YIT:n työmaa Vantaalla lämpenee Geolon avulla

As Oy Vantaan Ihastuksessa on otettu maalämpö käyttöön jo rakennusaikana 2022 elokuusta alkaen Geolo-ratkaisun avulla. Kävimme kohteessa haastattelemassa Hannu Palokangasta, joka toimii Ihastuksessa vastaavana työnjohtajana.

YIT:n aluerakentamiskohde Vantaalla

YIT Suomi Oy:llä on Vantaan Veromiehessä useamman kerrostalon rakennushanke. Ensimmäisen uudiskohteen rakentaminen aloitettiin vuonna 2017, jolloin myös Palokangas tuli vastaavaksi työnjohtajaksi.

Ihastus on ensimmäinen maalämpökohde sekä alueella että Palokankaan uralla. Tosin hänellä on kokemusta maalämmön käytöstä omakotirakentamisen osalta jo 25 vuoden ajalta.

Palokangas on ollut alalla vuodesta 1978, eli kokemusta on kertynyt jo 45 vuoden ajalta. YIT:lle hän tuli aikoinaan Lemminkäisen kautta.

YIT:lle Geolo-ratkaisu valikoitui YIT:n ja Voltan Energian välisen sopimuksen kautta. Geolo-kokonaisratkaisun avulla tuotetaan kohteen rakennusaikainen lämmöntuotanto ja olosuhdehallinta päästöttömästi.

Geolo otettiin innostuneesti vastaan

”Alusta lähtien olemme uskoneet tähän ja olemme rohkeasti ja innostuneesti ottaneet Geolon vastaan”, kertoo Palokangas.

Aikaisemmin työmaat on lämmitetty kaukolämmöllä, väliaikaisella lämmönvaihtimella, jonka kaukolämpövettä on hyödynnetty rakennusten lämmittämiseen rakennusaikana. Aiemmin käytettiin myös öljyllä tai kaasulla toimivia puhaltimia.

Nyt Geolo-ratkaisun avulla on työmaalla päästy tehokkaasti ja nopeasti kiinni olosuhdemuutoksiin.


Palokangas kertoo, että aluksi maalämmön käyttöönotto tuntui monimutkaiselta, kuten usein uudet asiat tuntuvat. Mutta ratkaisu osoittautui lopulta helpoksi ja erittäin tehokkaaksi ja samalla kustannustehokkaaksi, koska Geolo tarjoaa jo etukäteen kokonaispalvelulle kiinteää kuukausihintaa. Kun kustannukset tiedetään etukäteen, niin se on rakennuttajalle aika poikkeuksellista.

”Ihastuksessa käytössä olevan olosuhdehallinnan etäluettavilla antureilla löydettiin esimerkiksi rakenteita, joihin kosteus alkoi tiivistymään. Uuden ratkaisun avulla kosteusmuutoksiin päästiin hyvissä ajoin kiinni, eikä ongelmia ehtinyt syntymään. Tällä säästetään kustannuksia ja ehkäistään tulevia kosteusvaurioita”, kertoo kohteessa olosuhdemestarina toimiva Toni Vehviläinen Raksystems Climate Solutions Oy:ltä.

Työmaalla toteutettiin hyvin toimiva osastointi kerroksissa

Vehviläinen kertoo, että Ihastus on tavanomainen kerrostalotyömaakohde, mutta poikkeuksellisen siitä teki se, että työmaalla toteutettiin erityisen hyvin toimiva osastointi kerroksissa.

”Kerroksiin rakennettiin tavanomaisesta poikkeavan laadukkaasti toteutettuja ja toimivia rakenteita, jotka tekivät myös meidän työstämme helpompaa ja tehokkaampaa. Ratkaisun ansiosta koko tila lämpeni saman päivän aikana lämpöjen päälle laittamisesta”, Vehviläinen kertoo.

Kun kerrokset osastoidaan ja vaippa on huolellisesti tiivistetty, ei energiaa mene hukkaan porraskäytävästä tai rakennuksen vaipan aukoista. Geolo hyödynsi tätä myös kosteudenhallinnassa hyvin tuloksin.


”On ollut kiva huomata, miten Toni ja koko Geolon porukka on olleet aidosti kiinnostuneita työmaasta ja yhteistyö on sujunut erinomaisesti”, summaa Palokangas.


Parasta Palokankaasta on ollut kokonaispalvelun kiinteän kuukausihinnan lisäksi rakennustyöntekijöiden työtehon nousu kesähelteellä, koska Geolo toimii myös viilentävänä järjestelmänä. Työmaalla pitää helteellä saada ilma liikkumaan ja tämä toteutetaan usein puhaltimilla.

”Nyt oli uskomatonta, kun työntekijät viihtyivät työmaalla ja materiaalit pysyivät hyvänä tasaisessa viilennetyssä työtilassa ulkona vallitsevasta hellesäästä huolimatta”, kertoo Palokangas.

Geolon ansiosta työmaan sisäolosuhteet saadaan tasapainotettua ympäri vuoden noin 21 asteeseen ulkoilman pakkasesta tai helteestä huolimatta.

Hannu Palokangas

Mitä tarkoittaa Climate Solutionsin Geolo-ratkaisu?

Rakennusteollisuus on yksi eniten päästöjä aiheuttavista toimialoista. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tulee innovoida uusia keinoja päästöjen vähentämiseksi. Geolo minimoi rakennustyömaiden CO2-päästöjä. Ratkaisun avulla rakentamisen aikaisen lämmityksen voi toteuttaa hiilineutraalisti uusiutuvan maalämmön avulla ja jatkaa saman maalämpökentän hyödyntämistä kiinteistön käyttövaiheessakin.

Kokonaisratkaisuun kuuluu asiantuntijoiden suorittama ympärivuorokautinen tuotanto-olosuhteiden järjestelmäohjaus ja -hallinta. RCS tarjoaa myös työmaan pölynhallintaa sekä kosteudenhallintaa ja näiden mittauspalveluita.

Toteutuivatko ennakko-oletukset?

”Meillä YIT:llä on tärkeää, että energia on päästötöntä. Emme käytä fossiilisia polttoaineita eikä ole mitään järkeäkään käyttää kaasua tai polttoöljyä tänä päivänä. Geolo tuli juuri sopivaan saumaan”, kuvailee Palokangas.

”Täällä työmaalla huomasi heti alussa, että stressikäyrä haihtui ja yhteistyö oli välitöntä ja kivaa. Päästösäästö on tietoinen valinta ja se kiinnostaa ihmisiä tänä päivänä”, sanoo Vehviläinen.

Geolo soveltuu hyvin erilaisiin kohteisiin aina kerrostalokohteista sairaalahankkeisiin. On myös kohteita, joissa Geoloa on käytetty esimerkiksi liittymällä rakennettavan kiinteistön patteriverkostoon.

Viimeistään energianhinnannousu pakotti energiansäästötoimenpiteisiin. Nyt mietitään, että miksei aina olla tehty näin.

Palokangas toteaa vielä lopuksi, että Geolo on hyvä ratkaisu ja varsinkin lämmön- ja kosteudenseurantapalvelu oli huippua.

”Oli hienoa todeta, että energiaa riitti hienosti Geolon järjestelmästä.”

Toni Vehviläinen (vasemmalla) ja Hannu Palokangas.

Liittyvät palvelut

Geolo

Lue myös

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.