Raksystemsin kasvun vuodet

Viimeiset vuodet ovat olleet Raksystemsille vauhdikasta aikaa. Viidessä vuodessa yritys on tuplannut henkilökunnan määrän ja laajentanut toimintaansa Ruotsiin hurjaa palvelurepertuaarin kasvattamista unohtamatta. Mikä on tuonut yrityksen siihen pisteeseen, missä se on nyt?

Alussa maltillista kasvua

Kaikki alkoi vuonna 2016, kun Raksystems otti tavoitteekseen suunnittelun sekä rakennuttamisen ja valvonnan liiketoimintojen kasvattamisen. Niitä alettiin kasvattamaan pikkuhiljaa rekrytoinnein, mutta myös yritysostoin.

Ensimmäinen yritysosto tehtiin heti vuoden 2016 alussa. AEC Rakennus Oy Projektinjohto vahvisti yrityksen osaamista erityisesti julkisen sektorin rakennushankkeiden projektinjohdosta. Seuraava yrityskauppa solmittiin seuraavan vuoden lopussa. Yksi Suomen arvostetuimmista rakennesuunnittelutoimistoista Insinööritoimisto R J Heiskanen Oy oli nyt myös osa Raksystemsiä.

RJ Heiskanen on osa Raksystemsiä.

’’Samaan aikaan rekrytoinneissa panostimme mahdollisimman kokeneisiin asiantuntijoihin’’, kertoo Raksystems Groupin toimitusjohtaja ja yrityksen perustaja Marko Malmivaara.

Pääomasijoitusyhtiö tuo vauhtia kasvuun

Vuoden 2018 lopussa suomalaisesta MB Rahastosta tuli Raksystemsin pääomistaja. Kasvaneilla resursseilla yritys pääsi laajentamaan toimintaansa rytinällä ja tavoittelemaan myös kansainvälisiä markkinoita.

’’Omistuspohjan laajentaminen oli luonteva seuraava askel yhtiön kehitystarinassa. Vaikka pääomistaja oli eri, Raksystems jatkoi edelleen yrityksen veturina ja johto pysyi samana’’, Malmivaara sanoo.

Vuonna 2019 raksilaisten joukkoon liittyi neljä uutta yritystä Suomessa: Sisäilmatalo Kärki Oy, Helsingin Seudun Suunnittelu- ja Rakennuttajapalvelu HSSR Oy sekä Tubular Oy. Kärjen kauppa vahvisti yrityksen asemaa Suomen johtavana sisäilma-asiantuntijana, HSSR toi vankkaa osaamista korjaussuunnittelusta ja rakennuttamisesta sekä Tubular Oy vahvisti LVI-suunnittelun osaamista.

Kansainväliset markkinat avautuvat

Myös yrityksen kansainvälistyminen sai tuulta purjeisiin vuonna 2019, kun ruotsalainen Dry-IT Ab liittyi yritysoston myötä Raksystemsin riveihin. Tunnetulla rakennus- ja kiinteistöalan yrityksellä oli 20 vuoden kokemus Tukholman, Göteborgin, Malmön ja Uppsalan alueilla toimimisesta.

Raksystems Group nimeä kantava yritys työllisti nyt yhteensä 350 asiantuntijaa pohjoismaissa. Yrityksen liikevaihto oli yli 37 M€.

Seuraavien vuosien aikana Raksystems Ruotsin riveihin liittyi myös Projektledarhuset i Stockholm AB, Byggkonsultgruppen AB, Monomeet AB ja qb3 projekt AB. Asiakas sai nyt lähes kaikki samat palvelut sekä Ruotsista että Suomesta.

Kasvua vihreän rakentamisen palveluihin

Samaan aikaan, kun Ruotsin toiminta laajeni, myös Suomessa tapahtui. Vuonna 2020 yritys laajensi vihreän rakentamisen palveluitaan, kun se osti suomalaisen kiinteistö- ja rakennusalan ympäristö-, energia- ja elinkaaripalveluihin erikoistuneen Green Building Partners Oy:n koko osakekannan.

’’Yrityskaupan myötä pystyimme tarjoamaan myös Suomen asiakkaillemme kiinteistöjen ympäristösertifikaatteja, joiden tekijänä Raksystems Ruotsi on ollut jo pitkään tunnettu”, kertoo Malmivaara

Samana vuonna laajennettiin myös radonpalveluiden pariin, kun konserni osti Suomen suurimman radonalan toimijan Suomen radonhallinta Oy:n. Kauppa täydensi erinomaisesti konsernin kiinteistöjen ja niiden käyttäjien hyvinvoinnin palveluita.

Tulevaisuuden tavoitteet ovat pörssissä

Tänä päivänä Raksystemsiä voidaan kutsua Pohjoismaiden johtavaksi kiinteistöjen hyvinvoinnin asiantuntijakonserniksi. Yritys työllistää 610 asiantuntijaa, joista puolet on Suomessa ja puolet Ruotsissa. Toimipisteitä Ruotsissa on kymmenen ja Suomessa 18. Koko konsernin liikevaihtoarvio vuodelle 2021 ylittää 65 M€.

”Kasvu on ollut hurjaa! Alussa henkilökuntaa oli 100, pari vuotta sitten 350 ja nyt jo reilu 600. Olemme kasvaneet lyhyen ajan sisällä paljon, mutta yrityksessä vallitsee yhä se sama pienen yrityksen lämmin tuntu kuin alussakin’’, Malmivaara kertoo.

Seuraavina vuosina yritys tulee panostamaan yhä enemmän vihreän rakentamisen konsultoinnin palveluihin. Myös pörssiin listautumisesta on puhuttu.

’’Välillä sitä pysähtyy miettimään, että mihin tässä ollaan oikein menossa. Olemme kuitenkin saaneet ympärillemme huikean johdon ja hallituksen, joiden tekemiseen luotan sataprosenttisesti. Tästä ei voi seurata kuin hyvää!’’, Malmivaara lopettaa.