Danske Bankin pääkonttori saavutti LEED-sertifikaatin ennätyskorkeilla pisteillä

Danske Bankin päätoimitila Suomessa, Helsingin Pasilassa saavutti Raksystems GBP:n avulla käyttövaiheen LEED- eli LEED EB -sertifioinnin Gold-tasolla ja poikkeuksellisen korkeilla pisteillä.

LEED-Gold tason historian korkeimmat pisteet

Danske Bankin toimitilassa Visiossa, jota hallinnoi S-Pankki ja Fennia Kiinteistöt, on tehty pitkäjänteistä työtä ympäristöystävällisyyden eteen. Raksystems GBP konsultoi sertifikaatin hakuprosessissa, jossa lähdettiin tavoittelemaan LEED-sertifioinnin Gold-tasoa haastavimmalla LEED-versiolla v4. Sertifiointiprosessi aloitettiin vuoden 2019 lopussa, ja Gold-tason sertifiointi saavutettiin onnistuneesti 2020 joulukuun alussa. Kohde saavutti Gold-tason käytetyn LEED-version korkeimmilla pisteillä Suomessa.

Danske Bank on kuitenkin kiinnittänyt kohteen ympäristöystävällisyyteen ja energiatehokkuuteen huomiota jo vuodesta 2017 asti, kun he muuttivat rakennukseen. Yksi suurimmista panostuksista tapahtui vuoden 2020 kesällä, kun Vision katolle asennettiin 486 aurinkopaneelia. Merkittävä osa toimitilojen käytettävästä sähköstä tuotetaan nykyisin omalla aurinkovoimalla. Toimitila saikin Heleniltä virallisen aurinkovoimalaitoksen luokituksen suuren aurinkosähkötuotannon takia.

Käyttövaiheen sertifiointi keskittyy toimitilan ylläpitoon

Vision LEED-sertifioinnissa on otettu energiatehokkuuden lisäksi huomioon muun muassa kemikaaliton siivous, vedenkulutuksen tehokkuus, valosaasteen minimointi, ulkoalueet ja käyttäjien kokemukset. Sertifikaatti haettiin olemassa olevalle kiinteistölle, eli sertifiointi koskee kiinteistön käyttövaihetta. Tällöin keskitytään erityisesti kiinteistön ylläpitoon ja käyttötapaan, ja arvioidaan kiinteistön käyttöä ja toimintaa ympäristöystävällisyyden näkökulmasta. Raksystems GBP ohjasi sertifioinnin edellyttämiä toimenpiteitä ja vastasi myös tarvittavan sertifiointimateriaalin keräämisestä.

”Kokonaisuudessaan saatu sertifiointi on erittäin hieno tulos. Saavutettu sertifiointitaso ja korkea pistemäärä kertovat kohteen laaja-alaisesta ja pitkäjänteisestä työstä ympäristöystävällisen ja energiatehokkaan toiminnan eteen. Sertifiointi on kolmannen osapuolen varmentama ja myös kansainvälisesti vertailukelpoinen osoitus toiminnasta”, kertoo Katariina Aarnio, Raksystems GBP:n asiantuntija.

LEED-sertifiointi kiinteistöjen ympäristöystävällisyyden takuuna

LEED on yhdysvaltalainen sertifiointijärjestelmä, jonka avulla arvioidaan tilojen, rakennusten ja alueiden ympäristöominaisuuksia. Sertifikaatin myöntää rakennukselle U.S. Green Building Council® (USGBC®). Sertifioinnin myötä saadaan työkalut rakennuksen kestävään ylläpitoon ja säästöihin muun muassa energiankulutuksessa. LEED-sertifioidut rakennukset käyttävät vähemmän energiaa ja vettä, tuottavat vähemmän jätettä, niiden sisäilman laatu on parempi ja ne kuormittavat yhteisönsä ympäristöä vähemmän.

Danske Bank on asettanut konsernitasolla vastuullisuustavoitteita, joista yksi on esimerkiksi hiilidioksidipäästöjen merkittävä pienentäminen. Myös Danske Bankin toiseksi suurimmat toimitilat, Helsingin Kaartinkaupungissa sijaitsevassa arvorakennuksessa, ovat ympäristösertifioituja. Kyseinen kiinteistö on saavuttanut rakennusvaiheessa LEED Platina-tason, joka on LEED-sertifiointijärjestelmän korkein taso.

”Kannustamme asiakkaitamme vastuulliseen ja kestävään liiketoimintaan ja elämäntyyliin. Luonnollisesti haluamme, että meillä on omassa talossa tehty tarvittavat toimenpiteet, joilla olemme mahdollisimman ympäristöystävällisiä. Olemme erittäin tyytyväisiä saatuun palveluun sekä Raksystems GBP:n asiantuntijuuteen. Projekti vedettiin erinomaisesti alusta loppuun ammattitaidolla ja palvelualttiudella. Suosittelen lämpimästi”, kertoo Erkko Murto, Danske Bankin toimitiloista vastaava johtaja.