Pohjoismaisen kiinteistömarkkinan trendejä viime kuukausilta
Pohjoismaiset kiinteistömarkkinat ovat kohdanneet merkittäviä haasteita viime aikoina. Ensin Covid-19, sen jälkeen Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja siitä aiheutunut energiakriisi, jota ovat seuranneet inflaation kiihtyminen, korkojen nousu sekä markkinoiden yleinen epävarmuus. Tämän seurauksena kiinteistömarkkina tuntui lähes täysin pysähtyneen. Markkina on kuitenkin viime kuukausina kääntynyt positiivisempaan suuntaan ja me Susteralla olemme havainneet siinä muutamia selkeitä trendejä.
Sisällys
Logistiikka- ja yhteiskuntakiinteistöt kasvattavat osuuttaan kiinteistömarkkinassa
Kiinteistömarkkinan painopiste on muuttunut. Kun aikaisemmin Suomen ammattimaisia kiinteistökauppatilastoja ovat hallinneet asuin- ja toimistokiinteistöjen transaktiot, niin lähiaikoina markkinaosuutta ovat kasvattaneet logistiikka- ja yhteiskuntakiinteistöt.
Merkittävinä syinä muutokselle ovat soteuudistus sekä Covid-19 jälkeinen verkkokaupan kasvu. Samalla toimistotilojen tarve on muuttunut, kun tilojen valinnassa painotetaan entistä enemmän sijaintia ja tilatehokkuutta, tilojen vastuullisuutta sekä käyttäjilleen hyvinvointia tarjoavia yhteisöllisiä tiloja tasapainottamaan etätyön yksinäisyyttä.
Kestävän kehityksen merkitys kasvaa edelleen
Kiinteistösijoituskenttä on muuttunut voimakkaasti kestävää kehitystä korostavaan suuntaan. Sijoittajat ja kiinteistöjen omistajat suosivat energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä rakennuksia.
Taustalla muutoksessa ovat vihreän rahoituksen sekä EU:n regulaation lisääntyminen taksonomian sekä kestävyysraportoinnin CSRD-direktiivin muodossa. Tyypillisimpinä työkaluina kiinteistöjen kestävän kehityksen arvioinnissa käytetään rakennusten E-lukua, ilmastoriskiarviota, CRREM-analyysiä sekä ympäristösertifiointia.
Uusi teknologia tehostaa kiinteistöjohtamista
Kiinteistöihin liittyy merkittävä määrä dataa, jota tällä hetkellä ei hallita keskitetysti, vaan dataa on hajautettu erinäisiin järjestelmiin, mikäli sitä osataan edes vielä kerätä kiinteistöstä.
Yleisen digitalisaatiotrendin mukaisesti teknologian ja digitalisaation hyödyntäminen kiinteistöjohtamisessa ja -hallinnassa on kasvanut merkittävästi. Tekoälyohjauksella voidaan parantaa rakennusten energiatehokkuutta ja käyttökokemusta sekä auttaa sijoittajia tekemään parempia päätöksiä markkina-analyysien ja ennusteiden perusteella.
Kehitystä edesauttamaan on myös laki, jonka mukaan merkittävä osa olemassa olevista rakennuksista tulee varustaa automaatio- ja ohjausjärjestelmillä tämän vuoden loppuun mennessä.
Kustannusten kasvu lisää paineita menestykselle
Geopoliittinen ja taloudellinen epävarmuus jatkuu edelleen ja vaikuttaa sijoittajien päätöksiin, sillä korkojen nousu ja inflaatio vaikuttavat kiinteistöjen rahoituskustannuksiin ja sijoittajien tuotto-odotuksiin. Sijoittajat vaativat aiempaa tarkempia analyysejä varmistaakseen sijoituksen kannattavuuden.
Tekninen due diligence (TDD) auttaa sijoittajaa kartoittamaan sijoitukseen liittyvät tekniset riskit ja mahdollisuudet sekä tukee transaktion jälkeen omistajaa kiinteistön haltuunotossa. Lähivuosina erilaiset vakuutukset, kuten W&I vakuutukset, joiden avulla voidaan kattaa transaktion tuntemattomia riskejä, ovat kasvattaneet jalansijaansa transaktioiden yhteydessä yhtenä riskinhallintakeinona sijoittajan työkalupakissa. Tällaisten vakuutusten ehtona on yleensä kattavan TDD:n sekä ympäristöriskikartoituksen (EDD) laatiminen.
Vuokralaisten hyvinvointi keskiössä
Myös työskentelytavat ovat muuttuneet. Yritykset etsivät pienempiä, mutta laadukkaampia toimitiloja etä- ja hybridityöläisille.
Nykypäivän toimiston tulisi olla joustava ja monikäyttöinen, kestävän kehityksen mukainen, hyvällä sijainnilla sekä tarjota hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä etätyön vastapainoksi. Rakennusten WELL-sertifiointi korostaa ja arvioi kiinteistön käyttäjien terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä ominaisuuksia, jotka ovat kasvava trendi kiinteistösijoittamisessa.
Tässä muutamia trendejä, joita me olemme havainneet kiinteistösijoittamisessa. Kuulostavatko ne sinustakin tutulle?
Kirjoittaja
Blogi on toteutettu yhdessä käyttövaiheen ympäristöluokitusten johtavan asiantuntijan Anna Huostilan kanssa (vanhempainvapaalla).
Mika Blom
Osastopäällikkö; kuntoarviot ja TDD
Lue myös
Pohjoismaisen kiinteistömarkkinan trendejä viime kuukausilta
Sustera starttasi kestävyysraportointityön rytinällä
Kiinteistöverouudistus: tämä voi muuttua seuraavaksi
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.