Asunto Oy Turun Kuninkaankartanonkatu 10:n ulkovaipparemontti sujui suunnitellusti rakennuttajakonsultin johtamana

Turun Martissa sijaitsevassa Asunto Oy Turun Kuninkaankartanonkatu 10:ssä valmistui kesällä 2023 laaja remontti, jossa käytiin läpi koko rakennuksen ulkovaippa julkisivuineen ja ikkunoineen. Aurajoen lähellä sijaitseva taloyhtiö on paikallisille tuttu sen yhteydessä sijaitsevasta ikonisesta Pippurimylly-ravintolasta. Sustera vastasi hankkeen projektinjohdosta ja rakennustyön valvonnasta. Myös kuntotutkimuksia toteutettiin Susteran toimesta.

Hankkeeseen ryhtymisen taustat

Taloyhtiö ryhtyi remonttiin, sillä julkisivun ja ikkunoiden tekninen ikä alkoi lähestyä loppuaan.

”Julkisivu oli jo tullut käyttöikänsä päähän ja ennen meidän aikaamme tehty lateksimaalaus alkoi irrottaa pintaa. Samoin ikkunat oli saatu elettyä loppuun kestettyään noin 35 vuotta”, avaa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Osmo Ravantti hankkeeseen ryhtymisen taustoja.

Asunto Oy Turun Kuninkaankartanonkatu 10 on valmistunut vuonna 1948. Kiinteistö edustaa tyypillistä rakennusaikakautensa funktionalistista kerrostalokantaa: runko on massiivitiiltä, julkisivu rapattu, erkkerit ovat kulmikkaat ja parvekkeet kolmiulotteiset.

Hankkeen laaja sisältö

Hanke sisälsi julkisivuverhouksen ja ikkunoiden uusimisen. Lisäksi räystäät uusittiin ja vesikatto maalattiin hankkeen yhteydessä.

Julkisivuremontissa vanhan julkisivuverhouksen tilalle tehtiin uusi kolmikerrosrappaus. Myös muutama julkisivutiili uusittiin. Ikkunaremontissa vanhojen ikkunoiden tilalle asennettiin puu-alumiini-ikkunat.

”Työnaikana tuli myös joitakin lisätöitä, jotka ovat normaaleja tämän aikakauden taloille. Esimerkiksi parvekkeiden pinnoitteet uusittiin, koska ne oli tehty alkujaan puutteellisesti. Myös ilmanvaihtoa parannettiin ikkunoiden vaihtamisen jälkeen, sillä ilmavaihto oli säädetty väärin”, kertoo hankkeessa projektipäällikkönä toiminut Susteran Varsinais-Suomen projektipalveluiden osastopäällikkö Tapio Hatulainen.

Hanke valmistuu onnistuneesti kesäkuussa 2023

Susteran asiantuntija aloitti hankkeessa vuonna 2021. Korjaussuunnitelmat valmistuivat saman vuoden keväällä. Urakka kilpailutettiin kesällä ja urakkasopimus saatiin valmiiksi vuoden 2021 lopussa. Korjaustyöt aloitettiin kevättalvella 2022. Urakka valmistui kesäkuussa 2023 lyhyen talvitauon jälkeen. Hankkeessa vietetään tällä hetkellä takuuaikaa.

”Työmaa laitettiin talviteloille joulukuussa. Keväälle ja kesälle jäi alemman ravintolan katon maalaus”, kertoo Hatulainen.

Projektipäällikkö toimi taloyhtiön edunvalvojana ja yhteyshenkilönä koko hankkeen ajan. Hän kilpailutti urakoitsijat, vastasi urakkaneuvotteluista ja laati urakkasopimukset. Hänen tehtäviinsä kuului myös suunnittelun ohjausta ja lisä- ja muutostöiden käsittelyä. Valvoja varmisti ammattitaidollaan urakan aikana, että hanke eteni sopimuksen mukaisesti.

”Työ alkoi ja eteni suunnitelmien mukaan. Kylmähkö talvi, korona ja vastaan tulleet lisätyöt pystyttiin hoitamaan hyvin”, kertoo Ravantti.

Remontit eivät rajoittaneet ravintoloiden toimintaa

Hankkeen yhtenä tavoitteena oli mahdollistaa kiinteistössä sijaitsevien ravintoloiden sujuva toiminta. Taloyhtiöön kuuluu kaksi ravintolaa kahdessa kerroksessa: katutasossa sijaitseva Hugo ja toisessa kerroksessa sijaitseva Pippurimylly.

”Tässä onnistuttiin mielestäni hyvin. Ravintolat olivat kiinni hankkeen aikana lyhyen ajan, noin parisen viikkoa. Kiinteistön huputus toteutettiin myös niin, että sitä siirrettiin remontin edetessä. Koko kiinteistö ei ollut missään vaiheessa huputettuna kerrallaan”, kertoo Hatulainen.

Hanke yhteistyöllä hyvin ja ajallaan maaliin

”Hankkeen projektinjohto, korjaussuunnittelu ja valvonta toimivat hyvin yhteen. Esiin tulleisiin ongelmiin esitettiin kokouksissa hyvät ja perustellut ehdotukset. Tiivistyksenä voisin todeta, että hankkeen asiat sujuivat hyvin ja ajallaan”, tiivistää Ravantti.

”Hanke sujui mielestäni hyvin. Erityisesti taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän kanssa on ollut mukava työskennellä. Meillä oli heti alusta alkaen yhteinen sävel”, sanoo Hatulainen.

Liittyvät palvelut

Projektinjohto

Valvonta


Lue myös:

Lataa Maksuton taloyhtiön putkiremonttiopas.

Taloyhtiön putkiremonttiopas

Putkiremontti on taloyhtiölle pisin ja kallein korjaushanke. Se vaikuttaa myös yleensä asukkaiden…

Lue lisää

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.