Suunnitelmissa terassin rakennus? Näillä viidellä vinkillä vältät virheet

Kevätaurinko saa haaveilemaan terassista, jos sellaista ei kodissa vielä ole. Kattamattoman terassin rakennus onnistuu vaikka viikonlopun aikana, jos tarvikkeet ja apulaiset ovat valmiina.

Raksystemsin Tarkastustoiminnan osastopäällikkö, johtava asiantuntija Antti Heimlander antaa viisi vinkkiä, joilla terassi kestää aikaa eikä aiheuta ongelmia myöhemmin.

 1. Selvitä ihan ensin kodin salaojien ja perusmuurin vedeneristyksen kunto

”Mikään ei harmita niin paljon kuin uuden terassin purkaminen sen vuoksi, että edessä onkin salaojaremontti. Näihin tilanteisiin törmää välillä asuntokaupan kuntotarkastuksen yhteydessä”, Heimlander sanoo.

Puretun terassilaudoituksen saa ruuvattua uudelleen paikalleen, mutta purku jättää aina jälkensä puutavaraan, ja siinä tulee turhaa työtä.

2. Tee terassille perustukset

Sosiaalisessa mediassa voi tulla vastaan kuvia suoraan nurmikon päälle rakennetuista patioista ja terasseista. Vaikka moni niin luuleekin, kyllästetty puutavara ei kestä jatkuvaa maakosketusta.

”Nykyiset kyllästeaineet ovat erilaisia kuin entisajan aineet, mikä on hyväkin asia. Terassi kannattaa nostaa maasta irti harkoilla tai pilareilla, tai muuten ajan saatossa terassille käy huonosti.”

Tee terassille perustukset, vinkkaa Raksystemsin asiantuntija. Kuvassa suoraan maata vasten rakennettu patio.
Ei näin – terassi kannattaa nostaa aina maasta irti, jos siitä haluaa tehdä pitkäikäisen.

3. Älä peitä terassin rakenteilla ulkoverhouksen tuuletusrakoa

Terassin rakentaminen ihan kiinni ulkoseinään ei välttämättä ole hyvä ratkaisu vanhoissa taloissa.

”Jos ulkoverhouksessa on tuuletusrako, eikä se jää terassin rungon alle, niin sitten ei ole ongelmaa”, Heimlander sanoo.

Jos kyseessä on tuulettumaton ulkoseinärakenne, niin siinä kiinni oleva terassi tuo omat kosteusriskinsä, jos talvella katolta tippuvat lumet jätetään seisomaan seinää vasten. Ongelmallisia ovat etenkin 1960-1980-luvun tiilitalot.

”Moni ajattelee tiiltä kivenä, vaikka tiilen takana onkin puurunkoinen seinärakenne. Seinärakenteelle on turha lisätä kosteusrasitusta rakentamalla terassi siihen ihan kiinni.”

Pieni rako seinän ja terassin rakenteiden välissä ei vaikuta käytettävyyteen tai terassin ilmeeseen mutta varmistaa, että ilma pääsee kiertämään eivätkä sulamisvedet jää seisomaan.

Jos rännikaivot jäävät rakennettavan terassin alle, rakenna terassiin luukku tai varmista muuten niihin käsiksi pääsy.
Rännikaivoihin pitää päästä käsiksi terassin rakentamisen jälkeenkin jotakin kautta.

4. Varmista, että rännikaivoihin ja salaojiin pääsee käsiksi jatkossakin

Terassilaudoitukseen kannattaa rakentaa luukku, josta pääsee käsiksi mahdollisesti sen alle jääviin rännikaivoihin tai salaojiin.

”Kuntotarkastuksilla käy välillä ilmi, että ne ovat jääneetkin terassin alle. Esimerkiksi salaojien tarkastuskaivoihin kannattaisi kurkata vähintään keväisin ja rännikaivoihin pari kertaa vuodessa kuivuneiden lehtien ja muun roskan vuoksi”, Heimlander muistuttaa.

Katso Instagramista videot rännikaivojen ja salaojien tarkastuskaivojen tsekkauksesta.

5. Muista valokatteissa riittävä kallistus

Moni haaveilee katteen tuomasta suojasta terassilla vähintäänkin grillin kohdalla. Jos suunnitelmissa on valokatteen asennus, Heimlander suosittelee hankkimaan riittävän järeää puutavaraa ja huolehtimaan katteen kallistuksesta.

”Jos kate on talvet paikallaan, sen pitää kestää myös lumikuormaa. Ohuinta riukua ei kannata valita puutavaraksi.”

Toinen huomioitava seikka on se, että sadevedet ja mahdolliset sulamisvedet ohjautuvat katteen päältä pois turvallisesti, eivätkä jää seisomaan talon ulkoverhousta vasten.

”Vanhemmissa kohteissa se voi tarkoittaa sitä, että kallistuksen myötä valokatteen ulkolaita tulee sen verran matalalle, että katteen alle meno vaatii pidemmältä pientä kumartumista.”

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Raksystemsin Tarkastustoiminnan osastopäällikkö, johtava asiantuntija Antti Heimlander, p. 040 765 8568