Mikonkatu 7 saavutti LEED-sertifikaatin

Helsingin ydinkeskustassa Mikonkatu 7:ssä sijaitseva toimistokiinteistö on saanut keväällä 2022 LEED Gold -ympäristöluokituksen. Raksystems Green Building Services -divisioona konsultoi sertifioinnin saamisessa.

Mikonkatu 7 on LEED-sertifioitu kiinteistö.

LEED-sertifiointi perusparannuksen myötä

Ympäristösertifikaatti saavutettiin kiinteistön täydellisen perusparannuksen ja laajennuksen yhteydessä. Tämä kuusikerroksinen Ilmarisen omistama kiinteistö on alun perin vuodelta 1910. Olemassa olevaa rakennusta pyrittiin hyödyntämään mahdollisimman laajasti ja sertifiointi tehtiin LEED Core and Shell – työkalulla.

Rakennustyöt alkoivat vuonna 2019 ja rakennus valmistui keväällä 2022.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) on yhdysvaltalaisen U.S. Green Building Councilin ylläpitämä ympäristösertifikaatti, joka arvioi kattavasti kestävän kehityksen ratkaisuja rakentamisessa. LEED-sertifiointijärjestelmän tarkoituksena on arvioida tilojen, rakennusten ja alueiden ympäristöominaisuuksia. Sertifikaatti todentaa, että rakennus on suunniteltu ja rakennettu tiukkojen ympäristötavoitteiden mukaisesti.

Keskeinen sijainti hienostuneella ja avoimella kiinteistöllä

Julkisivultaan suojeltu arvokiinteistö sai sertifioinnissa loistavat pisteet keskeisestä sijainnista, sillä kulmakiinteistö sijaitsee aivan Ateneumin ja Rautatientorin vieressä. Kiinteistöstä löytyy lähes 6 000 neliömetrin edestä vuokrattavaa toimistotilaa ja katu- ja kellaritasosta 2000 neliömetriä liiketilaa.

Kiinteistöstä löytyy myös tapahtuma-, ravintola-, kokous-, edustus-, posti-, assistentti ja turvallisuuspalvelut. Lisäksi pyöräilijöille ja juoksijoille on tarjolla omat sosiaalitilansa ja 300 paikkaa pyörien säilytykseen.

Loistavaa sijaintia ja keskeistä toimistotilaa haluttiin kunnioittaa huolellisella suunnittelulla, jossa toimivuus käyttäjille ja arvokas ulkomuoto otettiin huomioon. Erityisesti kiinteistön käyttäjien palvelukokemukseen on satsattu paljon.

Kaikki koneet ovat mahdollisimman energiatehokkaita ja muuntojoustavuus on otettu kiinteistössä huomioon muunneltavilla tiloilla ja joustavan tekniikan osalta.

”Mikonkatu 7 oli peruskorjauksena erityisen haastava ja mielenkiintoinen, mutta ympäristö edellä – ajatuksella ja hyvällä yhteistyöllä LEED Gold-taso saavutettiin. On ollut kunnia päästä tekemään työtä hiilijalanjäljen alentamisen kanssa yksi askel kerrallaan”, kertoo Jari Maunula, Raksystems GBS:n asiantuntija.

Kestävän kehityksen periaatteet huomioon 

Yksi kiinteistön erikoisuuksista on sisäpihalta löytyvä uusi nelikerroksinen ja lasikattoinen atrium-tila.

Myös kulmatorni oli poikkeuksellinen valinta ja aiheutti haasteita, sillä kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti tornista haluttiin käytettävä ja osa sisätilaa, eikä vain ulkoista koristetta rakennuksen julkisivuun. Julkisivussa käytettiin myös pitkäikäistä graniittia.

”LEED-luokituksen vahvuutena on yhtenäinen kriteeristö ja vertailtavuus koko maailmassa. Kiinteistössä toimivat ja vierailevat tietävät, että kun kohde on saanut LEED kultaa, se on arvioitu kattavasti kestävän kehityksen ratkaisujen osalta rakentamisprosessin aikana”, kertoo Ilmarisen rakennuttajapäällikkö Niina Nurminen.


Lue myös

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.