BREEAM – Kestävän kiinteistökehittämisen maailmanlaajuinen standardi
BREEAM-ympäristösertifiointiluokitusjärjestelmä on kansainvälisesti tunnettu erityisesti eurooppalaisten kiinteistösijoittajien keskuudessa. BREEAM-sertifikaatti on muita sertifiointimalleja yksityiskohtaisempi, mutta samalla joustavampi. BREEAM-luokitus soveltuu hyvin esimerkiksi kauempana kaupungeista ja hyvistä liikenneyhteyksistä sijaitseviin kohteisiin.

Sisällys
Hankevaiheen BREEAM-sertifikaatti
Hankevaiheen BREEAM-sertifiointi ohjaa rakentamisen ympäristövastuullisuutta aina suunnittelun ensimetreiltä käyttöönottoon saakka. Uudisrakennuksille sovellettava BREEAM International New Construction (NC) sisältää luokitusmallit pääosalle erilaisista rakennustyypeistä, myös asuntorakentamiseen. Jos kohteelle ei löydy valmista kriteeristöä BREEAM-sertifioinnissa, sille on mahdollista luoda Bespoke-malli. Suomessa esimerkiksi paloasemia on sertifioitu Bespoke-menettelyn kautta.
Peruskorjauksille löytyy erillinen BREEAM Refurbishment & fit-out (RFO). Se soveltuu joustavasti eri laajuisille peruskorjauksille tilamuutoksista täydelliseen peruskorjaukseen ja mahdollistaa myös osakorjausten huomioinnin.
Toimistorakennuksissa huomioita sisäilmaan ja maankäyttöön
BREEAM NC ja RFO tarjoavat selkeän työkalun, jonka avulla voi systemaattisesti asettaa ympäristötavoitteita ja ohjata suunnittelua ja rakentamista rakennushankkeissa. Muihin sertifiointijärjestelmiin verrattuna huomiota kiinnitetään esimerkiksi toimistorakennuksien kohdalla erityisesti sisäilman laatuun ja maankäyttöön.
”Luokitus palkitsee aikaisemmin rakennettujen tonttien hyödyntämisestä sekä luontoarvojen suojelusta ja kehityksestä.”
Luokitus palkitsee aikaisemmin rakennettujen tonttien hyödyntämisestä sekä luontoarvojen suojelusta ja kehityksestä. Eli siitä, rakennetaanko esimerkiksi aikaisemmalle tontille vai pitääkö raivata olemassa olevaa metsää. Tässä myös tarkastellaan, onko tontilla mahdollisesti luontoa, jota tulisi ennemmin suojella.
Sertifioinnissa haastavaa on vaatimus suunnittelun alkuvaiheessa tehtävistä selvityksistä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos sertifioinnissa auttavaa konsulttia ei ota mukaan jo rakennusvaiheen alussa ennen rakennusluvan jättöä, voi tiettyjä luokitustasoon vaikuttavia kriteereitä jäädä saavuttamatta.
Olemassa olevien kiinteistöjen sertifioinnit
BREEAM In-Use-sertifiointi toimii olemassa olevan kiinteistön työkaluna kehittää kiinteistöä sekä kiinteistöjohtamisen prosesseja ympäristöä paremmin huomioiviksi. Olemassa olevien kiinteistöjen luokitusjärjestelmä on yksityiskohtainen ja soveltuu hyvin erilaisille kiinteistötyypeille sekä kiinteistön kehitysvaiheisiin. Kohteessa arvioidaan erikseen itse kiinteistön (Asset) fyysisiä ominaisuuksia, kuten esimerkiksi energiatehokkuutta ja olosuhteita sekä kiinteistön ylläpidon johtamisen (Management) toimintamalleja.
”Sertifioinnin voi laatia laajalle kirjolle erilaisia toimitiloja sekä myös asuinrakennuksille.”
Sertifioinnin voi laatia laajalle kirjolle erilaisia toimitiloja sekä myös asuinrakennuksille. Näihin on kehitetty omat työkalunsa: Commercial- ja Residential-versiot, joissa näiden kiinteistöjen käyttötarkoitusten erot huomioidaan myös ympäristösertifioinnin arvioinnissa.
Sertifioinnit kehittävät kiinteistön arvoa
Olemassa olevien kiinteistöjen sertifiointi tukee parhaimmillaan kiinteistöjen kehittämisen strategiaa. Toisin kuin ikuisesti voimassa olevat rakennus- ja peruskorjaushankkeiden BREEAM-versiot, olemassa olevien kiinteistöjen sertifiointi on voimassa kolme vuotta kerrallaan. Tämä antaa oivan ajanjakson kiinteistön omistajalle kehittää kiinteistöä ja mahdollisesti nostaa sertifioinnin tasoa seuraavalla sertifiointikaudella.
Kiinteistön sertifiointitasoa parantavia toimenpiteitä voivat olla esimerkiksi aurinkopaneelien asentaminen katolle, PTS-toimenpiteiden toteuttaminen tai jäähdytysjärjestelmän uusinta ekologisempaan vaihtoehtoon. Sertifiointitason korottamisen lisäksi nämä toimenpiteet myös kehittävät positiivisesti kiinteistön arvoa.
Kohdekierroksella läpinäkyvyyttä ja toiminnanvarmistusta
BREEAM Assessorin tekemä kohdekierros on oleellinen osa sertifikaatin saamista. Sen avulla suunnitteluratkaisujen ja kiinteistön kehitystoimenpiteiden toteutus saadaan varmennettua läpinäkyvästi kolmannen osapuolen toimesta. Susteralla työskentelee 14 pätevöitynyttä BREEAM Assessoria, jotka taitavat sertifioinnin eri kriteeristöt: NC, RFO ja In-Use.
Susteralla on yli kymmenen vuoden kokemus BREEAM-sertifioinneista. Esimerkiksi vuonna 2024 Sustera vastasi Suomessa yhteensä 176 kohteen BREEAM-sertifioinnista. Sertifioimiamme kohteita ovat muun muassa useat Spondan kohteet, kuten Fenniakortteli, kauppakeskus Elo ja kauppakeskus Citycenter sekä Suomen ensimmäisen BREEAM NC Outstanding -sertifioinnin saanut Logianin Tuusulan Sulankaari 2.
BREEAM-sertifiointi:
- Brittiläinen sertifiointijärjestelmä, jota käytetään laajasti Euroopassa.
- Yksityiskohtainen, mutta joustava sertifiointijärjestelmä.
- Sopii erilaisille kiinteistöille niiden eri elinkaaren vaiheissa.
- Sisältää kriteeristöt erilaisille kiinteistön vaiheille: NC, RFO ja In-Use.

Lue myös

HiiOp-palvelu avuksi rakentamisen kustannusten ja päästöjen pienentämiseen

Susteralle uusi ilmastotiekartta

Yritysvastuun kenttä on murroksessa – mistä nyt puhutaan?
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.