BREEAM-sertifikaatti soveltuu poikkeuksellisellekin kohteelle
BREEAM-sertifikaatti (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) on brittiläinen ympäristösertifiointijärjestelmä, joka on Euroopassa käytetyin luokitustapa.
Sisällys
BREEAM on yksityiskohtainen ja kansainvälisesti hyvin tunnettu sertifiointi
BREEAM-sertifiointiluokitusjärjestelmällä on hyvä kansainvälinen tunnettavuus kiinteistösijoittajien keskuudessa. Se on myös kansallistettu useaan maahan, mikä mahdollistaa eri maiden erityispiirteiden huomioonottamisen ja parhaiden kansallisten käytäntöjen hyödyntämisen. Suomessa käytetään kuitenkin kansainvälistä mallia.
Luonteeltaan BREEAM on yksityiskohtaisempi kuin muut sertifiointimallit, mutta se on samalla joustavampi erilaisiin hanketyyppeihin. Eri aiheiden painotus määritetään maakohtaisesti ja Suomessa vedenkäytön ja liikkumisen painotusta on pienennetty. BREEAM-luokitus soveltuu myös hyvin kohteisiin, jotka voivat olla kauempana kaupungeista ja hyvistä liikenneyhteyksistä.
Hankevaiheen BREEAM-sertifioinnit
Hankevaiheen BREEAM-sertifiointi ohjaa suunnitelmien ja rakentamisen ympäristövaikutusten huomiointiin. Uudisrakennuksille sovellettava BREEAM International New Construction sisältää luokitusmallit pääosalle erilaisista rakennustyypeistä mukaan lukien asuntorakentamisen.
BREEAM-sertifioinnissa on mahdollista luoda bespoke-malli, joka mahdollistaa sertifioinnin sellaisille rakennuksille, joihin ei löydy valmista kriteeristöä. Suomessa esimerkiksi paloasemia on sertifioitu Bespoke-menettelyn kautta.
Erillinen peruskorjauksille tarkoitettu BREEAM Refurbishment & fit-out soveltuu joustavasti eri laajuisille peruskorjauksille tilamuutoksista täydelliseen peruskorjaukseen ja mahdollistaa osakorjausten huomioinnin.
Toimistorakennuksissa huomioita erityisesti sisäilmaan ja maankäyttöön
Luokitusjärjestelmä tarjoaa selkeän työkalun, jonka avulla on systemaattisempaa asettaa ympäristötavoitteita ja ohjata suunnittelua ja rakentamista. Muihin sertifiointijärjestelmiin verrattuna huomiota kiinnitetään toimistorakennuksien kohdalla erityisesti sisäilman laatuun ja maankäyttöön.
Luokitus palkitsee aikaisemmin rakennettujen tonttien hyödyntämisestä, luontoarvojen suojelusta ja kehityksestä, eli rakennetaanko esimerkiksi aikaisemmalle tontille vai pitääkö raivata olemassa olevaa metsää. Tässä myös tarkastellaan, onko tontilla mahdollisesti luontoa, jota tulisi ennemmin suojella.
Sertifioinnissa haastavaa on vaatimus suunnittelun alkuvaiheessa tehtävistä selvityksistä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos sertifioinnissa auttavaa konsulttia ei ota mukaan jo rakennusvaiheen alussa, voi tiettyjä luokitustasoon vaikuttavia kriteereitä jäädä saavuttamatta.
BREEAM Assessorin tekemä kohdekierros on myös oleellinen osa sertifikaatin saamista, jotta suunnitteluratkaisujen toteutus saadaan varmennettua ja dokumentoitua. Sertifoituja kohteita ovat muun muassa useat Spondan kohteet, kuten Fenniakortteli, kauppakeskus Elo ja kauppakeskus Citycenter.
Olemassa olevien kiinteistöjen sertifioinnit
BREEAM In-Use sertifioinnin avulla kiinteistön teknisiä ominaisuuksia ja kestävää ylläpitoa voidaan jatkuvasti ja systemaattisesti kehittää. Luokitusjärjestelmä on olemassa oleville kiinteistöille hyvin suoraviivainen ja se perustuu kysymyslistaan.
Olemassa olevia kiinteistöjä arvioidaan BREEAM-sertifiointijärjestelmässä Commercial tai Residential -luokkien mukaan. Kriteerit eroavat hieman toisistaan näissä kahdessa luokassa.
BREEAM In-Use soveltuu laajasti erilaisiin kiinteistöjen hallintamalleihin. Kohteessa arvioidaan erikseen itse kiinteistön (Asset) fyysisiä ominaisuuksia ja ympäristömyönteisyyttä sekä teknisen ylläpidon (Management) ylläpidon menettelyjä, prosesseja ja käytäntöjä.
Kiinteistöstä riippuen sertifioinnin laajuutta voi muokata koskemaan kiinteistöä, teknistä ylläpitoa tai käyttäjäorganisaation toiminnan ympäristöhallintaa. Tämä mahdollistaa sertifioinnin saamisen hyvin monenlaisille kiinteistöille ja kiinteistön erilaisissa ylläpitojärjestelyissä.
BREEAM-sertifiointi lyhyesti
- brittiläinen sertifiointijärjestelmä
- yksityiskohtainen, mutta joustava sertifiointijärjestelmä
- sopii hyvin erilaisille kohteille
- kriteeristöä voidaan räätälöidä peruskorjauslaajuudelle tai erityiskohteille
Lue myös
Asennusvaiheen virhe rikkoo 2000-luvun taloyhtiöiden valurautaisia putkia
EU-taksonomia haastaa kiinteistönomistajat investoimaan energiatehokkuusinvestointeihin ja varautumaan ilmastoriskeihin
Näin onnistut taloyhtiön remonttien yhdistämisessä
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.