Juli Niittykummun Vaahtera saavutti LEED-luokituksen

Juli Niittykummun Vaahtera -asuinkerrostalohanke saavutti syyskuussa 2022 LEED Gold -luokituksen. Raksystems Green Building Services -divisioonan asiantuntijat konsultoivat sertifioinnin saamisessa ja toivotun sertifioinnin tason saavuttamisessa.

Juli Niittykummun Vaahtera on ympäristösertifoitu kiinteistö.

LEED todentaa rakennuksen ympäristöystävällisyyden

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) on yhdysvaltalaisen U.S. Green Building Councilin ylläpitämä ympäristösertifikaatti, joka arvioi kattavasti kestävän kehityksen ratkaisuja rakentamisessa. Sertifikaatti todentaa, että rakennus on suunniteltu ja rakennettu tiukkojen ympäristötavoitteiden sekä vastuullisuusperiaatteiden mukaisesti.

Sertifiointi saavutettiin LEED v4 New Construction -luokitusmallilla.  Kiinteistöalan sijoitusyhtiö Nrepin omistama kohde saavutti sertifioinnin Gold-tasoisena. Sertifikaatin Gold-taso edellyttää ympäristövaikutusten kokonaisvaltaista huomioimista ja merkittäviä panostuksia energiankulutuksen ja ympäristövaikutusten minimointiin.

Kohteen asunnot ovat osa Nrepin uutta vuokra-asumisen brändiä Juli Livingia.

Energiatehokas asuinkerrostalo loistavalla sijainnilla

Juli Niittykummun Vaahtera on uudiskohde Länsimetron varrella, kaakkois-Espoossa. Taloyhtiössä asuntoja on yksiöistä saunallisiin perheasuntoihin. Keskeisen sijainnin ansioista kohde saavutti hyvät pisteet sijainnin ja aluetehokkuuden kategoriassa.

Niittykummussa sijaitsevalla kohteella on erinomaiset julkisen liikenteen yhteydet ja lähettyvillä on runsaasti monipuolisia palveluita, liikuntamahdollisuuksia ja kouluja. Hankkeessa on huomioitu myös pyöräilijöiden tarpeet varaamalla kohteessa riittävästi pyöräpaikkoja.

Kohteessa käytetään yhteistiloissa vain sertifioitua vihreää sähköä ja rakennuksen energiankäyttöä optimoidaan tekoälyllä. Kohteen päästötiedot raportoidaan vuosittain, jotta asukkaat voivat itse seurata taloyhtiön päästöjen kehitystä.

Kaikki asunnot ovat myös hiilineutraaleja, sillä rakentamisen ja asumisen aikainen hiilijalanjälki kompensoidaan. Kohteelle on tehty myös Ympäristöministeriön mukainen elinkaariarviointi (LCA).

Vesi- ja energiatehokkuuden kategorioissa pisteitä saavutettiin muun muassa pienivirtaamaisilla vesikalusteilla, energiatehokkailla mittausratkaisuilla ja katolle sijoitetulla aurinkosähköjärjestelmällä.

Kiinteistön päävesimittarissa on myös sensorit, jotka seuraavat vuotoja, jotta niihin voidaan puuttua ajoissa.

Projektissa kiinnitettiin huomiota myös työmaan vastuulliseen toimintaan. Työmaalla toimittiin laaditun ympäristö- ja puhtaudenhallintasuunnitelman mukaisesti ja jätteet lajiteltiin ja kierrätettiin LEED-vaatimusten mukaisesti. Taloyhtiön jätepisteellä on myös selkeät jäteasiat kaikille yleisimmille jätteille.

”On hienoa nähdä, että vastuullisuusteema on nostanut arvostustaan myös asuinrakentamissa, eivätkä kohteiden toteuttajat tyydy vain pakollisten vaatimusten täyttämiseen, vaan lisäksi todentavat kestäviä valintojaan myös vapaaehtosilla ympäristösertifioinneilla”, kertoo Antti Karppinen, Raksystems GBS:n johtava asiantuntija ja tiimipäällikkö.

Karppisen mukaan ensimmäinen LEED Gold -sertifioitu asuinkohde valmistui noin vuosi sitten, ja Juli Niittykummun Vaahtera on nyt järjestyksessä neljäs, joten luokitusten yleistyminen on ollut nopeaa.

”Projektissa oli ilo työskennellä NREP:n kanssa, jolla on aina kovat vastuullisuuden tavoitteet, ja myös urakoitsijana toiminut NCC huolehti LEED-vaatimusten täyttämisestä esimerkillisesti”, Karppinen toteaa.


Lue myös

Mukana Pasilan Triplan valmistumisessa alusta asti

Viimeisimmäksi, vuoden 2024 alussa, asemakeskus ja Mall of Tripla saavuttivat LEED EB Platinum sertifioinnin.