Tero valvoo ja ohjaa rakennushankkeiden kosteudenhallintaa mielenkiintoisessa kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävässä

On aurinkoinen päivä parhaimmillaan. Keravalla sijaitsevan työmaan rakennustyömiehet ovat täydessä työn touhussa ja niin on myös kosteudenhallintakoordinaattorina hankkeessa toimiva Tero. Vitsi lentää päivän työtehtävien suorittamisen lomassa. Tero on päässyt vauhtiin ja ollaan vasta päivän ensimmäisellä työmaalla. Miten muuten kosteudenhallintakoordinaattorin päivä eteni?

Tero on kosteudenhallinnan ammattilainen

Tero Hannula on Raksystemsin rakennuttamisen ja valvonnan osastolla toimiva projektipäällikkö. Hän on koulutukseltaan rakennusinsinööri (AMK), mutta hänellä on myös kosteudenhallintakoordinaattorin pätevyys.

’’Suurin osa työpäivistäni kuluu kosteudenhallintakoordinaattorin tehtävien parissa, mutta muutamissa kohteissa toimin myös projektipäällikkönä ja rakennusteknisenä valvojana. Hankkeet ovat tällä hetkellä pääsääntöisesti asuinrakentamisen saneeraus- ja uudisrakennushankkeita’’, Tero kertoo.

Kosteudenhallintakoordinaattori on tilaajan valitsema, muista hankkeen osapuolista riippumaton asiantuntijataho. Koordinaattori valvoo ja ohjaa rakennushankkeen kosteudenhallintaa Kuivaketju10-toimintamallin tai vaihtoehtoisen kosteudenhallinnan toimintamallin mukaan.

Työpäivä sisältää kolme kohdekäyntiä

Tänään kierrämme läpi kolme Kiinteistö Oy Nikkarinkruunun kohdetta Keravalla. Kaksi kohteista on saneerauskohteita ja yksi uudiskohde. Tero toimii kaikissa kohteissa kosteudenhallintakoordinaattorina. Kohteet toteutetaan Kuivaketju10-toimintamallin mukaisesti. Päivä on hyvin tyypillinen Terolle.

Aloitamme päivän uudiskohteen työmaakäynnillä. Hanke on rakennusvaiheessa, kuten kaikki muutkin päivän kohteet. Kohteen runko oli saatu valmiiksi ja vesikattotöitä tehdään parasta aikaa. Rakennus on valmistuessaan 66 asuinhuoneiston kerrostalo.

Kierrämme kiinteistön jokaisen kerroksen riskikohdat läpi. Käymme myös piha-alueella tarkastamassa esimerkiksi julkisivut. Tero dokumentoi huomiot ja keskustelee niistä urakoitsijoiden kanssa.

Rakennusalalle isän jalanjäljissä

Seuraavaksi jatkamme matkaa saneerauskohteisiin. Ajomatkan aikana keskustelu kääntyy Teron taustoihin.

Selviää, että Tero on lähtenyt rakennusalalle isänsä jalanjäljissä jo pian 30 vuotta sitten. Ennen Raksystemsillä aloittamista hän on toiminut niin työnjohtajana kuin vastaavana työnjohtajana. Vahvasta urakointitaustasta on varmasti ollut hyötyä myös nykyisessä työssä asiantuntijana.

Raksystemsillä Tero aloitti vuoden 2019 toukokuussa. Kun sopimuksen allekirjoituspäiväksi sovittiin 1.5., herätti se nopeasti keskusteluja vapputeltan pystyttämisestä.

’’Huumoritajuisen työporukan lisäksi parasta täällä on ehdottomasti työpäivien ja -kohteiden vaihtelevuus sekä se, että saan itse suunnitella työpäiväni. Kirjalliset työt voi hyvin tehdä viikon päätteeksi esimerkiksi mökiltä käsin’’, Tero kertoo.

Viimeisenä saneerauskohteet

Saavumme ensimmäisen saneerauskohteen työmaalle. Kohde on kerrostalo, johon tehdään peruskorjausta.

Peruskorjaus on sisävalmistusvaiheessa ja joka puolella häärii rakennustyömiehiä. Esimerkiksi kalusteita asennetaan parasta aikaa. Tero käy työmaan riskikohdat läpi, dokumentoi huomiot ja keskustelee huomioista urakoitsijoiden kanssa.

Toinen saneerauskohde sijaitsee aivan ensimmäisen saneerauskohteen vieressä, joten jatkamme matkaa kävellen. Myös tämä kohde on peruskorjattavana oleva kerrostalo, mutta hanke on purkuvaiheessa. Tero toimii kohteessa kuten aiemmissakin päivän kohteissa.

Mukana hankkeissa jo hankesuunnitteluvaiheesta lähtien

Kosteudenhallintakoordinaattorin tehtäviin kuuluu rakennusvaiheessa 1-3 kohdekäyntiä viikossa. Kohdekäyntien määrä vähenee tyypillisesti kriittisimpien työvaiheiden jälkeen. Jokaisesta kohdekäynnistä kirjoitetaan raportti, joka toimitetaan tilaajalle parin päivän kuluessa käynnistä.

Tero on aloittanut kosteudenhallintakoordinaattorina kaikissa päivän kohteissa jo suunnitteluvaiheessa. Urakan valmistumisen jälkeen hän on myös tyypillisesti mukana käyttöönotto- ja käyttövaiheessa rakennuksen käytön opastuksen merkeissä.

Teron työpäivä on nyt pulkassa. Päivä oli monipuolinen, sillä pääsimme vierailemaan sekä uudiskohteessa että kahdessa hyvin erivaiheessa olevassa saneerauskohteessa. Nyt on kuitenkin aika siirtyä nauttimaan aurinkoisesta päivästä kodin puolelle. Teron pienet lapset odottavatkin varmasti jo kovasti isää päivän leikkeihin mukaan.

Oho! Tämä video ei näy, koska olet kieltänyt markkinointievästeiden käytön. Nähdäksesi videon, käy hyväksymässä markkinointievästeet.