Jorvin sairaalan korjaushankkeiden rakennesuunnittelu

Jorvin sairaala on Espoossa sijaitseva yliopistollinen sairaala, joka on osa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä (HUS). Sairaalassa on monien eri alojen poliklinikoita sekä hoitoa ja tutkimusta avustavia toimintoja. Myös Espoon yhteispäivystys sijaitsee sairaalassa.

Raksystems Heiskasen rakennesuunnittelijat ovat tehneet sairaalaan useita kymmeniä projekteja vuodesta 1995 lähtien.

Yli kaksikymmentä vuotta sairaalan rakennesuunnittelua

Jorvin sairaala on rakennettu vuonna 1976. Valmistumisen jälkeen sairaalaan on toteutettu paljon erilaisia peruskorjaus-, laajennus- ja muutoshankkeita. Tälläkin hetkellä sairaalassa on käynnissä mittavia peruskorjaus- ja uudistamisohjelmia, joiden avulla nykyaikaistetaan rakennusta ja varaudutaan palvelukysynnän muutoksiin.

Raksystems Heiskanen on tehnyt sairaalaan monia erikokoisia suunnitteluhankkeita yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Vuosien aikana rakennesuunnittelijamme ovat olleet mukana mm. sairaalan keskusvaraston, pysäköintitalon, keskuskeittiön, sairaalakoulun, nuorisopsykiatrian ja maanalaisten tunnelien suunnittelussa. Myös erilaisille kuvantamislaitteille ja jopa ukonvaajan-taideteokselle on tehty rakennesuunnittelu Raksystemsin suunnittelijoiden toimesta.

Viimeisimpänä Raksystems Heiskanen on tehnyt sairaalan vanhaan keittiöön rakennetun sairaala-apteekin rakennesuunnittelun.

Rakennesuunnittelun haasteet sairaalarakennuksissa

Vanhojen sairaalojen kohdalla haastavaa on uusi tekniikka ja sen vaatimukset. Nykypäivän sairaaloiden uusi tekniikka vie aiempaa enemmän tilaa ja uudet laitteet painavat enemmän. Rakennesuunnittelijan tehtävä on suunnitella rakenteet niin, että uusi tekniikka on mahdollista sijoittaa vanhoihin tiloihin. Tämä ei ole helppoa usein jo ennestään ahtaissa sairaalan tiloissa.

’’Esimerkiksi uusi magneettikuvauslaite voi painaa jopa 2000 kiloa enemmän kuin vanha. Mikäli laite halutaan sijoittaa samoihin tiloihin turvallisesti, rakenteita on yksinkertaisesti vahvistettava’’, kertoo Raksystemsin suunnitteluosaston johtaja ja rakennesuunnittelijana monessa sairaalan hankkeessa toiminut Kari Toitturi.