Lämmöneristys

Lämmöneristys on rakennusmateriaali tai rakenneosa, jolla halutaan eristää eri tilojen lämpötiloja.

Tämä tarkoittaa sitä, että halutaan esimerkiksi hidastaa lämmön poistumista rakennuksen sisältä tai pitää kylmä lämpötila toivotulla puolella. Näin estetään lämmön siirtyminen.

Lämmön siirtyminen

Lämpö voi siirtyä aineesta toiseen johtumalla, konvektiolla tai lämpösäteilemällä. Lämmöneristys eli eristekerros on tyypillisesti mineraalivillaa, purua tai solumuovia. Jotkut materiaalit johtavat lämpöä paremmin kuin toiset.

Lämmöneristykset löytyvät alapohjasta, seinistä ja vesikatosta, jotta koti on eristetty joka sivulta. Ikkunat ja ovet ovat tämän lisäksi myös lämmöneristettyjä, jotta lämpö ei pääse karkaamaan sieltäkään suunnasta. Tällä tavalla kotia pystytään lämmittämään energiatehokkaasti, jotta lämpöä ei häviä suuresti.

Rakenteen tai materiaalin lämmöneristämistä voidaan mitata U-arvolla. U-arvo esittää lämmöneristyskykyä ja mitä pienempi arvo, sitä parempi lämmöneristys on.

Lisäeristäminen

Uudisrakentamisen lämmöneristyksen vaatimuksia tiukennetaan koko ajan. Tavoitteena on muutaman vuoden kuluttua jopa niin sanotut nollaenergiatalot, joissa rakennuksen lämmittämiseen ei kuluisi energiaa ollenkaan.  Erinomainen keino rakennuksen energiakulutuksen pienentämiseen vanhemmissa pientaloissa on lämmöneristyksen tehostaminen paksummilla eristekerroksilla tai eristävämmillä materiaaleilla. Puutteellinen lämmöneristys on yleinen ongelma vanhemmissa taloissa.

Kun jo olemassa olevaa vanhaa pientaloa halutaan lisälämmöneristää, tulee se tehdä aina vanhojen rakenteiden ehdoilla. Uuteen taloon sopivat eristysmateriaalit ja asennustavat eivät välttämättä toimi vanhassa talossa. Samat ratkaisut eivät myöskään toimi hirsitalossa ja mineraalivillalla eristetyssä talossa tai kivirunkoisessa talossa.

Lue lisää lisälämmöneristämisestä.

Katso alla olevalta videolta, mitä Inspections & Surveys divisioonan liiketoimintajohtaja Kim Malmivaara kertoo lämmöneristyksestä!

Oho! Tämä video ei näy, koska olet kieltänyt markkinointievästeiden käytön. Nähdäksesi videon, käy hyväksymässä markkinointievästeet.

Liittyvät palvelut

Kuntotarkastus


Lue myös

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.