Lapti rakentaa Kuopioon Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus Luolaa päästöttömällä energialla Geoloa hyödyntämällä

Kuopion Savilahteen nousevan liikunta- ja tapahtumakeskus Luolan ovet aukeavat asiakkaiden käyttöön vuonna 2024.

Monipuolinen kohtaamispaikka 2500 ihmiselle

Liikunta- ja tapahtumakeskus Luolan sisäosien rakentaminen alkoi syksyllä 2022, ja nyt valmiiksi on saatu pääosin Luolan alapohjatyöt sekä poikkeuksellisen massiiviset ja vaativat betonirunkotyöt. Töitä työmaalla tekee päivittäin noin 60 henkeä.

Työmaa on jo edennyt siihen vaiheeseen, että perjantaina 8.9.2023 vietetään Luolan harjannostajaisia.

Kallioluoliin louhittava Luola on monipuolinen kohtaamispaikka noin 2500 ihmiselle ja kiinnostava lisä alueen puisto- ja lähipalvelukokonaisuuteen. Jättimäinen luola on 150 metriä pitkä, 50 metriä leveä ja parhaimmillaan jopa 18 metriä korkea.

Rakennusaikaisten päästöjen vähentämiseksi ja energian säästämiseksi hankkeessa on otettu käyttöön Raksystems Climate Solutions Oy:n Geolo-ratkaisu, mikä mahdollistaa maalämpöenergian hyödyntämisen ja laadukkaan olosuhdehallinnan rakennusvaiheessa.

Luotettavuus on rakennushankkeessa merkittävässä roolissa sekä teknisten ratkaisujen että palveluiden osalta. Kuopiossa on ollut talvella pakkasta -27 C ja kesällä saman verran lämpöasteita. Geolon toimintavarmuus molemmissa olosuhteissa on ollut täysi 100%.

Hankkeen urakoitsijana toimii Rakennusliike Lapti Oy.

”Rakennusalalle tulee aina silloin tällöin uusia innovaatiota, Geolo on siinä suhteessa harvinainen ratkaisu, että se myös oikeasti toimii. Raksystemsin palvelu ja asiantuntemus ovat kohdallaan ja teemme varmasti lisää kohteita yhdessä tulevaisuudessa”, kertoo Laptin vastaava työnjohtaja Petteri Ovaska.

Geololla saavutetaan merkittävät säästöt päästöissä

Geolo-ratkaisun avulla saavutetaan merkittävät hiilidioksidisäästöt. Savilahden Luolan CO2-päästösäästöt verrattuna fossiilisen polttoaineen käyttöön vastaavat noin 650 CO2e t.

Tämä CO2-päästösäästömäärä vastaa noin 4 400 000 km ajomatkaa keskipäästöisellä henkilöautolla, millä kulkisi osapuilleen 109 kertaa maapallon ympäri.

Selkeän kustannussäästön lisäksi ostoenergiankulutuksen suhteen tavoitellaan noin 70 prosentin säästöä.

”Yhteistyö Laptin työnjohdon kanssa on ollut erittäin sujuvaa ja asiat hoituvat. Hanke itsessään on monin tavoin poikkeuksellinen ja se tekee siitä erityisen mielenkiintoisen, harvemmin sitä päästään tekemään hanketta maan alle kallioluolaan. Geolohan on tässä vähän niin kuin juurillaan, kuten sloganimme toteaa: Kiinteistön pitkä elinkaari alkaa maan alta – Geolo”, Raksystems Climate Solutions Oy:n toimitusjohtaja Janne Vanhanen kiteyttää.

Liittyvät palvelut

Geolo


Lue myös

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.