Varttikate eli kuituaaltosementtikate

Varttikate eli kuituaaltosementtikate on kate, joka on tehty kuitusementistä. Ennen vuotta 1994 asennetuissa katteissa on todennäköisesti asbestia.

Kuitusementtikatteisiin pätee lähes samat huolto-ohjeet kuin tiilikatteisiin eli lumisten talvien jälkeen joudutaan tyypillisesti vaihtamaan muutamia katepaneeleita. Tämän vuoksi on hyvä jo rakentamisvaiheessa jättää varapaneeleita reilusti. Mikäli tiiliä rikkoontuu normaalia enemmän esim. sisäjiirien ja lumiesteiden kohdalta, voi syynä olla asennusvirhe alkuperäisessä asennuksessa. Tällöin on syytä tarkastuttaa asia kattoalan asiantuntijalla. Mikäli rikkoontuneita tiiliä ei vaihdeta, on katon vedenpitävyys aluskatteen varassa ja riski siitä, että vettä pääsee yläpohjarakenteisiin ja jopa sisätiloihin lisääntyy merkittävästi.

Katteen pinta kannattaa myös pitää puhtaana. Ilman epäpuhtaudet ja roskat antavat hyvän kasvualustan sammalkasvustolle. Sammalkasvusto puolestaan alkaa aikaa myöten rapauttamaan tiilen pintaa ja lyhentää siis katteen teknistä käyttöikää.

Talven jäljiltä levyjä voi olla haljennut ja ne on syytä vaihtaa. Erityisesti vuosina 1989-1990 valmistetuissa ensimmäisissä asbestittomissa katteissa on halkeilua ja pinnoitteen irtoamista normaalia enemmän.

Mikäli oma osaaminen tai aika ei riitä, voit aina ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme ja tiedustella osaavan ammattilaisen apua.

Lähde: Raksystems Insinööritoimisto Oy