Miten kunnostaa koti nopeasti?

Onko koko kesä mennyt lomaillessa, nauttiessa Suomen luonnosta ja kotimaan matkaillessa? Voi olla, ettet ole ehtinyt uhrata ajatustakaan kodin huollolle. Kesän alussa tuntuu aina siltä, että aikaa riittää vaikka mihin ja kodin kunnostustyöt ehtisi hyvin tehdä loistavien säiden helliessä. Kesä menee ohi kuitenkin nopeammin kuin uskoisikaan, minkä jälkeen huomaa syksyn jo lähestyvän ja kaikki kodin askareet ja huoltotyöt ovat edelleen tekemättä. Mitä kannattaa ainakin vielä tehdä?

Pidä silmät auki!

Pihalla tai kodin sisällä kulkiessa kannattaa nostaa välillä katse ylöspäin, jolloin muun muassa julkisivun ja pintojen kunnosta saa jo pienen käsityksen. Kesän loppu tarjoaa sinulle loistavan mahdollisuuden julkisivun ja rakennuksen tarkkailuun. Sateella kannattaa käydä ala- ja yläpohjassa tutkimassa mahdollisia vuotokohtia.

Silmämääräisesti voi tarkastella löytyykö julkisivusta halkeamia tai tummentumia, vai repsottaako jossain jokin kulma? Pienet pintavauriot kannattaa korjata heti, jotta ne eivät aiheuta pahempia vaurioita myöhemmin. Julkisivun kunnon tarkastamisen yhteydessä tulee kiinnittää huomiota myös ikkuna- ja ovipeltien asennuksiin. Jos kodista löytyy terassi ja aitaa, niiden kunto kannattaa myös tarkistaa. Parasta on ainakin puhdistaa ja maalata pinnat, kiristää ruuvit ja vaihtaa lahot osat uusiin. Sisätiloja kannattaa myös tarkastella uusin silmin. Tärkeintä on tiedostaa ja huomioida kotiasi eri tavalla, jotta eri vahingot tulee huomattua ajoissa.

Mitä jos omat taidot eivät riitä?

On myös hyvin mahdollista, että luotto omaan osaamisen on tipotiessään, jolloin oman kodin huolto aiheuttaa ainoastaan sydämentykytyksiä ja lisääntynyttä stressiä. Tällöin on täysin hyväksyttävää ja jopa suotavaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Tänä päivänä kodinomistajille on tarjolla helpotusta ja apuja kodin kunnossapitoon arjen ja työkiireiden keskelle.

Kodin säännöllistä kunnossapitoa voi auttaa esimerkiksi sähköiset palvelut huoltokirjan osalta. Palveluihin voi esimerkiksi tallentaa kodissa tehdyt huoltotyöt ja sovellukset, ja jotka muistuttavat tulevista huoltotöistä. Raksystemsin suunnittelema KotiApp muistuttaa sinua kodin säännöllisistä huoltotöistä ja antaa ohjeet niiden tekoon.

Kodin kuntoa voi selvittää myös määräaikaistarkastusten avulla. Kodin määräaikaistarkastuksessa kartoitetaan asunnon rakenteiden ja järjestelmien kunto huoltoa ja kunnostusta varten ja sitä suositellaan toteutettavaksi neljän vuoden välein. Tarkastuksen toteuttaa rakennustekninen asiantuntija. Ajoissa tehdyt ja oikein ajoitetut huoltotyöt vähentävät vahinkojen syntymistä ja loppujen lopuksi korjauskuluissakin yleensä säästetään selvää rahaa.

Tarkista ainakin nämä!

Kaipaatko lisätukea? Lataa itsellesi Pidä kotisi kunnossa -opas ja pidä kodistasi huolta!