Vastuullisuuspäällikkönä Raksystemsillä – Lotta Kauppinen

Lotta Kauppinen työskentelee vastuullisuuspäällikkönä Raksystemsin tytäryhtiössä EcoRealissa. Kuusi vuotta on kulunut mielenkiintoisessa työssä nopeasti ja hän sanookin pitävänsä työssään oikeastaan kaikesta.

Vastuullisuuspäällikkö Lotta Kauppinen.

Sisällys

Kuusi vuotta ympäristö- ja vastuullisuuspalveluiden parissa

Lotta Kauppisen aloittaessa EcoRealilla toukokuussa 2017, yritys oli tuore startup. Lotta oli juuri valmistunut Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta Ympäristötekniikan diplomi-insinööriksi ja teki viransijaisuutta terveystarkastajana Helsingin kaupungin ympäristökeskuksessa, kun hän törmäsi EcoRealin energia-asiantuntijan työpaikkailmoitukseen. Lotta innostui heti, vaikkei energia ollutkaan hänen alaansa. Niinpä hän laittoi avoimen hakemuksen vetämään.

Kuusi vuotta sitten EcoRealilla ei ollut vielä vastuullisuuspalveluita vaan Lotta ryhtyi kehittämään niitä. Lotan ensimmäinen työtehtävä oli tehdä vastuullisuuspalveluiden strategia. Lotta lähti suunnittelemaan, minkälaisia palveluja voitaisiin tarjota ja kenelle.

Lotta tuotteisti kesän ja syksyn aikana kolme eri laajuista vastuullisuusraportointipakettia ja pääsi heti työstämään niitä ensimmäisten asiakkaiden kanssa. Asiakkaat olivat todella tyytyväisiä ja siitä se sitten lähti.

Vastuullisuuden vaatimukset ja odotukset yrityksille kasvavat hurjaa vauhtia, mikä tarkoittaa myös jatkuvaa palveluidemme kehittämistä. Pyrin aina löytämään asiakkaille sopivan ratkaisun toiminnan kehittämiseen enkä pelkää ottaa haasteita vastaan”, toteaa Lotta.

Tiimi ja sen palvelutarjonta kehittyy

Kaksi vuotta sitten Lotasta tuli tiiminvetäjä ja tällä hetkellä töitä tehdään neljän henkilön timanttisen tiimin voimin. Vastuullisuuspalvelut ovat laajentuneet ympäristö- ja vastuullisuuspalveluiksi, ja nyt asiakkaille tehdään vastuullisuusohjelmien ja -raporttien lisäksi yritysten hiilijalanjäljen laskentaa, hiilineutraaliuden tiekarttoja sekä muuta vastuullisuuskonsultointia. Lisäksi Lotan tiimi tekee BREEAM In-Use ympäristöluokituksia.

Uusimpana palveluna on ulkoistettu vastuullisuusasiantuntijapalvelu. Jos yritys haluaa edistää vastuullisuustyötään kunnianhimoisesti palkkaamatta siihen omaa henkilöä, niin sen työn voi ulkoistaa Lotan tiimille. Ulkoistettua vastuullisuusasiantuntijapalvelua tarjotaan muun muassa Exilion Management Oy:lle ja sen tytäryhtiöille.

EcoRealin ympäristö- ja vastuullisuuspalveluiden tiimi.

Opettajan pätevyys tuo työhön lisäpotkua

Lotta opiskeli pari vuotta sitten ammatillisen opettajan pätevyyden. Koulutus on tuonut Lotan työhön itsevarmuutta ja esiintymistaitoa sekä hyviä käytäntöjä niin tiiminvetäjän rooliin kuin asiantuntijatyöhön.

Lotta nauttii erilaisten koulutusten ja työpajojen pitämisestä ja siitä, että voi opettaa monimutkaisetkin asiat kuulijoille ymmärrettävällä tavalla. Toisinaan Lotta käy myös pitämässä luentoja ammattikorkeakoulussa.

”Minua häiritsee perinteisen asiantuntijatyön jäykkyys ja eräänlainen monimutkaisuus, jossa ihaillaan epäselvää asiantuntijaslangia. Mielestäni asiantuntijatyön ydin on tehdä monimutkaisista asioista asiakkaille helppoa. Ohjeistankin usein tiimiläisiäni kuvailemaan vaikeita asioita ”kuin selittäisit sen omalle mummollesi”. Asioiden yksinkertaistaminen ja aukiselittäminen on oikeasti todella vaikeaa”, kuvailee Lotta.

Tehdään vastuullisuustyöstä helppoa asiakkaille

Lotan tavoite on alusta asti ollut tehdä vastuullisuudesta helppoa asiakkaille. Hänellä on pelkäämätön asenne itsellekin uusia asioita kohtaan ja uskallusta löytyy uuden oppimiseen ja tekemiseen.

