Hämeenlinnan vankila saavutti RTS-luokituksen
Hämeenlinnan vankila on saanut erinomaisen neljän tähden RTS-ympäristösertifikaatin keväällä 2022. Raksystems Green Building Services -divisioona vastasi hankkeen RTS-ohjauksesta ja konsultoinnista.
RTS-sertifiointijärjestelmä painottaa kotimaisia erityispiirteitä
Rakennustiedon ympäristöluokitus (RTS, myöhemmin RTYL) on Suomen oloihin kehitetty ympäristösertifiointijärjestelmä, joka toimii kolmannen osapuolen antamana laatuleimana vastuullisesta ja ympäristöystävällisestä rakentamisesta. Sertifiointijärjestelmä keskittyy muun muassa energiatehokkuuteen, kosteudenhallintaan, sisäilmaan ja rakennuksen elinkaaren aikaiseen hiilijalanjälkeen.
RTS-luokituksen avulla voidaan varmistaa kestävän kehityksen huomiointi hankkeissa, samalla kun keskitytään kansallisesti merkittäviin näkökulmiin. Suomen erityispiirteisiin luotu sertifiointijärjestelmä ottaa huomioon kansalliset olot, käytännöt ja ilmaston asettamat vaatimukset ja haasteet.
Poikkeuksellinen sertifioitu kohde
Senaatti-kiinteistöt toteutti noin 34 miljoonan euron uudisrakennushankkeen yhteistyössä rakennusyhtiö SRV:n kanssa. Rakennushanke toteutettiin allianssimallilla. Satapaikkainen suljettu naisten vankila otettiin käyttöön vuonna 2020.
Rakennushanke on kansainvälisesti poikkeuksellinen, sillä se on ensimmäinen uuden vankilakonseptin mukaan toteutettu kohde.
Konsepti kehitettiin yhteistyössä Rikosseuraamuslaitoksen ja Senaatti-kiinteistöjen asiantuntijaverkoston kanssa.
Uuden vankilan tavoitteena on antaa vangeille vapautuessaan paremmat eväät rikoksettomaan elämään. Älykäs vankila -hankkeen myötä esimerkiksi vankisellit ovat digisellejä.
”Projekti oli erityisen mielenkiintoinen ja haastava, sillä tämä oli ensimmäinen sertifioimamme vankilakohde. Neljän tähden RTS-sertifiointi on hieno saavutus näin poikkeukselliselle kohteelle”, kertoo Simo Skogberg, Raksystems GBS:n johtava asiantuntija ja energiapalveluiden tiimipäällikkö.
Energiatehokas ja edistyksellinen vankila
Kohteessa panostettiin mahdollisimman pieneen rakennuksen hiilijalanjälkeen, mikä otettiin huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Hiilijalanjälkeä lähdettiin pienentämään esimerkiksi parantamalla energiatehokkuutta, kun kiinteistössä hyödynnettiin maalämpöä ja aurinkoenergiaa.
Alueella on myös hyvät ulkoilumahdollisuudet.
”On ollut hienoa olla toteuttamassa näin ainutlaatuista hanketta, jossa uudenlaisella suunnittelulla ja tilaratkaisuilla pystytään parantamaan toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Ympäristö-, laatu- ja vastuullisuusnäkökulmat olivat projektissa vahvasti mukana ja koko työryhmä oli hyvin sitoutunut tavoitteisiin, joiden tulos näkyy myös nyt myönnetyssä sertifikaatissa”, kertoo projektijohtaja, Senaatin rakennuttajapäällikkö Tarja Hietamäki.
RTS-konsulttina toiminut Raksystems GBS kiittää luottamuksesta ja osapuolten välisestä hyvästä yhteistyöstä hankkeessa.
Liittyvät palvelut
Lue myös
Käyttö2023-ympäristöluokitus auttaa arvioimaan rakennusten ylläpidon ympäristösuorituskykyä
Turun Scandic Hamburger Börs saavutti LEED-sertifikaatin
Volume Program sertifioinnin tukena: Technopoliksen kiinteistökannasta on sertifioitu jo 85 %
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.