Euroopan kemikaaliviraston toimitalon rakennushankkeen asiantuntijana

Euroopan kemikaalivirasto eli ECHA sai pari vuotta sitten Helsingin Telakkarannasta uudet näyttävät toimitilat. Toimistorakennuskokonaisuuden toteuttajana toimi Skanska. Yritys myi rakennukset Hansainvest Real Assets GmbH:n noin 135 miljoonan euron kauppahinnalla vuonna 2019. Asiantuntijamme toimivat hankkeessa kiinteistön omistajan edunvalvojana due diligence -tarkastuksien, monitoroinnin ja takuutarkastuksen merkeissä.

Euroopan Kemikaalivirasto, Telakkaranta, Helsinki.

Sustera mukaan hankkeeseen rakennusvaiheessa

Toimitalon rakennushanke aloitettiin vuoden 2017 marraskuussa vanhan rakennuksen purkutöillä. Hankkeessa on kiinnitetty erityistä huomiota alueen kulttuurihistorialliseen merkitykseen, hyvään saavutettavuuteen ja rakennusten korkeaan energiatehokkuuteen.

Raksystemsin (nykyinen Sustera) asiantuntijat liittyivät mukaan hankkeeseen kiinteistökaupan yhteydessä vuonna 2019. Sekä Technical Due Diligence (TDD) että Enviromental Due Diligence (EDD) tehtiin asiantuntijoidemme voimin. TDD on teknisiin asioihin ja EDD on ympäristöasioihin keskittyvä rakennuksen kunnon tarkastus.

”Raksystems (nykyinen Sustera) oli toiminut luotettavana yhteistyökumppaninamme useissa aiemmista kiinteistökaupoista, joten oli luontevaa ottaa heihin yhteyttä myös TDD:tä varten ECHA:n hankintaprosessin alussa”, kertoo Stefan Tretau Hansainvest Real Assets GmbH:lta.

Monitorointi mukaan hankkeeseen

Due diligence-tarkastuksien jälkeen Susteran asiantuntijat valvoivat omistajan etuja rakentamisvaiheen loppuun monitoroinnin eli tarkkailun merkeissä. Rakennus-, LVI- ja sähkötekniset asiantuntijamme seurasivat, että rakennus valmistui sopimuksen mukaisesti. Heidän tehtäviinsä kuului mm. suunnitelma-asiakirjojen asianmukaisuuden varmistamista sekä rakennustyön etenemisen seuraamista niin työmaalla kuin palavereissakin.

”Raksystemsin (nykyinen Sustera) asiantuntijat hoitivat työnsä ammattitaitoisesti ja olemme olleet heihin tyytyväisiä, kuten oli odotettavissakin”, jatkaa Tretau.

Lopputuloksena näyttävä toimistorakennuskokonaisuus

Vuokralaiset pääsivät muuttamaan rakennuksiin vuoden 2019 lopussa. Valmis toimitalo on 8-kerroksinen ja koostuu kahdesta osasta: vanhasta punatiilisestä puutyörakennuksesta ja modernista uudisrakennuksesta. Vanhassa rakennuksessa on kokous- ja tapahtumakeskus, toimistotilat keskittyvät uudisrakennusosaan. Vanhan rakennuksen ulkovaippa on suojeltu.

Tiloihin vuokralaiseksi muuttanut ECHA on yksi EU:n suurimmista virastoista. Työntekijöitä heillä on noin 650. Virasto edistää kemikaalien turvallista käyttöä Euroopan unionin alueella.

Takuutarkastus vuonna 2021

Urakan takuuaika on kaksi vuotta (YSE 1998 29 §) kohteen vastaanotosta. Kun kaksi vuotta alkaa lähestyä, tulee kiinteistölle tehdä takuutarkastus.

Asiantuntijamme vastasivat kohteen tarkastuksen tekemisestä. Takuutarkastus oli kattava ja yksityiskohtainen. Tarkastusprosessi kesti vuoden 2021 kesäkuusta joulukuuhun.

”Kohteessa kiinnitettiin erityistä huomiota automaatiojärjestelmiin. Kiinteistöjen automaatiojärjestelmät käyvät koko ajan monimutkaisemmiksi, joten niiden tarkastaminen on tärkeää. Järjestelmien tarkastamiseen tulisikin suhtautua aina riittävällä vakavuudella”, kertoo tarkastuksesta vastannut Susteran rakennuttamisen ja valvonnan osastonjohtaja Jarno Nurminen.

Liittyvät palvelut

lisää linkkejä tai poista tämä sivupalkki


Lue myös

Lataa Maksuton taloyhtiön putkiremonttiopas.

Taloyhtiön putkiremonttiopas

Putkiremontti on taloyhtiölle pisin ja kallein korjaushanke. Se vaikuttaa myös yleensä asukkaiden…

Lue lisää

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.