Kuinka tarkastan tiiliverhoillut ulkoseinien tuuletusraot?

Olet vastannut KotiApp-alkuselvityksessä, että ulkoseinärakenteestasi puuttuu ulkoseinien tuuletusraot.

Mikäli ulkoverhouksessa on silmin havaittavia kosteusrasitusjälkiä, kuten värimuutoksia, kosteushärmää tai halkeamia, voi tämä johtua rakenteen riittämättömästä tuulettomuudesta. Ole yhteydessä OmaInsinööriin. Saat häneltä lisätietoja, miten edetä paikkakorjaamisen tai uusimisen suhteen. Lisäksi kannattaa ottaa vauriokuva KotiAppin Kotikansioon.

Tuulettumattoman tiiliverhoillun puurunkoisen ulkoseinän vaurion aiheuttajia:

Yleistä tiiliverhoilusta

Tiilet valmistetaan yleensä savesta tai kalkkihiekasta. Kun puhutaan ns. täystiilitalosta, on siinä silloin oltava sekä ulkokuori että sisäkuori tiiltä. Yleisempi versio ”tiilitalosta” on tiilivuorattu puurunkoinen talo, jossa sisäpuolella kantavana rakenteena on puurunko ja tiiliverhous on vaan talon julkisivuverhous. Molemmat talot siis näyttävät ulospäin samanlaisilta.

Tiilijulkisivut ovat huoltovapaampia kuin puujulkisivut. Tyypillisin korjaustarvetta aiheuttava vaurio on saumojen rapautuminen iän myötä. Mikäli kohde on tuulisella paikalla ja viistosateelle alttiina rapautuvat saumat luonnollisesti nopeammin kuin leveän räystään suojassa olevat tiilipinnat.

Tuuletusrakojen avaaminen

Kuten edellä mainittiin, kivirakenteessa on harvoin jätetty erillistä tuuletusrakoa tai sen kosteusvaurioituminen on harvinaisempaa kuin puurankakohteessa. Puurankakohteessa suositellaan tuuletusrakojen avaamista/asentamista joka 3. saumaan mikäli ne puuttuvat kokonaan. Kohteessa, missä tuuletusraot ovat paikoillaan, tulee niiden aukinaisuus varmistaa ja välit puhdistaa.

Rakenneluettelo

Puulautaverhouksessa on olennaista sen taustarakenteen tuulettuvuus. Tyypillinen rakenneluettelo koskien tiiliverhoiltua puurakenneseinää voisi olla tiiliverhous (85mm), tuuletusrako (28-48mm), tuulensuojalevy (13-25mm), eriste (puru tai mineraalivilla 100-300mm) ja kantava puurakenne (100-200mm), höyrynsulkumuovi (0,2mm) tai ilmasulkupaperi (0,2mm) sekä sisäverhouslevy, kuten kipsilevy (13mm), lastulevy (22mm), puupaneeli (13,5mm).