Levyverhous

Levyverhous on rakennuksen ulkoverhouksen osa, mikä on tehty levystä.

Verhouksella tarkoitetaan sitä, että julkisivun materiaali on eri, kuin seinien kantava rakenne. Pientalossa saattaa olla esimerkiksi kantavana rakenteena puurunko, mutta verhous, eli talon päällisosa, on tehty levystä.

Levyverhous on kätevä tapa muuttaa julkisivua enemmän toivotun näköiseksi, vaikka kantava rakenne olisikin jotain muuta materiaalia. Levyverhousta onkin käytetty erityisesti puutalojen kunnostamiseen, koska levyverhouksen kunnostaminen ja huolto on vähäisempää, mitä taas puinen julkisivu tarvitsee.

Levyverhouksen materiaalit

Levyverhona on käytetty aikoinaan esimerkiksi karaattilevyä, kivirouhepinnoitettua levyä, mineriittilevyä. Nykyään levyverhousta ei enää juurikaan käytetä, paitsi mahdollisesti sokkelin pinnoilla, kuten alla olevassa kuvassa. Julkisivun levyverhouksia taas käytetään nykyään selkeästi harvemmin.

Levyverhouksena on myös ennen vanhaa käytetty asbestikuitulevyjä. Asbestikuitulevyt kehitettiin 1940-luvulla, kun etsittiin huoltovapaita pintaverhouslevyjä. Asbestikuitulevy on vuosikymmenten aikana toiminutkin kestävänä julkisivuverhouksena, mutta sen käyttö kiellettiin vuonna 1994, koska asbestikuidut ja pöly on todettu terveydelle vaaralliseksi. Jotkut mineriittilevut sisältävät myös asbestia. Asbestia pidettiin aikoinaan loistavana rakennusmateriaalina palonkesto- ja lämmöneristyskykynsä takia.

Levyverhous ja lämmöneristys

Julkisivun muutoksen yhteyteen ja levyverhouksen asentamiseen yhdistetään usein myös lisälämmöneristys. Erinomainen keino vanhemman rakennuksen energiakulutuksen pienentämiseen on lämmöneristyksen tehostaminen paksummilla eristekerroksilla tai eristävämmillä materiaaleilla, joka on kätevää hoitaa julkisivuremontin yhteydessä.

Katso alla olevasta videosta, mitä Inspections & Surveys divisioonan liiketoimintajohtaja ja pientalojen asiantuntija Kim Malmivaara kertoo levyverhouksesta!

Liittyvät palvelut

Kuntotarkastus


Lue myös

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.