Salaojajärjestelmän tehtävä on kuivata maapohjaa

Olin muutama vuosi sitten tutkimassa erään taloyhtiön kellarin seinässä ilmenevää kosteusvauriota. Tutkimusten perusteella vaurion syyksi paljastui tukkeutunut salaojajärjestelmä, joka oli päästänyt maaperän kosteuden siirtymään kellarin seinään. Taloyhtiön tukkeutuneen salaojajärjestelmän seurauksia korjattiin kaksi vuotta, kun kosteusvaurion lisäksi myös kiinteistön alapohjarakenteet olivat kärsineet pahoin.

Salaojajärjestelmän tehtävä on kuivata maapohjaa.

Toimimaton salaojajärjestelmä nopeuttaa kiinteistön ongelmien etenemistä

Salaojat mainitaan usein kiinteistöjen kosteusongelmista puhuttaessa. Toimimaton salaojajärjestelmä vaikuttaa paljon laajemminkin kiinteistön hyvinvointiin sisäilman, rakenteiden sekä niiden elinkaaren kautta ja nopeuttaa ongelmien syntymistä. Toimimattomuuden syitä on tukkeutumisen lisäksi esimerkiksi huollon puuttuminen tai väärin asennettu salaojajärjestelmä.

Salaojajärjestelmä on yleensä rakennuksen ulkopuolella maaperässä sijaitseva maapohjaa kuivaava järjestelmä. Salaojaputkissa on reikiä, jotta putki kerää maapohjaan imeytyneet vedet rakennuksen ympäriltä kuivaten maaperää. Salaojaputket asennetaan kiertämään rakennusta pienellä kaadolla, jolloin vesi kulkeutuu painovoimaisesti haluttuun suuntaan eli poispäin rakennuksesta päätyen perusvesikaivoon. Salaojajärjestelmässä ei kuulu olla vettä, mutta sen ei kuitenkaan kuulu olla täysin kuivakaan. Kuiva salaojaputki, jossa on hietaa, kertoo, että salaojaputki on toiminut ainoastaan salaojajärjestelmän rakennusvaiheessa.

Kasvien juuret ja maa-aines tukkivat salaojaputkia

Salaojajärjestelmä tulisi rakentaa RT 81-11000 -kortin mukaan, joka asettaa tietyt vaatimukset salaojille. Myös niiden huoltoon ja tutkimiseen on omat ohjeistuksensa, sillä toimimaton salaojajärjestelmä voi aiheuttaa rakennukselle mittavat vahingot. Ohjeistuksen mukaan salaojat tulisi tutkia viiden vuoden välein.

Koska salaojaputkessa on reikiä, voi se tukkeutua helpostikin. Salaojissa kulkeva vesi ja sinne kerääntyvät maapohjan mineraalit houkuttelevat kasveja kurottamaan juurensa salaojaputken luo. Myös putkiin ajautunut maa-aines saattaa tukkia salaojajärjestelmän, joten ne on hyvä muistaa tarkistaa aika ajoin. Salaojaputkeen ei kuulu mikään muu kuin vesi, sillä kaikki ylimääräinen voi tukkia järjestelmän.

Tukkeutuneen salaojaputken puhdistaminen on vaikeaa, sillä putki saattaa rikkoutua liian tarmokkaasta käsittelystä. Erityisesti kasvien juuret ja hieta on vaikea saada putkista pois, sillä ne eivät kulkeudu veden mukana.

Varsinkin keväällä sulavesien määrä on niin iso, että vain kunnolla huollettu salaoja toimii ja pitää talon jalat kuivana.

Salaojituksen tarkastuskaivot tulee olla löydettävissä

Salaojakaivot tulee olla helposti löydettävissä, sillä muuten tarkastaminen ja huolto hankaloituu ja pääsee unohtumaan, jolloin koko kiinteistön terveellisyys on uhattuna. Mikäli kiinteistön huoltajalla ei ole tietoa salaojien sijainnista, voidaan metallikantiset kaivot paikantaa metallinpaljastimella. Muoviset sekä alumiiniset kaivonkannet ovat hankalammin paikannettavissa, sillä ne on kaivettava esiin arvioiden ja piirustusten mukaan.

Ihannetilanteessa salaojituksen tarkastuskaivojen kannet ovat näkyvillä maanpinnan yläpuolella, jotta huolto käy helposti ja huollon tarpeen arvioiminen hoituu ilman suurempia operaatioita. Näin huoltaminen on miellyttävämpää, jolloin se tulee myös tehtyä.

Miten salaojatutkimus tehdään?

Salaojajärjestelmän kuntotutkimus aloitetaan paikantamalla salaojakaivot ja kaivamalla ne esille. Aina niitä ei kuitenkaan löydy, sillä salaojituksen sisältävistä rakennussuunnitelmista huolimatta ei niitä välttämättä ole kuitenkaan tehty. Mikäli salaojia ei löydy tai suunnitelmat ovat puutteelliset, uudet havainnot merkitään suunnitelmiin.

Salaojakaivojen paikallistamisen jälkeen tarkistetaan niiden sijoittuminen anturan korkotasoon nähden, mikäli korko saadaan selville. Jos korko on hukassa, mitataan korkotaso salaojan pohjalta tiedettävään, esimerkiksi ovikynnyksen, korkoon. Salaojakaivojen korkoasemien tarkastelu kertoo, onko järjestelmä kalteva eli viettääkö se seuraavalle kaivolle tasaisesti. Kaikki salaojat vievät perusvesikaivolle, joka on alimpana purkusuunnassa. Perusvesikaivosta vesi poistetaan hallitusti esimerkiksi sadevesijärjestelmään tai avo-ojaan.

Salaojatutkimuksessa salaojakaivoon työnnetään pitkä kamera, joka kuvaa putken sisäpuolta. Kamera työnnetään putkeen niin pitkälle kuin mahdollista ja parhaimmassa tapauksessa kamera ylettyy seuraavalle kaivolle asti. Mikäli putkessa on tukkeuma, joka estää kameran pääsyn eteenpäin, kuvataan vastakkaisesta kaivosta salaojaputkea taaksepäin ja lasketaan, kuinka iso osa putkesta jää tutkimatta tukkeuman takia. Tukkeumasta riippuen voi myös olla mahdollista poistaa se jo salaojatutkimuksessa.

Mikäli salaojaputkissa on tukkeumia, ne tuodaan raportissa esille tarkasti. Kirjallisessa raportissa kerrotaan, kuinka iso osa putkesta jäi tutkimatta ja missä kohtaa rakennuksen viertä tukkeuma sijaitsee. Tukkeutumia voidaan yrittää avata puulaamalla, eli paineistetulla vedellä. Puulaamisessa putki puhdistuu liasta ja toivottavasti tukkeumat aukenevat. Rikkoutunut tai painunut putki on korjattava pikimmiten, mikäli se aiheuttaa rakenteelle huomattavan riskin tai on kriittisessä kohdassa salaojajärjestelmän toiminnan kannalta.

Pihaa siivotessa erinomainen tilaisuus paikallistaa salaojakaivot ja kaivaa ne tarvittaessa esiin. Muista myös kurkistaa kaivoon ja tutkituttaa ne, mikäli viime kerrasta on jo tovi.

Ota yhteyttä


Lue myös:

Lataa Maksuton taloyhtiön putkiremonttiopas.

Taloyhtiön putkiremonttiopas

Putkiremontti on taloyhtiölle pisin ja kallein korjaushanke. Se vaikuttaa myös yleensä asukkaiden…

Lue lisää

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.