Volume Program sertifioinnin tukena: Technopoliksen kiinteistökannasta on sertifioitu jo 85 %

Vuoden 2017 aikana Raksystems Green Building Services -divisioona kehitti Technopolikselle LEED Volume Program -mallin ensimmäisenä Suomessa. Mallin tarkoituksena on luoda selkeät raamit kiinteistöjen ympäristösertifioinnille.

Volume Program -malli sertifioinnin avuksi

Volume Program -malli on LEED-sertifioinnin (Leadership in Energy and Environmental Design) luokitustyökalu. Globaali LEED-sertifikaatti arvioi tilojen, rakennusten ja alueiden ympäristöominaisuuksia ja todentaa, että rakennus on suunniteltu ja rakennettu tiukkojen ympäristötavoitteiden mukaisesti.

Volume Program -mallin avulla ympäristösertifioinnin materiaalin kerääminen ja sertifikaatin hakeminen helpottuvat, mikä säästää aikaa ja kustannuksia. Technopoliksen kiinteistökannasta neliömetreillä mitattuna 85 prosenttia on jo LEED- tai BREEAM- sertifioitu.

Malli toimii viitekehyksenä kaikille Technopoliksen olemassa oleville toimistorakennuksille Pohjoismaissa ja Baltiassa. Sertifikaatit ovat voimassa käyttövaiheelle, eli sertifiointi koskee kiinteistön käyttöä ja ylläpitoa.

Tällöin tilojen vuokralaiset ovat mukana vaikuttamassa koko kiinteistön ympäristökuormituksen pienentämiseen. Sertifikaatti on osoitus ympäristövastuullisuudesta niin tilojen teknisissä ratkaisuissa kuin rakennusten käyttäjien toimintatavoissakin.

Yhtenevät käytännöt kiinteistöissä auttavat sertifioinneissa

Volume Program -mallissa on kuvattu Technopoliksen toimintatavat ja kerätty sopivat kriteerit ja tiedot, joilla sertifioinnin hakeminen ja projektien eteneminen on jatkossa helpompaa ja kustannustehokkaampaa.

Malliin on koottu kaikki Technopoliksen kiinteistöihin pätevät toimintatavat ja rakennuksien kriteerit, jolloin uusien sertifiointien kohdalla voidaan käyttää samoja pohjatietoja aikaa säästäen, kun samoja alkuvaiheita ei tarvitse käydä läpi enää uudestaan. Parhaiden käytäntöjen hyödyntäminen kaikissa kiinteistöissä on myös entistä tehokkaampaa.

Technopoliksen kiinteistöissä esimerkiksi energiankulutustietoja käsitellään ja tallennetaan sekä kiinteistönhoito hoidetaan samalla tavalla. Viime aikoina työtä on tehostettu sähkönkulutukseen sekä lämmitykseen kohdistuvilla energiansäästötoimenpiteillä, esimerkiksi tekoälypohjaisten järjestelmien avulla.

Tilojen vuokrausprosessi on myös viety hyvin pitkälle toimintatavaltaan ja jalostettu samanlaiseksi, oli kyseessä mikä tahansa Technopoliksen toimistokiinteistö.

Uudelleensertifiointi entistä helpompaa

Raksystems GBS on ollut mukana Volume Program -mallin kehittämisessä ja toteuttamassa mallin mukaisia laajamittaisia sertifiointihankkeita. Technopoliksen ympäristösertifikaattien määrä on jo lähes kaksinkertaistunut vuodesta 2017, jolloin 43 prosenttia yrityksen kiinteistökannasta oli sertifioitu LEED- ja BREEAM-ympäristösertifikaateilla.

Ulkopuolisen tahon, U.S. Green Building Councilin (USGBC) myöntämä käyttövaiheen sertifiointi on voimassa aina viisi vuotta kerrallaan. Mallin avulla säästetään aikaa ja kustannuksia myös uudelleensertifioinnissa.

”Hienoa olla tekemässä LEED-sertifiointeja Technopoliksen kiinteistöihin, joissa seurataan ja kehitetään jatkuvasti rakennuksen ympäristötehokkuutta sekä kiinnitetään huomiota tilojen käyttäjien hyvinvointiin. Technopoliksen Volume Program -mallin käyttö on kuluneiden vuosien aikana ollut antoisaa ja useiden rakennusten sertifiointi yhdessä Technopoliksen osaavan henkilöstön kanssa on ollut tehokasta”, kertoo Raksystems GBS:n asiantuntija Mikael Nyländen.

Nyländen teki vuoden 2022 aikana neljä käyttövaiheen LEED-sertifiointia Technopolikselle. Kohteet ovat Terminal building, Portal building, Technopolis Gårda ja Lõõtsa 8A.


Lue myös

Nrep:n asuinrakennukselle LEED Gold-sertifikaatti

Kohteessa on myös yli kilometrin mittainen syvälämpökaivojärjestelmä, joka auttoi saavuttamaan korkeimman tason A-energialuokituksen.

Lue lisää

Mukana Pasilan Triplan valmistumisessa alusta asti

Viimeisimmäksi, vuoden 2024 alussa, asemakeskus ja Mall of Tripla saavuttivat LEED EB Platinum sertifioinnin.

Lue lisää

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.