Suomalaiset talot tulevaisuudessa
Asuminen ei tule muuttumaan radikaalisti lähitulevaisuudessa, mutta se tulee saamaan monia uusia mielenkiintoisia muotoja. Tulevaisuudessa asutaan entistä enemmän kaupungeissa, sillä suomalaiset siirtyvät kaupunkiin työn tai opintojen perässä synnyttäen uusia palvelukeskuksia.
Sisällys
Muuttuva asuminen
Pientalojen rakentamisen haasteena tulevat olemaan kaupunkien kasvun myötä tonttimaan puute, sen kallistuminen sekä kerrostalojen rakentamiseen keskittynyt tuotantotapa.
Kaupungissa asumisen kalleus luo tarpeen kohtuuhintaisille pienemmille asunnoille sekä muille uusille asumismuodoille. Oman asunnon omistaminen ei ole enää tavoiteltua, vaan asumisen väliaikaisuus ja yhteisöllisyys korostuvat.
Perheillä voi olla jopa monta asuntoa käytössä; työsuhdeasunto ydinkeskustassa ja perheasunto hieman kauempana. Kun työ ja vapaa-aika sekoittuvat entisestään, asumisessa halutaan korostaa yhä enemmän arjen toimivuutta ja asumisen helppoutta.
Älyttömät älytalot
Teknologia kehittyy tällä hetkellä nopeampaa tahtia kuin koskaan aikaisemmin, ja se vaikuttaa tulevaisuudessa merkittävästi myös asumiseen. Seuraavien vuosien ja vuosikymmenten aikana rakennetut talot tulevat sisältämään yhä enemmän uutta teknologiaa.
Älytalojen verkkoon liitetyt laitteet keräävät jatkuvasti valtavia määriä dataa ja samalla ne ovat myös vuorovaikutuksessa keskenään.
Älykkäät ratkaisut oppivat asukkaiden tavat ja tottumukset sekä elinympäristön olosuhteet ja muokkautuvat niiden mukaan. Ilmastointi ja lämmitys ohjautuvat automaattisesti ja ikkunalasit himmentyvät tarvittaessa.
Suodattimet ilmoittavat puhdistustarpeesta tai jopa puhdistuvat tarvittaessa itsestään. Varaavilla aurinkokennoilla voidaan ladata autoa ja varata siihen energiaa, jota tarvittaessa voidaan käyttää myös talossa hyödyksi, kunnes taas autoa tarvitaan ja se irrotetaan talon energiaseinästä.
Älytalot ovat täällä helpottamassa arkea ja tuomassa lisämukavuutta asumiseen. On arvioitu, että uuden teknologian talot voivat vähentää kotitaloustöitä jopa sadalla tunnilla vuodessa. Muita merkittäviä muutoksia ovat mm. turvallisuuden parantuminen ja energian hallinnan helpottuminen.
Emme osaa edes kuvitella, mitä kaikkea uusilla innovaatioilla mahdollistetaan!
Energiatehokkuutta tavoittelemassa
Energiatehokkuus ja ekologisuus korostuvat myös tulevaisuuden taloissa. Ilmastonmuutos ja luonnonvarojen ehtyminen ovat todellisia ongelmia, joille on tulevaisuudessa keksittävä ratkaisu.
Tästä johtuen tulevaisuuden talojen tulee olla yhä energiatehokkaampia jo suunnitteluvaiheesta lähtien. Tällä hetkellä työn tavoitteena ovat nollaenergiatalot, jotka tuottavat energiaa yhtä paljon kuin käyttävät. Lämpöenergia saadaan puulla lämmittämällä ja tarvittava sähköenergia tuotetaan itse esimerkiksi aurinkopaneelien avulla.
Energiankulutuksen seurantaa on hyvä tehdä oman talouden sekä luonnon vuoksi. Sähköyhtiöt ovat tarjonneet jo pidempään energiankulutuksen seurantaa reaaliajassa, vaikka omasta matkapuhelimesta käsin.
Energiakulutusta seuraamalla tiedostetaan oman kulutuksen taso ja sitä kautta uusien ratkaisujen etsiminen ja hyödyntäminen helpottuvat. Tulevaisuudessa jopa kiinteistöveron suuruuteen voidaan mahdollisesti vaikuttaa talon energiavalinnoilla.
Tulevaisuuden talojen ongelmat
Hyötyjen ja säästöjen lisäksi tulevaisuuden talot tuovat mukanaan myös uusia velvollisuuksia. Älytalon jakaessa jatkuvasti tietoa talosta, tulee tietoturva-asioiden olla kunnossa. Jo nyt on tullut vastaan älykkäitä kodinkoneita, jotka lähettävät roskaposteja.
Älytalon päämääränä on täysin automatisoitu koti, joka pitää itsensä ja sen asukkaat terveinä ilman asukkaan omaa panostusta. Uusi teknologia ei aiheuta muuta kuin haittaa, mikäli sitä ei osata käyttää oikein.
Tekniikan väärinkäyttämisellä voidaan aiheuttaa kotiin hyvinkin vakavia vaurioita, joiden korjaaminen voi olla kallis ja aikaa vievä prosessi.
Tulevaisuuden tavoitteeksi voisikin asettaa uuden teknologia avulla asumisen ja sen vaatimuksien paremmin ymmärtämisen, hallitsemisen ja hyödyntämisen sekä sitä kautta rakennusten käyttämisen luontoa ja tulevaisuutta kunnioittaen.
Sarjan muut artikkelit:
Lue myös
Energiatehokkuus ja usein kysytyt kysymykset
Kodin lämpökuvaus kertoo asumisviihtyvyydestä
Kulutustottumuksilla on väliä – vastuullinen asuminen pientaloasujalle
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.