Vastuullisuus on aihealueena valtavan laaja ja ehkä hieman hankalasti hahmotettavissa. Usein vastuullisuustyö mielletään pelkäksi ympäristöasioiden edistämiseksi, vaikka se sisältää moniulotteisesti myös sosiaaliset ja taloudelliset näkökulmat. Kokonaisuuden hahmottaminen on usein hankalaa yrityksille, minkä vuoksi siitä on tehtävä asiakkaille helppoa”, kuvaa Lotta.

EcoRealin ympäristö- ja vastuullisuuspalveluiden avulla yrityksiä autetaan askel kerrallaan edistämään vastuullisuustyötä. Tiimillä on laaja palveluvalikoima ja kaikki palvelut on tuotteistettu niin, että yrityksille on selkeät palvelupaketit.

”Meillä on eritasoisia raportointi- ja laskentapaketteja, jotta asiakkaiden on helppo edetä vastuullisuustyössään askel kerrallaan. Vastuullisuusohjelman ja kevyen raportin laadinnan jälkeen on seuraavana vuonna helpompi edetä esimerkiksi GRI-raportointiin”, kertoo Lotta.

Lotan tyypillinen työviikko

Lotan tyypillinen työviikko sisältää monipuolisesti projektitöitä, projektipalavereita tiimiläisten kanssa, asiakaskäyntejä, BREEAM In-Use auditointeja, työpajoja ja yhteistä sparrailua tiimin kesken vastuullisuuskahvien merkeissä. Lisäksi työnkuvaan kuuluu hallinnolliset tehtävät ja myyntityö.

Työviikosta menee noin puolet kotona ja puolet liikenteessä. Tiimi yrittää olla aina samaan aikaan paikalla toimistolla, sillä yhteinen sparrailu on aina tehokkaampaa kasvotusten.

”Teen kotona vain keskittymistä vaativan työn, kuten raporttien tekemistä tai työpajojen suunnittelua. Kiireisinä viikkoina kalenterit saattavat olla täynnä Teams-palavereita, mutta pyrin aina järjestämään yhteiset palaverit kasvotusten toimistolla. Se on paljon tehokkaampaa ja mukavampaa”, kertoo Lotta.

Yrityskauppa tuo uusia mahdollisuuksia

Ecoreal on ollut osa Raksystems Groupia 7.7.2022 lähtien. Lotta näkee yrityskaupassa suuren potentiaalin yhteistyöhön muiden Raksystemsin palveluiden kanssa. Jo nyt yhteistyötä tehdään Raksystemsin vihreän rakentamisen osaston (GBS) kanssa.

”Tulevaisuudelta toivon, että saamme rakennettua yhdessä jotain uutta ja suurta. Uskon, että ympäristö- ja vastuullisuuspalveluiden osalta Raksystems tulee olemaan edelläkävijä, kunhan yhdistämme osaamisemme ja ideamme parhaalla mahdollisella tavalla”, sanoo Lotta.

Lotta on ollut mukana tekemässä Raksystemsin omaa vastuullisuusraporttia ja vetänyt työpajoja sekä Suomessa että Ruotsissa. Raksystemsin vastuullisuusraportti julkaistiin toukokuun lopulla.

”Osa vastuullisuustyötä on vaikuttavuustyö. Nykyään ei riitä, että mietitään ydinliiketoiminnan negatiivista jalanjälkeä, vaan meidän täytyy katsoa myös positiivista kädenjälkeä, eli sitä, minkälainen positiivinen vaikutus toiminnallamme on ympäristöön, yhteiskuntaan ja ihmisiin”, kertoo Lotta.

”Me Raksystemsillä autamme asiakkaitamme minimoimaan omaa ympäristöjalanjälkeään ja huolehtimaan kiinteistöjen hyvinvoinnista. Tämä on meidän vaikuttavuustyötämme eli positiivista kädenjälkeä”, hän lisää.

’’Tykkään oikeastaan kaikesta työssäni’’

Lotasta parasta työssä on se, että hän saa tehdä töitä huipputiimin kanssa ja etsiä ratkaisuja asiakkaiden ongelmiin. Lotta pääsee työssänsä jatkuvasti innovoimaan ja tuotteistamaan uusia palveluja ja siitä hän pitää kovasti. Parasta on kuitenkin työskennellä hyvän tiimin voimin asiakkaiden vastuullisuustyön edistämiseksi ja näin ollen tehdä maailmasta vastuullisempi projekti kerrallaan.

”Tykkään kehittää tiimin toimintatapoja, jakaa tietämystäni opettamisen keinoin, työskennellä asiakkaiden kanssa ja innovoida uusia palveluita. Oikeastaan tykkään ihan kaikesta minun työssäni”, Lotta sanoo hymyillen.

”Olen myös todella kiitollinen EcoRealille siitä, että minuun ja tekemiseeni luotetaan. Olen saanut hyvin vapaat kädet palveluiden tuotteistamiseen ja toteuttamiseen ihan alusta alkaen”, hän lisää.


Lue myös

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.