin hyvin erilainen vuosi. Toivotaan, että se tuo mukaan paljon huikeita uusia kokemuksia!’’, Sami lopettaa.