Operatiivisena johtajana Raksystems Climate Solutionsilla – Ville Turunen

Ville Turunen työskentelee operatiivisena johtajana Raksystemsin tytäryhtiössä Raksystems Climate Solutionsissa, jonka ratkaisut keskittyvät päästöttömään rakennusaikaiseen olosuhdehallintaan. Mitä Villen uraauurtavaan työhön kuuluu?

Pitkä kokemus urakointimaailmasta

Climate Solutions Oy perustettiin marraskuussa 2021. Climate Solutionsin Geolo-ratkaisun avulla tuotetaan kohteen rakennusaikainen lämmöntuotanto ja olosuhdehallinta päästöttömästi.

Ville aloitti Climate Solutionsissa maaliskuussa 2022. Villen houkutteli uuteen startup-yritykseen tytäryhtiön toimitusjohtaja Janne Vanhanen. Tällä hetkellä lopputyö innovaatiojohtamisesta etenee työn ohella ja Ville valmistuu ensi keväänä Tuotantotalouden diplomi-insinööriksi Lappeenrannan yliopistosta.

Ville on tehnyt uraa korjausrakentamisen, liikerakentamisen ja vahinkosaneeraamisen parissa. Kokemus urakointimaailmasta on ehdottomasti suuri etu nykyisessä työssä, koska asiakkaita ovat suuret rakennusliikkeet, rakennuttajat ja kiinteistönomistajat. Asiakastyö henkilöityy usein yhteistyöhön juuri työmaajohtajien ja työnjohtajien kanssa.

Tärkeää työtä olosuhdehallinnan eteen

Villen tiimiin kuuluu Villen lisäksi neljä työntekijää.

”Meillä on aika pieni tiimi. Toimimme hyvin avoimesti ja kaikki tuntevat toisensa. Töihin on aina mukava tulla”, kuvailee Ville.

Kun työn ydin on rakennustyömaiden olosuhdehallinnassa eli työmaiden lämmityksessä, pölynhallinnassa ja kosteudenhallinnassa, niin työ on todella syklistä. Projektit alkavat käytännössä samoihin aikoihin syksyllä, jolloin tiimin työssä painottuu asennustehtävät, valvonta, ohjaus ja aikataulutus. Asennuksen jälkeen seuraa ylläpitovaihe, kunnes keväällä puretaan kalusto pois ja kalusto siirtyy kesäksi kalustohuoltoon ja seuraavan kauden tarjouslaskenta alkaa.

Villen tyypillinen työviikko

Tyypilliseen työviikkoon mahtuu monipuolisia työtehtäviä riippuen siitä, mikä syklin vaihe on meneillään. Aamut alkavat aina työmaaseurannalla automatisoidusta sovelluksesta, josta Ville näkee reaaliajassa, että työmailla kaikki on kuten pitää. Selainsovelluksesta Ville voi seurata, ohjata ja säätää esimerkiksi lämpötiloja reaaliajassa.

Työajasta noin puolet menee tarjousten laskemiseen, palvelukehitykseen ja kaiken datan dokumentointiin, jotta asiakkaan ei tarvitse huolehtia mistään.

Pyrimme siihen, että rakennusolosuhteet ovat hyvät ja kaikki on helppoa asiakkaille”, Ville toteaa.

Datan työstöä ja dokumentointia onkin ollut valtavasti, koska startup-yrityksessä on kaikki luotu alusta alkaen itse. Kaikki laskentataulukot, työkalut ja datankeräys on pitänyt tehdä itse. Aiempaa dataa mihin verrata, ei myöskään ole ollut, koska Geolon kaltaisia laitteita ei ole kellään toisella.

”Paljon on opittu matkan varrella. Aina kun tehdään uutta, niin opitaan ja kehitytään”, Ville lisää.

Ville luo dokumentit myös englanniksi. Kansainvälistyminen on luonnollinen jatke, kun Suomessa ja Ruotsissa on saatu loistavasti projektit maaliin ja dataa on nyt hyvin käytettävissä.

Ville saa asiakkailta ja esihenkilöltä kiitosta

Parasta asiakastyössä on tyytyväisten asiakkaiden kiitokset sekä asiakasiltojen vetäminen. Asiakasilloissa on käyty esimerkiksi veneilemässä 20 työnjohtajan kanssa.

Asiakkaat arvostavat sitä, että olen itsekin ollut työnjohtajana ja tiedän oikeasti mitä se työ on”, Ville kertoo hymyillen.

”Olemme tunteneet Villen kanssa jo vuosia aiempien yhteisten työkuvioiden kautta. Kun Geolon alkutaipaleella oli tarvetta huippuosaamiselle, niin tiesin heti kenelle pitää soittaa. Asenne tehtävän alussa määrittää lopputuloksen ja sen tiesin olevan kohdallaan. Nyt kun olemme tehneet yhdessä pari vuotta todella tiivistä ja intensiivistä yhteistyötä Geolon eteen, niin hommahan toimii erinomaisesti. Ilman Villeä Geolo ei olisi siinä asemassa missä se on nyt. Se on ihan varma juttu.’’

”Olen äärimmäisen onnellinen ja kiitollinen siitä, että Ville on taisteluparini töissä sekä ystävä työpäivän jälkeen’’, Raksystems Climate Solutions Oy:n toimitusjohtaja ja Villen esimies Janne Vanhanen kertoo.

Vapaa-ajalla maastopyöräilyä, jääkiekkoa ja perhe-elämää Pukinmäessä

Ville on Iisalmesta kotoisin ja asettui armeijan jälkeen Helsinkiin vuonna 2009. Tällä hetkellä Ville asuu Pukinmäessä avovaimon ja 8 kuukauden ikäisen tyttärensä kanssa.

Kulunut vuosi on tuonut monia uusia asioita Villen elämään myös työn ulkopuolella. Tyttären syntymä ja vanhan omakotitalon kunnostus ovat aika pitkälle täyttänyt vähäisen vapaa-ajan. Ville pelasi aiemmin jääkiekkoa maalivahtina kilpatasolla, tällä hetkellä hän ehtii pelaamaan pari kertaa viikossa.

Kun Villen esihenkilö Janne houkutteli Villenkin hankkimaan työsuhdefillarin, niin maastopyöräily vei mennessään. Seuraava hankinta on pyörään liitettävä kärry tyttärelle. Tulevaisuuden unelmana olisi päästä pyörävaellukselle Alpeille. Luonnossa liikkuminen on parasta vastapainoa työlle. Ville soittaa myös saksofonia ja kitaraa. Tulevaisuuden haaveet liittyvät työn osalta Geolon vakiinnuttamiseen ja standardoimiseen sekä lopputyön valmistumiseen.