Ihmiskeskeinen ja luontoa rakastava LVI-suunnittelija – Aki Nissinen

Aki Nissinen työskentelee Raksystemsillä Project Services -divisioonassa LVI-suunnittelupäällikkönä viisihenkisen tiimin kanssa. Tie Raksystemsille on vienyt muutaman mielenkiintoisen mutkan kautta, mutta LVI-suunnittelu on pysynyt matkassa mukana jo yli 35 vuotta.

Varusmiespalvelus auttoi sattumalta uravalinnassa

Aki oli jo lukioaikana ja sen jälkeen asennus-, huolto- ja vesimittarien lukutehtävissä Vantaan vesilaitoksella, minkä lisäksi matemaattiset aineet kiinnostivat ja olivat vahvoja opiskeluaikana.  Kuitenkin LVI-suunnitteluun Aki päätyi hieman sattumalta. Varusmiespalvelusta sai vapaata Helsingin Teknillisen oppilaitoksen pääsykokeita varten ja ylimääräinen vapaapäivä houkutteli.

Valmistuttuaan LVI-teknikoksi vuonna 1985, Akin ura alkoi Projekti-Insinööreillä, jossa hän viihtyi LVI-suunnittelijana yli 10 vuotta. LVI-suunnitteluosaston siirryttyä Kupari Oy konserniin hän vietti muutamia vuosia komennustehtävissä Masa-Yardsin telakalla LVI-suunnittelutehtävissä. Muun muassa risteilijöiden jätteenkäsittely- ja paloturvallisuusjärjestelmien sekä uima-allassysteemien vastaavan tehtävät kuuluivat toimenkuvaan.

Aikanaan samaan aikaan Projekti-Insinööreihin töihin tullut työkaveri oli siirtynyt osakkaaksi pieneen Tubular Oy -suunnittelutoimistoon ja sai houkuteltua Akin mukaan vuonna 1998 Tubularille, jossa Aki vietti yli 20 vuotta LVI-suunnittelijana ja viimeiset vuodet myös osakkaana. Suunnittelutehtävät kiinnostivat alusta asti enemmän kuin asennustyöt, minkä takia Aki täydensi myöhemmin osaamistaan Suomen LVI-liiton koulutuksilla. 

Siirtyminen Raksystemsille muutti työntekoa paremmaksi

Pitkän ajan samassa yrityksessä työskentelyn jälkeen olikin vuorossa muutoksen tuulia, kun Raksystems Group osti Tubular Oy:n vuonna 2019. Se tarkoitti uutta konsernia, uutta toimistoa ja uusia työkavereita. Nyt Aki on työskennellyt reilun vuoden Raksystemsin kirjoilla Vantaan pääkonttorilla LVI-suunnittelupäällikkönä.

Uuden yrityksen alla työnkuvan luvattiin pysyvän hyvinkin samanlaisena kuin ennen. Tehtäviä on saanut jatkaa pitkälti samalla tavalla helposti ilman ongelmia. Aki kertoo kuitenkin työn osittain muuttuneen, mutta paremmaksi.

”Työ on parantunut laajemman asiantuntijapiirin myötä. Suunnittelu on nyt helpompaa, kun on enemmän ammattitaitoa, apua ja resursseja käytettävissä suoraan saman katon alla. Työtehtävät saa myös vapaasti hoitaa ja aikatauluttaa itse parhaaksi katsomallaan tavalla valmiiksi”, kertoo Aki tyytyväisenä.

Myös yrittäjän toimenkuvaan liittyviä tehtäviä (sopimukset, laskutus, laitehankinnat) on siirtynyt isommassa yhtiössä muiden osastojen ja henkilöiden hoidettavaksi, mikä vapauttaa aikaa varsinaiselle työnteolle.

Oho! Tämä video ei näy, koska olet kieltänyt markkinointievästeiden käytön. Nähdäksesi videon, käy hyväksymässä markkinointievästeet.

Ihmiset ovat parasta työssä

Pian yrityskauppojen jälkeen koitti ensimmäinen tapaaminen uusien työkavereiden kanssa. Akille on jäänyt erityisesti mieleen, miten hyvä yhteishenki tuli välittömästi esille ja hänet otettiin lämpimästi mukaan porukkaan. Vaihto on sujunut yllättävän helposti ja Aki on nähnyt sen onnistuneena ratkaisuna.

”Heti tuli ilmi, että henki on ihan mielettömän hyvä eikä minkäänlaista ulkopuoliseksi jäämisen tunnetta tullut missään vaiheessa. Kotiutuminen ylitti kaikki odotukset ja oli niin helppoa tulla tänne. Työkavereista ja ilmapiiristä ei ole kyllä mitään valittamista”, jatkaa Aki.

Aki kertoo ihmisten olevan parasta työssään. Työmaakokouksissa ja -käynneillä pääsee näkemään jatkuvasti asiakkaita ja sähköpostien ja suunnittelutöiden lomassa toimistolla on suuri joukko työkavereita. Esimiehen uudessa tiimissä on viisi henkeä, joista osa on myös toisen yrityskaupan mukana tulleita. Aki pääsee edelleen tekemään itsenäistä suunnittelutyötä, mutta työnkuva on myös vuosien mittaan, ja yritysoston jälkeen muuttunut valvonnan ja esimiestyön myötä.

Vapaa-aika kuluu luonnossa ja silmäterän kanssa

Vapaa-ajallaan Aki palautuu veneilemällä moottoriveneellään Kemiön mökillä. Veneestä käsin hän pääsee rentoutumaan myös kalastuksen parissa. Kalan saaminen ei kuitenkaan ole erityisen tärkeää, vaan tärkeämpää on päästä luontoon rauhoittumaan, pois kaupungin vilskeestä ja vilinästä.

Yleensäkin luonnossa liikkuminen on Akin mieleen ja retkeilyä kansallispuistoissa tulee tehtyä ympäri vuoden. Naapurissa asuu myös Akin tytär ja tyttärentytär. Vaarin silmäterä otetaan aina mielellään hoitoon.

”Työviikon paras hetki on se, kun pääsee rantaan ja saa köydet irti veneestä. Siinä unohtaa arjen murheet, kun lähtee avomerta kohti”, kertoo Aki hymyillen.

Katso avoimet työpaikat!