Asunto Oy Porvoon Charlottan ja Fannyn suunnittelijana – tyylikkäät uudiskohteet rakentuivat keskelle Porvoota

Porvoon keskusta on tunnettu vanhoista puutaloistaan, mutta alueella sijaitsee myös uusia kohteita. Asunto Oy Porvoon Charlotta ja Fanny valmistuivat vuonna 2023 vain parinsadan metrin päähän historiallisesta Porvoon vanhasta kaupungista. Raksystems vastasi visuaalisesti tyylikkään kerrostalokokonaisuuden rakenne- ja elementtisuunnittelusta.

Taloyhtiöillä on yhteinen pihapiiri

Kiinteistöjen rakentajana toimi YIT Oyj. Asunto Oy Charlotta valmistui vuoden 2023 maaliskuussa ja Fanny kesäkuussa.

Kumpikin taloyhtiö on kerrostalo, jossa on viisi asuinkerrosta. Rakennukset ovat betonirunkoisia ja perustettu paaluille. Rakennuksissa on tasakatto bitumikermikatteella. Ulkoseinät ovat betonielementtirakenteisia, joiden ulkopinnat on rapattu.

Taloyhtiöillä on yhteinen pihapiiri, jätekatos ja maan alla sijaitseva parkkihalli. Samalla tontilla sijaitsee yhtiöiden lisäksi vanha suojeltu Etolan talona tunnettu puutalo.

’’Uudisrakennukset muodostavat visuaalisesti hienon kokonaisuuden, joka ei ole tusinatavaraa’’, tiivistää hankkeessa vastaavana suunnittelijana toiminut Raksystemsin osastopäällikkö Riku Aaltonen.

Teknisesti haastava suunnittelukohde

Rakennukset on suunniteltu alusta alkaen kahden taloyhtiön yhteishankkeena. Raksystems on ollut mukana hankkeissa niiden alusta alkaen.

Hanke oli teknisesti suhteellisen vaativa erityisesti autohallin välipohjan jälkijännittämisen ja haastavan maaperän vuoksi. Maaperä oli yliherkkä painumille ja sen kantavuus oli myös paikoin erittäin huono’’, Aaltonen summaa.

’’Pieni tontti oli myös haaste, jonka hallitsemisesta nostan erityisesti urakoitsijalle hattua’’, jatkaa Aaltonen.

Turvalliset parvekkeet

Kummassakin rakennuksessa on lasitetut ulokeparvekkeet, jotka tukeutuvat vetoteräksillä välipohjaan.

Parvekkeiden lasitukset ovat olleet viime aikoina negatiivisen huomion alla. Erillinen työryhmä on laatinut ohjeet selkeyttämään parvekelasien mitoituksen lähtökohtia. Parvekkeisiin edellytetään esimerkiksi kolmannen osapuolen mitoitustarkastus, joka tehtiin myös näiden kohteiden parvekkeille’’, Aaltonen summaa.