Päivä rakennesuunnittelijan matkassa

Aurinko paistaa ja lämpötila lähenee 20 astetta. Vastaan astelee aurinkolasit silmillä ja leveä hymy huulilla aina niin hyväntuulinen rakennesuunnittelun suunnittelupäällikkö Mikko Suuronen. Tämä päivä vietetään hänen työpäiväänsä seuraten. Päivän aikana pääsemme nauttimaan lämpimästä säästä työmaakäynnin merkeissä, mutta myös viilentymään toimistolla työpisteen äärellä.

Rakennesuunnittelija Mikko Suuronen.

Rakennusalalla yli 20 vuoden ajan

Aloitamme päivän Mikon työhuoneesta pääkonttorin neljännestä kerroksesta. Vaikka huone on samanlainen kuin monella muulla, huomaan yhdeltä istumalta sen olevan täynnä persoonaa. Seinällä komeilee tyttären piirustuksia ja työkavereiden antamia huumoripläjäyksiä. Pöydillä on papereita erilaisissa pienemmissä ja suuremmissa kasoissa sekä hyllyillä muistoja vuosien takaa. Nyt ei olla selvästi untuvikon työhuoneessa.

”Aloitin alan töissä raksalla erilaisissa rakennusapumiehen tehtävissä 16-vuotiaana. Niitä tuli tehtyä useina vuosina kesätöissä ja myöhemmin opiskelun aikana työharjoitteluissa. Suunnittelun pariin siirryin heti insinööriopintojen jälkeen. Siitä asti olen toiminut pääasiassa asuinrakennusten korjaussuunnittelun parissa. Tästä on nyt kulunut aika tarkalleen 18 vuotta”, Mikko tiivistää.

Susteralle Mikko siirtyi osakkaan roolista yrityskaupan myötä vuonna 2019.

Päivä käyntiin sisäisellä kokouksella

Mikolla on koko ajan useita eri vaiheessa olevia hankkeita yhtä aikaa käynnissä. Suuressa osassa hankkeista hän toimii vastaavana suunnittelijana nuoremmille suunnittelijoille. Lähes kaikki hankkeet liittyvät erilaisiin taloyhtiöiden korjaushankkeisiin kuten putkiremontteihin, parveke- ja julkisivusaneerauksiin tai kattoremontteihin.

Perinteisen rakennesuunnittelutyön lisäksi Mikko on esimies, tai kuten Mikko itseään kutsuu, team leader, yhdelle Susteran korjaussuunnittelun tiimeistä. Virallinen työpäivä alkaakin yhden tiimiläisen projekteihin perehtyessä Teamsin välityksellä.

”Katsottiin projektin työmaalta otettuja valokuvia läpi ja mietittiin niihin sopivia ratkaisuja”, Mikko kertoo.

Palaverin jälkeen Mikko viimeistelee erään edellisen viikon palaverin muistion ja erään käynnissä olevan työmaan suunnitelmapiirroksen. Sitten onkin aika siirtyä alakerran ravintolaan syömään.

Työmaakäynti tuo mukavaa vastapainoa toimistolla istumiselle

Lounaan jälkeen lähdemme ajamaan päivän työmaakäynnille. Se sijaitsee lähellä toimistoa. Kohde on kerrostaloyhtiö, jossa on käynnissä julkisivu- ja parvekesaneeraus. Jätämme auton parkkipaikalle ja suuntaamme kohti urakoitsijan työmaatoimistoa, jonne Mikko marssii reippaasti tervehtien.

Huomaan, että urakoitsijat ja Mikko puhuvat heti samaa kieltä. Urakoitsijat arvostavat selvästi hyvää huumoria.

”Itselle on itsestään selvää, että työmaalle ei lähdetä jurottamaan tai olemaan hiljaa. Yhteistyö sujuu aina paljon helpommin, kun meininki on rentoa ja hyväntuulista”, Mikko kertoo.

Kevyemmän jutustelun jälkeen mennään asiaan. Selviää, että parvekkeiden uusien palolasien liitoskohdat tarvitsevat Mikon mielipidettä. Siirrymme huputetun rakennuksen rakennustelineille tarkastelemaan ongelmakohtaa. Myös valvoja liittyy seuraamme.

He keskustelevat ja pohtivat mahdollisia ratkaisuja, jonka pohjalta Mikko piirtää uuden ratkaisun käsin.

”Vastaavanlaisia työmaakäyntejä on itselläni keskimäärin muutama viikossa. Välillä niitä on enemmän ja välillä vähemmän, mutta ne tuovat mukavaa vastapainoa toimistolla istumiselle”, Mikko jatkaa.

Työmaakäynniltä työmaakokoukseen

Työmaakäynnin jälkeen ajamme takaisin toimistolle ja siirrymme Mikon työpisteen äärelle. Seuraavana on luvassa työmaakokous, johon osallistuu hänen lisäkseen urakoitsija, taloyhtiön hallitus ja valvoja. Kokouksia järjestetään niin paikan päällä kuin etänä. Tämä kokous on Teamsin välityksellä.

Ennen kokouksen alkua ehdin kysäistä Mikon auton takalasin hauskasta kyltistä, jossa lukee: ”Hei rakas, muutetaanko Savoon”. Epäilen Mikkoa savolaiseksi, mutta selviääkin nopeasti, että Mikon vaimo on savolainen. Mikko itse on Lappeenrannasta. Se selittää keskustelujen lomassa pilkahtavan murteen ja leppoisan asenteen.

Mikon rooli kokouksessa ei ole tällä kertaa suuri. Kokouksessa tarkennetaan lähinnä tulevaa aikataulua eli sovitaan esimerkiksi mallikatselmuksien ajankohdista.

Loppupäivä suunnittelutyötä, urheilua ja perheen kanssa olemista

Mikko kertoo loppupäivän kuluvan suunnittelutyön ääressä. Se vaatii tarkempaa keskittymistä, joten on aika jättää hänet yksin työn pariin. Aiemmin työmaalla piirretyt suunnitelmat tulee ainakin piirtää puhtaaksi ja lähettää asiakkaalle.

”Tämän jälkeen aion suunnata kuntosalille ja viettää aikaa perheen kanssa”, Mikko päättää hymyissä suin.

Päivä oli intensiivinen, mutta tiivistää hyvin, miten monipuolista rakennesuunnittelijan työpäivä voi parhaimmillaan Raksystemsillä olla. Se ei ole pelkästään työpisteen ääressä puurtamista eli piirtämistä, pohtimista ja kirjoittamista, vaan hyvin monipuolista ja mielenkiintoista.

Hyvästelen Mikon ja toivotan hyvää loppupäivää työn ja perheen parissa. Olipas kiva päivä.


Lue myös

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.