Uudet Terveen talon rakenteet

Sisäilmaongelmat ovat olleet viime vuosikymmeninä polttava puheenaihe sekä rakennusalan julkaisuissa, seminaareissa että yleisessä mediassa. Aihe askarruttaa rakennusalaa, eikä 20 vuotta vanhasta Terve talo -kriteeristöstä saanut vastauksia.

Sisällys

Vuoden 2023 lopulla julkaistu uusi Terve Talo -kriteeristö pureutuu kattavasti sisäilmaston parantamiseen liittyviin pyrkimyksiin sekä uudis- että korjaushankkeissa kaikissa projektin vaiheissa lainsäädäntöä, Sisäilmastoluokitus 2018:ta, Kuivaketju 10:ä ja muita hyvän rakentamisen ohjeita täydentäen. Uudistetun kriteeristön ydintehtävä on pysynyt kuitenkin samana: luoda käyttäjälle terveellinen ja turvallinen sisäympäristö uudis- tai korjausrakennushankkeen yhteydessä.

Mitä uudet kriteerit ovat?

Uusi kriteeristö perustuu neljään ohjekorttiin. Puolet niistä on tilaajan ohjeita ja puolet muita ohjeistuksia. Korttien tavoitteena on luoda käyttäjälle terveellinen ja turvallinen sisäympäristö niin uudis- kuin korjaushankkeissa.

Tilaajan ohjeista toinen on tarkoitettu korjaushankkeeseen (RT-103613 Korjaushanke) ja toinen uudishankkeeseen (RT-103612 Uudisrakennushanke). Ohjeistuksia ja malleja ovat Suunnittelualakohtainen tarkastuslista rakennusosittain RT 103614 ja Vaihekohtaiset tehtävät RT 103615.

Tilaajan ohje selkeyttää Terve talo -prosessia

Tilaajan ohjeet ohjaavat tilaajaa käytännön toimenpiteissä, jotka rakennushankkeiden toteutuksessa tulisi huomioida aivan hankesuunnitteluvaiheesta valmiin rakennuksen käyttöönottoon ja ylläpitoon. Tilaaja on ohjeessa taho, joka huolehtii rakennushankkeen tavoitteiden asettamisesta ja se voi olla esimerkiksi rakennushankkeeseen ryhtyvä, tai tämän edustaja.

Tilaajan ohjeiden päivittäminen on ollut ensimmäinen askel asian taklaamisessa: ne selkeyttävät Terve talo -prosessia. Ne tuovat kaikki tarjoajat samaan viitekehykseen ja luovat Terveen talon perustukset.

Tilaajan ohje käsittelee laadunvarmistusprosessia niin tilaajan, suunnitteluryhmän, urakoitsijoiden, käyttäjien kuin ylläpidonkin kannalta. Tämä auttaa tilaajaa jäsentämään ja selkeyttämään hankkeelle laadittavia suunnitelmia ja toteutusta suuntaamalla fokuksen oikeisiin asioihin; ohjeet sisältävät sekä viranomaisvaatimuksia. että selkeitä Terve talo -ohjeistuksia, jotka eivät ole yhtä sitovia. Näin ollen tilaajalle jää edelleen päätösvalta hankkeen erityispiirteistä, mutta Terveen talon prosessi pysyy selkeänä.

Vaihekohtaiset tehtävät kirkastavat roolijaot ja suunnittelukohtainen tarkastuslista varmistaa tavoitteisiin pääsemisen

Terveen talon runko on rakennettu Vaihekohtaisten tehtävien (RT 103615) varaan. Tehtävissä käsitellään kaikkien projektitahojen tehtäviä rakennusprosessin eri vaiheissa – hankesuunnittelusta ylläpitoon. Siihen on koottu tehtäviä sekä uudis- että korjausrakennuskohteisiin ja se kattaa sekä lakisääteisiä tehtäviä että niin sanottuja Terve talo -tehtäviä.

Tehtävät on jaettu ohjekortissa siten, että kaikille hankkeen osapuolille on selvää, millaista dokumentaatiota kaivataan ja kuka on vastuussa dokumentaation laatimisesta. Mikäli hankkeeseen on palkattu Terve talo -koordinaattori, on hänen tehtävänään huolehtia siitä, että tehtävät ja suunnitelmat valmistuvat oikea-aikaisesti ja ne suoritetaan riittävällä laajuudella. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse rakentaa Tervettä taloa yksin, vaan suurin osa tehtävistä tehdään yhteistyössä eri tahojen kesken.

Suunnittelualakohtainen tarkastuslista rakennusosittain pureutuu Terveen talon detaljikkaan ja se sisältää yksityiskohtaisen tarkastuslistan Terveen talon tavoitteiden toteutumisen varmistamiseksi. Siinä on myös huomioitu Kuivaketju10- toimintamallin sisältämät riskit, mikä poistaa päällekkäisyyttä.

Terveen talon toteuttamisessa apukädet ovat paikallaan

Terveen talon rakentaminen vaatii aina huolellista suunnittelua, toteutusta ja valvontaa. Terve talo -koordinaattorin tehtävänä on huolehtia siitä, että rakennus on tiiviisti ja vankasti suojassa ympäristön aiheuttamilta riskeiltä. Tervetalokoordinaattori toimii kuten hyvä sääsuojaus; hän havaitsee vuotopaikat, varmentaa katon vedenpitävyyden, auttaa luomaan hyvät rakentamisen aikaiset kuivumisolosuhteet ja varmentaa ennen kaikkea, että rakennus pysyy kuivana koko rakennuksen elinkaaren ajan.

Tilaajan apuna tavoitteiden laatimisessa ja hankkeen ohjaamisessa suositellaan käytettäväksi Terve talo -koordinaattoria. Hän määrittää yhdessä tilaajan kanssa hankkeelle soveltuvat sisäilmaston tavoitteet ja ohjaa projektiryhmää tavoitteiden saavuttamisessa. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös erillistä kosteudenhallintakoordinaattoria ja puhtaudenhallintakoordinaattoria.

Terve talo -koordinaattori ei korvaa valvojia vaan auttaa heitä keskittymään omaan tehtävänkuvaansa. Koordinaattorin tehtävänkuva kattaa myös hankkeen vaiheet laajemmin kuin valvojan. Terve talo -koordinointi on yhdistelmä valvontaa, ohjausta ja varmennusta: koordinaattori on kosteuden- ja puhtaudenhallinnan spesialisti, joka auttaa tilaajan vaatimusten täyttymistä valvonnassa ja toteutuksessa hankesuunnittelusta ylläpitoon.

Me Susteralla tarjoamme koko paketin Terveen talon toteutukseen: valvojat, suunnittelijat, Terve talo -koordinaattorit, puhtaudenhallintakoordinaattorit, INSTA800-pätevät puhtauden tason arvioijat, kosteudenhallintakoordinaattorit ja paljon muuta. Ole yhteydessä, niin pystytetään yhdessä teidän Terve talo.

Liittyvät palvelut

Terve Talo -koordinaattori

Kirjoittaja


Lue myös

Uudet Terveen talon rakenteet

Vuoden 2023 lopulla julkaistu uusi Terve Talo -kriteeristö pureutuu kattavasti sisäilmaston parantamiseen…

Lue lisää

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.