Vinkit talon lämmitykseen talviaikaan

Talven lähestyessä lämpömittari siirtyy miinuksen puolelle. Tämä näkyy kotitalouksissa nopeasti lämmitystarpeen lisääntymisenä ja energiankulutuksen kasvuna.Koti lämpiää nykyaikana helposti, mutta vääränlaisilla käyttötottumuksilla myös sähkölasku nousee etenkin talvella huolestuttavan suureksi, sillä lämmitysenergian tarve kasvaa.

Kokosimme 10 vinkkiä kodin energiatehokkaaseen ja oikeaoppiseen lämmittämiseen talviaikana sähkölaskun pienentämiseksi.

Tee näin:

  1. Varaavaa takkaa ja leivinuunia kannattaa hyödyntää talon lämmittämisen lisäksi myös ruoanlaitossa. Saat kaksi tarpeellista työtä tehtyä ja maksat vain yhdestä hinnan. Polttopuut ovat myös huomattavasti edullisempia kuin sähkö. Jos talossasi ei ole vielä varaavaa takkaa tai leivinuunia, mieti onko järkevää rakennuttaa sellainen. Tulisiko se aktiiviseen käyttöön ja missä ajassa se maksaisi itsensä takaisin.
  2. Säästä lämmintä vettä, sillä suuri osa kotien vuotuisesta lämmitysenergiasta kuluu nimenomaan käyttöveden lämmitykseen. Tiesitkö, että jo yksi minuutti suihkussa kuluttaa 15 litraa vettä, josta 60 % on lämmintä? Käy suihkussa ripeästi ja tarkista, että kotonasi käytetään energiatehokkaita pesukoneita, jotka käyttävät vähemmän vettä ja energiaa kuin vanhemmat mallit.
  3. Tarkista ovien ja ikkunoiden tiivisteet ja uusi ne tarvittaessa. Lämmin ilma karkaa nopeasti huonosti tiivistetyistä ovista ja ikkunoista ja vastaavasti viileä ilma pääsee sisään niiden kautta. Huonokuntoiset tiivisteet lisäävät vetoisuutta, joten ne tulee vaihtaa viimeistään 5 vuoden iässä uusiin.
  4. Muista sulkea tuulikaapin tai eteisen ovi perässäsi. Eteisessä on yleensä viileämpää kuin muualla kodissa, sillä viileä ilma pyrkii sisään ulko-ovea availlessa.
  5. Tarkista patterien ilmaus. Paukkuvat tai huonosti lämpenevät patterit ovat merkki väärin toimivasta patterista. Patterit kannattaa säätää 2-4 astetta viileämmälle kuin ilmalämpöpumpun tuottama lämmin ilma on.
  6. Varmista, että kodin lämmitys- ja ilmanvaihtoasetukset ovat kunnossa. Ilmalämpöpumppu on hyvä sijoittaa siten, että se pääsee puhaltamaan lämmintä ilmaa tasaisesti koko asuntoon. Älä myöskään pidä yksittäisten huoneiden ovia suljettuina, jotta nämäkin huoneet pysyvät lämpiminä muiden lämmöllä. Yhden lämpötila-asteen laskeminen säästää energiaa noin 5 % vuotuisessa energiankulutuksessa.
  7. Pyykkää energiatehokkaasti. Pese täysiä koneellisia ja alenna pyykkien pesulämpötilaa.
  8. Hyödynnä auringon valoa. Pidä verhot auki ja pidä lattialla mattoja.
  9. Puhdista ilmanvaihtokoneiden suodattimet. Puhtaat suodattimet pitävät kodin sisäilman puhtaana.
  10. Sauno säästäen. Tarkkaile saunomislämpötilaa, sauno koko perheen voimin ja hanki oikean tehoinen kiuas.