Turvallisen saunomisen muistilista

Näin saunot turvallisesti

Suomessa on 2,4 miljoonaa saunaa. Erityisesti lomakautena saunat ovat kovalla käytöllä, sillä oman kotisaunan lisäksi käytetään myös mökkisaunaa. Jotta saunomiskokemus on miellyttävä, tilan tulee olla turvallinen. Paloturvallisuuden varmistaminen on yksi turvallisen saunomisen elementeistä, mutta siihen kuuluu myös paljon muuta.

Kokosimme vinkit, joiden avulla varmistat turvallisen saunomisen.

Tee näin:

  1. Varmista saunan paloturvallisuus. Sammuta sauna aina käytön jälkeen, älä säilytä saunassa syttymisherkkiä tavaroita, nuohoa hormi säännöllisesti ja tarkkaile kiukaan teknistä käyttöikää.
  2. Varmista kiukaan ja sen kivien kunto ja vaihda kiuaskivet säännöllisesti. Tarkista myös vastuksien kunto ja uusi ne tarvittaessa. Huonokuntoinen kiuas on paloturvallisuusriski ja huonokuntoiset kiuaskivet tarjoavat huonommat löylyt. Huonokuntoiset kiuaskivet tunnista kopsauttamalla niitä yhteen. Mikäli kivi murenee, on aika vaihtaa uudet.
  3. Varmista, että perhe tietää miten toimia hätätilanteessa. Jokaisen perheenjäsenen on hyvä tietää missä sammutuspeite ja hätäpoistumistiet talossa sijaitsevat.
  4. Asenna turvakaiteet. Kaiteet suojaavat kiukaaseen kaatumiselta, mutta myös helpottavat liikkumista lauteilla.
  5. Muista nesteytys. Saunomisen aikana kehosta voi poistua jopa litra nestettä, joten on tärkeää muistaa juoda vettä saunomisen yhteydessä ja sen jälkeen.
  6. Varmista saunan valaistus. Hämärä sauna on tunnelmallinen, mutta myös vaarallinen, mikäli saunassa ei näe liikkua.
  7. Huolla sauna säännöllisesti. Tarkista ainakin kerran vuodessa kiukaan, lauteiden ja muiden saunan osien kunto. Kiristä lauteiden ja saunan muiden puuosien kiinnitykset saunomisturvallisuuden varmistamiseksi.
  8. Varmista saunan ilmanvaihdon toiminta. Mikäli ilmanvaihto ei toimi, kosteus voi tiivistyä saunan rakenteisiin aiheuttaen puuosiin lahovaurioita.