Mitä kaksikymmentävuotiaissa kodeissa tulee ottaa huomioon?

Pientalon elinkaari ja sen eri vaiheet tulee ottaa huomioon, kun talon iässä tulee kaksikymmentä vuotta täyteen. 2000 valmistuneet talot täyttivät tänä vuonna kaksikymmentä vuotta. Kahdessakymmenessä vuodessa on omassa elämässä ehtinyt tapahtua monenlaista, kuten myös meidän kodeissammekin. Kaksikymmentävuotias koti ei ole enää uusi, vaan osa sen teknisistä osista alkaa olemaan käyttöikänsä päässä, joten niiden uusimiseen tulee varautua. Jotta koti ja sen asukkaat pysyvät terveinä ja asuvat turvallisesti, tulee kodin osista pitää huolta. Myös osat, jotka eivät vielä ole käyttöikänsä päässä vaativat huoltoa ja kunnossapitoa, jonka avulla mahdollinen uusiminen voidaan kokonaan siirtää.

Lattian vaihto ja seinäpintojen maalaus edessä

Tekniset käyttöiät on määritetty Rakennustietosäätiö RTS:n toimesta KH-kortistossa (KH 90-00403). Teknisen käyttöikänsä päähän tulevat 20-25 vuoden iässä monet kodin pinnat. Erityisesti sisätiloissa lattia- ja seinäpinnat kaipaavat usein uusimista tässä vaiheessa pientalon elinkaarta. Säännöllisellä kunnossapidolla ja huoltotoimenpiteillä on mahdollista jatkaa näidenkin käyttöikää.

Lattiat ovat eniten kulutukselle alttiina olevia kodin pintoja. Yleisimpiä lattiamateriaaleja ovat parketti, laminaatti, laatta ja muovi. Se, kuinka nopeasti lattian käyttöikä täyttyy, riippuu paljon rasituksesta. Esimerkiksi koirien leikkikenttänä jatkuvasti toiminut parketti vioittuu nopeammin kuin harvalla käytöllä olevan vierashuoneen parketti. Tarkasta lattiapinnat säännöllisesti rakojen ja reikien varalta ja varmista, että lattian saumat ovat ehjät. Mikäli kosteus pääsee saumojen tai reikien kautta rakenteisiin asti, voi edessä olla lattian tai pahimmassa tapauksessa koko alapohjarakenteiden uusiminen.

Myös sisäseinät kaipaavat ehostusta kahdenkymmenen vuoden iässä. Uusi tapetti tai maali tuo esteettisen hyödyn ja varmasti piristää kodin asukkaita, mutta myös suojaa seinärakenteita liialliselta kosteudelta ja lialta. Älä kuitenkaan valitse täysin muovipäällysteisiä maaleja tai tapetteja, sillä ne katkaisevat seinärakenteen hengittävyyden. Seinärakenteen tulee hengittää pysyäkseen kunnossa ja terveenä.

Puiset ulkopinnat vaativat kunnostusta

Pientalon elinkaari sisältää kahdenkymmenen vuoden iässä sisäpintojen lisäksi myös ulkopintojen kohennuksen. Erityisesti sateelle alttiina olevat pinnat, kuten terassi ja aidat, tulee viimeistään tämän ikäisenä vaihtaa uusiin, mikäli niiden kunnossapito on jätetty vähäiselle. Myös muiden kodin puupintojen, kuten pihatasojen kunto kannattaa varmistaa samalla kertaa.

Hyväkuntoinen terassi ja aidat ovat kauniita katsella, mutta myös turvallisia käyttäjilleen. Hyvässä kunnossa olevalla terassilla uskaltaa viettää aikaa ja ehjät aidat suojaavat kutsumattomilta vierailta. Tarkasta säännöllisesti terassin, aitojen ja pihatasojen kunto. Kiristä ruuvit, vaihda lahonneet osat uusiin ja maalaa pinnat tarvittaessa. Muista myös työturvallisuus työtä tehdessä. Esimerkiksi sade tekee terassista liukkaan, jolloin liukastumisen riski on suurempi.

Lisätietoa 20-vuotiaan kodin pintojen kunnossapidosta saat KotiAppista. Mikäli havaitset kodin pinnoissa silmin havaittavia vaurioita, ole yhteydessä OmaInsinööriin. Saat häneltä lisätietoja, miten edetä pintojen korjaamisen tai uusimisen suhteen. Lisäksi kannattaa ottaa vauriokuva KotiApp-sovelluksen Kotikansioon.

Pientalon elinkaari