Mitä tulee huomioida noin kymmenen vuotta vanhoissa kodeissa?

Koti ei kestä hyväkuntoisena ikuisesti. Jokaisella kodin rakenteella, rakennusosalla, järjestelmällä ja laitteella on parasta ennen -päiväys eli tekninen käyttöikä, joka tulee muistaa ottaa huomioon kodin kunnossapidossa. Käyttöiät ja niiden huomioon ottaminen varmistavat, että asukkaat voivat asua turvallisesti ja terveellisesti kodissaan vielä pitkään.

Alan toimijoiden yhteisesti hyväksymä Rakennustietosäätiö RTS on määrittänyt Kiinteistön tekniset käyttöiät ja kunnossapitojaksot KH-kortistossa (KH 90-00403). Nämä perustuvat käytössä oleviin tietoihin ja kokemuksiin rakenteen, rakennusosan, järjestelmän tai laitteen kestävyydestä.

Tarkasta kodin tekniset laitteet

Jotkut rakenteet, rakennusosat ja laitteet tulevat tiensä päähän hitaammin ja jotkut nopeammin, ensimmäisenä yleensä kodin tekniset laitteet. Erityisesti sisäilman laatuun vaikuttavat tekniset laitteet, kuten ilmanvaihtokone, alkavat olla 10-15 vuoden ikäisenä käyttöikänsä päässä.

Ilmanvaihtokone kierrättää ilmanvaihtojärjestelmässä ilmaa rakennukseen ja sieltä ulos. Suurimmassa osassa nykypäivän omakotitaloissa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto, joka toimii ilmanvaihtokoneen avulla.

Mikäli kone ei toimi, rakennuksen ilma ei vaihdu ja sekä talon asukkaat, että talon rakenteet ovat ongelmissa.

Myös osa lämmityslaitteiden teknisistä käyttöi’istä täyttyy 10-15 vuoden ikäisenä. Erityisesti ilmalämpöpumppu, öljypolttimot ja sähköpatterit olisi syytä vaihtaa uusiin näihin aikoihin. Näistä jokaisella on tärkeä tehtävä kodin lämmityksen kannalta.

Öljylämmitysjärjestelmä vaatii toimiakseen öljypolttimot ja sähkölämmitysjärjestelmä sähköpatterit. Ilmalämpöpumppu tuo asumismukavuutta kotiin lämmittämällä, mutta myös viilentämällä. Ilmalämpöpumppua suositaan usein sen energiatehokkuuden vuoksi, mutta toimintakyvyttömänä se ei ole enää kustannustehokas.

Myös öljypolttimot tai sähköpatterit eivät ole käyttöikänsä päässä energiatehokkaita ja ne ovat myös turvallisuusriski.

Tekninen käyttöikä pidentyy huollolla

Tekniset käyttöiät ovat suuntaa antavia ja säännöllisellä kunnossapidolla laitteet kestävät jopa pidempään. Sekä ilmanvaihtokoneen että ilmalämpöpumpun jatkuva huoltaminen onnistuu helposti kotikonstein. Laajempiin ja harvemmin tehtäviin toimenpiteisiin on suositeltavaa palkata asiantuntija.

Koneellisen ilmanvaihtojärjestelmän ilmanvaihtokoneen suodattimet tulee vaihtaa uusiin 3-4 kertaa vuodessa. Suodattimet kannattaa myös puhdistaa säännöllisesti.

Etenkin siitepölykauden päätteeksi koneen suodattimien puhdistus on suositeltavaa, sillä siite- ja katupöly tukkivat helposti suodattimet. Puhdista myös ilmanvaihtoventtiilit. Varo, ettet vaihda venttiilien asentoa tai asetuksia huollon aikana.

Kuten ilmanvaihtokoneen, myös ilmalämpöpumpun suodattimia tulee puhdistaa ja vaihtaa uusiin. Puhdista suodattimet kerran kuukaudessa pesemällä ja vaihda ne uusiin parin vuoden välein. Suodattimet löytyvät sisäyksikön etukannen alta.

Muista myös ulkoyksikön puhdistus. Suojaamaton ilmalämpöpumppu voi helposti vioittua, kun sen propelliin joutuu oksia tai muita roskia. Mikäli laitetta käytetään kesällä myös viilennykseen, tulee tämän lisäksi varmistaa, että kondenssivesi poistuu hallitusti.

Öljypolttimot tulee huoltaa kerran kahdessa vuodessa ammattilaisen avulla. Kun poltin on saavuttanut 10 vuoden iän, huolto kannattaa suorittaa vieläkin useammin.

Sähköpatterien huollon pystyy taas suorittamaan ilman ammattilaisen apua. Puhdista patterit pölystä ja liasta sekä varmista, että niiden toimintaa ei rajoita verhot tai muut esteet. Tarkasta myös, että patterin osat ovat ehjät ja toimintakunnossa.

Vinkit 10-15-vuotiaan kodin kunnossapitoon

Jo kymmenen vuoden iässä osalla kodin rakenteilla, rakenneosilla, järjestelmillä ja laitteilla tekninen käyttöikä on saavutettu eli niiden tekniset toimivuusvaatimukset ovat täyttyneet.

Kokosimme vinkit, joiden avulla kotisi laitteiden tekninen käyttöikä voi pidentyä entisestään.

  1. Tarkista silmämäärisesti ilmanvaihtokoneen, ilmalämpöpumpun, öljypolttimon ja sähköpatterien kunto. Mikäli havaitset vaurioita, ole yhteydessä ammattilaiseen.
  2. Huolla ilmanvaihtokone. Vaihda suodattimet uusiin 3-4 kertaa vuodessa ja puhdista ne säännöllisesti. Muista myös puhdistaa koko ilmanvaihtokone. Kymmenvuotiaan kodin ilmanvaihtokanava on hyvä nuohota ensimmäistä kertaa viimeistään nyt.
  3. Puhdista sähköpatterit aina siivouksen yhteydessä. Varmista myös, että niiden toimintaa ei rajoita verhot tai muut esteet.
  4. Huolla öljypolttimot ammattilaisen avulla. Uudemmissa laitteissa sopiva huoltoväli on kahden vuoden välein, vanhemmissa huolto kannattaa tehdä useammin.

Muista merkitä huoltotoimenpiteet myös KotiAppin huoltokirjaan.

Pientalon elinkaari