5 vinkkiä kodin syyshuoltoon

Syyshuolto valmistaa kodin talveen

Koti tulee huoltaa säännöllisesti, jotta se pysyisi turvallisena ja terveellisenä paikkana asua. Syksyn huoltotoimiin kuuluu talveen varautuminen tarkastamalla talon kunto ja hoitamalla tarvittavat kunnostustoimet. Ainakin katto, sadevesijärjestelmät, ovet ja ikkunat sekä lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät tulee olla hoidettuna kuntoon ennen talven tuloa.

Kokosimme viisi vinkkiä kodin syyshuoltoon.

Tee näin:

  1. Huolla katto. Puhdista katto, räystäät ja rännit lehdistä sekä tarkasta räystäspeltien, tikkaiden ja lumiesteiden toimivuus. Varmista myös katon vedenpitävyys tarkastamalla vuotoalttiit kohdat, kuten jiirit sekä piipun ja putkien läpimenot.
  2. Varmista sadevesijärjestelmän ja salaojien toiminta. Toimivassa sadevesijärjestelmässä sadevedet valuvat sekä syöksytorvista sadevesikaivoihin että rakennuksen vierustalta pois. Salaojajärjestelmän toimivuuden saat taas selville salaojien tarkastuskaivosta.
  3. Huolla ovet ja ikkunat. Kunnosta ovien ja ikkunoiden maalipinnat sekä uusi tiivisteet tarvittaessa. Tarkasta myös ikkunapeltien liitoksien tiiviys ja riittävä kallistus talosta pois päin.
  4. Varmista lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän toiminta. Tarkasta lämmitysjärjestelmä laitevalmistajan ohjeen mukaan. Puhdista ilmanvaihtojärjestelmä, vaihda suodattimet ja varmista, että ilmanvaihtojärjestelmä toimii ja on asetettuna talviasentoon. Huomioi oman ilmanvaihtojärjestelmäsi tarpeet.
  5. Laita piha ja puutarha talviteloille. Tyhjennä puutarhaletku vedestä, osta hiekoitussoraa liukkaita kelejä varten ja varmista ulkovalojen toiminta.