Kuinka tarkastan kuitusementtilevyiset ulkoseinät?

Lumien sulettua kannattaa tarkastaa myös talon ulkoseinien kunto, jotta mahdolliset huolto/korjaustoimenpiteet ehtii toteuttamaan ennen seuraavaa talvea.

Kuitusementtilevyt eli asbestikuitulevyt kehitettiin 1940-luvulla, kun etsittiin huoltovapaita pintaverhouslevyjä. Asbestikuitulevy on vuosikymmenten aikana toiminutkin kestävänä julkisivuverhouksena. Asbestin käyttö rakentamisessa on ajoittunut pääasiassa ajanjaksolle 1940-1990, minkä aikana useat suomalaiset rakennusmateriaalit ovat sisältäneet asbestia.

Suomen rakennusaineteollisuus lopetti asbestipitoisten tuotteiden valmistuksen 1988 jälkeen, koska asbestikuidut ja -pöly on todettu terveydelle vaaralliseksi.

Asbestipitoisten tuotteiden maahantuonti, valmistus ja myynti on ollut kiellettyä 1.1.1993 alkaen. Asbestin käyttö rakennusmateriaaleissa on kielletty kokonaan 1.1.1994.

Asbestia sisältävä rakennusmateriaali ei ole terveydelle haitallinen, mikäli rakennusmateriaali on ehjä eikä siitä irtoa asbestikuituja hengitysilmaan.

Nykyisen lainsäädännön myötä purettavien materiaalien asbestipitoisuus on aina selvitettävä

Aiempi käytäntö, missä rakenteiden asbestipitoisuutta ei tutkita vaan kaikki purkutyöt tilataan asbestipurkutyönä, ei ole hyväksyttyä.

Kun asbestilevyn ulkoverhous alkaa vaurioitua ja saavuttaa teknisen käyttöikänsä, ei sitä voi kustannustehokkaasti paikkakorjata tai uusia, vaan koko julkisivuverhous kannattaa uusia esimerkiksi puulautaverhoukseksi erikseen tehtävän suunnitelman mukaisesti. Asbestiverhouslevyt luokitellaan vaarallisiksi-/ongelmajätteiksi, jolloin ne tulee toimittaa jätteiden käsittelylaitokseen viranomaisohjeiden mukaisesti. Purkutöissä tulee huomioida erityisesti suojautuminen asbestimateriaaleilta nykymääräysten mukaisesti.

Suosittelemme kuitusementtilevyrakenteiden silmämääräistä havainnointia ja rakenteiden avaamista.

Huomioithan ainakin seuraavat mahdolliset havainnot:

Havaitsitko vaurioita?

Mikäli kuitusementtilevyisissä ulkoseinissä on silmin havaittavia vaurioita, kuten halkeamia tai reikiä, ole yhteydessä OmaInsinööriin. Saat häneltä lisätietoja miten edetä uusimisen suhteen. Lisäksi kannattaa ottaa vauriokuva KotiAppin Kotikansioon.