Lämpökuvaus auttaa korjausten kohdistamisessa
Lämpökuvaus selvittää taloyhtiöissä ja isoista kiinteistöissä etenkin ilmavuotojen esiintymistä. Rakenteita rikkomatonta lämpökamera- eli lämpökuvausta voidaan käyttää myös silloin, kun tutkitaan rakenteiden lämpövuotoja tai lämmöneristyksen toiminnan puutteita. Keskityn työssäni ja siten myös tässä blogissani lämpökuvauksen hyötyihin taloyhtiöissä ja muissa isoissa kiinteistöissä.
Sisällys
Lämpökuvaus kulkee pitkälti käsi kädessä ilmatiiviysmittauksen kanssa etenkin rakennuksen alkuvaiheessa. Esimerkiksi kosteudenhallinnan toimintamalli Kuivaketju10 edellyttää ilmatiiviysmittauksia jo rakennusvaiheessa.
Yleistäen voidaan sanoa, että ilmatiiviysmittauksilla pyritään varmistamaan, ettei lämpö karkaa rakennuksesta ulos eli huomio on energiansäästössä, kun taas lämpökuvauksella pyritään isoissa kiinteistöissä vaikuttamaan pääsääntöisesti sisätiloihin tuleviin ilmavuotoihin eli sisäilman laatuun.
Ensimmäinen kuvaus rakennusvaiheessa
Kiinteistöön on hyvä tehdä lämpökuvaus ensimmäisen kerran rakennusvaiheessa rakennuttajan toimesta. Näin mahdollisesti tarvittavia korjauksia voidaan tehdä jo rakennustöiden yhteydessä.
Jokaisesta lämpökuvaamastani rakenteilla olevasta kohteesta on löytynyt jotakin, mutta puutteiden vakavuus vaihtelee tapauskohtaisesti. Esimerkiksi betonielementtitaloista voi löytyä tyypillisesti parvekkeen ovista vuotoa, jos kittauksia puuttuu.
Paras hetki tehdä kuvaus on marraskuinen pilvinen päivä, kun lämmintä on viisi astetta plussan puolella.
Minulle on vastaan tullut myös uudiskohteita, joissa jotakin on mennyt pieleen: esimerkiksi rakenteiden tiivistystyöt eivät ole onnistuneet. Vuotoa voi olla elementtien liitoskohdissa tai talotekniikan läpivienneissä. Tällöin ongelmia voi löytyä enemmän.
Esimerkiksi sähkökeskuksen läpivienti alapohjasta vuotaa yllättävän usein.
Taloyhtiöissä oleellista olisi hoitaa lämpökuvaus ensimmäisen vuoden aikana eli vuositarkastuksen ennakkotarkastuksen yhteydessä. Korjauksia on helpompi saada läpi 1-vuotistarkastuksen yhteydessä kuin sen jälkeen.
Moni taloyhtiö jättää lämpökuvauksen vasta ennen 10-vuotistarkastusta tehtäväksi. Kokemukseni mukaan pienet korjaukset eivät enää siinä vaiheessa mene rakennuttajalla läpi.
Lämpökuvaus on paikallaan ennen peruskorjausta
Jos kiinteistöön ei ole koskaan aiemmin tehty lämpökuvausta, kannattaa se tehdä siinä vaiheessa, kun suunnitellaan peruskorjausta. Peruskorjauksen yhteydessä saadaan hoidettua kuvauksen mahdollisesti esiin tuomien vikojen korjaus.
Kuvauksen perusteella korjattavaa löytyy usein vanhoista kiinteistöistä, joihin on tehty jo peruskorjauksia, sekä kohteista, joihin suunnitellaan käyttötarkoituksen muutosta esimerkiksi tuotantotilasta asunnoksi.
Alla oleva kuva on lämpökuvaukselta, jossa tuotantorakennusta oltiin muuttamassa asuinkäyttöön. Kuvasta näkee, ettei kaikki ole kunnossa.
Osalla isojen kiinteistöjen omistajista on hyvä tapa toimia kiinteistöjen kunnossapidossa: teetetään nippu tarvittavia tutkimuksia kerralla ja vasta sen jälkeen suunnitella korjaukset. Se vähentää turhaa tai päällekkäistä työtä ja esimerkiksi paikkojen avaamista pian remontin jälkeen uudelleen.
Pienillä toimilla voi olla isoja vaikutuksia
Lämpökuvaus voi paljastaa esimerkiksi sen, että alapohjan läpimenossa on ilmavuoto. Kohdan tiivistyksellä voi olla selvä terveysvaikutus, kun sisäilmaan ei enää päädy ilmavuodon kautta epäpuhtauksia tai mahdollisesti radonia.
Valesokkelikohteissa lämpökuvauksilla puolestaan voidaan paikantaa kohdat, joihin rakenneavaukset kannattaa tehdä, kun sokkelin kuntoa tutkitaan tarkemmin.
Kuvauksen perusteella korjaustoimenpiteitä saadaan kohdistettua tehokkaasti: on esimerkiksi turha korjata kaikkia seinän vierustoja, jos niistä vain yksi vuotaa.
Lämpökameralla kuvattaessa voidaan löytää myös kosteusvaurioita, mutta ne vaativat aina lisätutkimuksia, jotta asiasta saadaan varmuus.
Paras aika on pilviset marras-tammikuun päivät
Jotta lämpökuvaus voidaan tehdä, lämpötilaeron sisä- ja ulkoilman välillä pitää olla 10 astetta. Oman kokemukseni mukaan on parempi, jos lämpötilaeroa on enemmän.
Paras hetki tehdä kuvaus on marraskuinen pilvinen päivä, kun lämmintä on viisi astetta plussan puolella.
Kuvauksia tilataan eniten helmikuussa, mutta silloin kelit alkavat jo huonontua auringonpaisteen takia. Aurinkoisilla säillä ei voi enää kevättalvella kuvata, sillä aurinko alkaa lämmittää jo julkisivua.
Tämän vuoksi kannattaa olla mieluummin ajoissa liikkeellä jo syksyllä. Jos teillä on tarvetta lämpökuvaukselle, ota rohkeasti yhteyttä!
Kirjoittaja
Lauri Lammi
Johtava asiantuntija, kuntotarkastaja
Lue myös
Energiatehokkuus ja usein kysytyt kysymykset
Kodin lämpökuvaus kertoo asumisviihtyvyydestä
Kulutustottumuksilla on väliä – vastuullinen asuminen pientaloasujalle
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.