Säterinportin toimistokampukselle Suomen ensimmäinen WELL-sertifikaatti

Säterinportin toimistokampus Espoon Leppävaarassa saavutti kultatason WELL-luokituksen loppuvuodesta 2019. Raksystems Green Building Services -divisioonan konsultoima projekti on Suomen ensimmäinen kultatason WELL-luokitus sekä samalla Suomen ensimmäinen kiinteistökohtainen WELL Core & Shell -sertifiointi.

Säterinportti on Suomen ensimmäinen WELL-sertifioitu kohde.

WELL-luokituksen keskiössä on hyvinvointi


WELL-sertifioinnin keskiössä on kiinteistöjen käyttäjien terveys ja hyvinvointi. Panostamalla käyttäjien hyvinvointiin ja viihtyvyyteen voidaan parantaa myös yrityksen houkuttelevuutta ja tuottavuutta. 

International Well Building Instituten hallinnoima WELL-standardi on vuonna 2014 kehitetty kiinteistöalan luokitus, joka perustuu alan johtavaan lääketieteelliseen tutkimukseen. Sen tavoitteena on luoda tiloja, jotka tutkitusti edistävät ihmisten terveyttä ja hyvinvointia.

Hyvinvointisertifikaatin saaminen on poikkeuksellista, sillä Pohjoismaissakin sertifikaatti on vasta muutamilla yksittäisillä kiinteistöillä.

Green Building Services sertifioinnin tukena

GBS:n tehtävänä on tukea tilanteen kannalta sopivimman sertifikaatin ja laatutason valintaa sekä kehittää tehokkaimmat, edullisimmat ja parhaimmat ratkaisut hankkeen laadun kannalta. Sertifiointi alkaa kattavalla esiselvityksellä, jonka avulla tunnistetaan kohteen tavoitteet ja potentiaalinen ympäristöluokitustaso.

Sertifikaatin vaatimuksiin tutustuneet asiantuntijat ovat koko suunnittelu- ja rakennusprojektin ajan tukemassa ja ohjaamassa kriteerien täyttymistä.

”Oli hienoa olla mukana toteuttamassa yhtä Suomen ensimmäisistä WELL-sertifiointiprojekteista kiinteistössä, jossa hyvinvointi on nostettu kärkeen. WELL-sertifioinnin asiantuntijoina pystyimme ohjaamaan oman kokemuksemme ja osaamisemme kautta projektiryhmää oikeaan suuntaan. Vastasimme tämän projektin läpiviennistä kokonaisuudessaan, aina ohjaamisesta todistusaineiston keräämiseen ja dokumentointiin asti, jotta sertifioinnin saavuttaminen olisi mahdollisimman kevyttä ja vaivatonta asiakkaallemme,” kertovat Jennifer Pitkänen-Lundsten ja Konsta Tuokko, projektin parissa työskennelleet asiantuntijat.

Toimistokampuksella sertifioinnin kohteena olivat kampuksen B- ja C-rakennukset, joissa sijaitsee suurin osa kiinteistön yhteiskäyttötiloista, kuten ravintolat, kuntosali ja mukavuusalue.

Kaikki Säterinportin toimistokampuksen rakennukset ovat samaa tasoa, joten sertifiointi heijastaa koko kampuksen korkeaa laatua.

Hyvinvointia lisääviä ratkaisuja

Säterinportin toimistokokonaisuuden uudistamisen yhteydessä työntekijöiden hyvinvointi asetettiin tilamuutoksen keskiöön.

Kultatason hyvinvointisertifikaatti on osoitus tehdyistä panostuksista kiinteistön käyttäjien hyvinvointiin ja viihtyvyyteen WELL-sertifioinnin jokaisella osa-alueella, joita ovat sisäilma, vesi, ravinto, valaistus, kuntoilu, viihtyvyys ja hyvinvointi.

Kiinteistössä täytyy panostaa jokaiseen seitsemään osa-alueeseen, jotta sertifikaatin voi myöntää. Kaikki kategorioista annettavat pisteytykset perustuvat tieteelliseen tutkimukseen.

Tämän lisäksi paikan päällä tehtävässä auditoinnissa tehdään varmentavia mittauksia, liittyen esimerkiksi ilmanlaatuun ja akustiikkaan.

Säterinportissa ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen on panostettu moninaisin taloteknisin ratkaisuin sekä lisäämällä tilojen viihtyvyyttä. Talotekniikassa on keskitytty esimerkiksi laadukkaaseen sisäilmaan, riittävään ja hyvään ilmanvaihtoon sekä tarpeenmukaiseen valaistukseen ja päivänvalon riittävyyteen.

Tilojen sisustuksessa on käytetty runsaasti luonnonmateriaaleja, luontoaiheisia kuvioita sekä viherkasveja.

Tilat kannustavat terveelliseen elämiseen

Kiinteistön käyttäjiä pyritään aktivoimaan liikkumaan muun muassa kannustamalla portaiden käyttöön, tarjoamalla ryhmäliikuntaa ja henkilökohtaista valmennusta.

Kiinteistön omistava ruotsalainen Nordika on lisäksi tarjonnut vuokralaisyritysten työntekijöiden käyttöön laadukkaan kuntosalin sekä mukavuusalueen, joka on suunnattu lepotilaksi ja käytettäväksi rentoon työskentelyyn.

Toimistokampukselta löytyy myös liikuteltavia työpisteitä, hieroja ja ryhmäliikuntatila.

Kiinteistön tiloissa toimii myös kahvila sekä lounasravintola, joissa myydään terveellistä ja paikallisesti tuotettua ruokaa ja kannustetaan terveelliseen ruokavalioon.

Konseptin toteutti paikallisena kumppanina suomalainen Trevian Asset Management.

”Yhteistyö Raksystemsin kanssa sujui loistavasti! Asiantuntijat pitivät huolen siitä, että jokainen WELL-sertifikaatin seitsemästä osa-alueesta saavutettiin helposti ja projekti eteni vaivattomasti ja kevyesti heidän vetämänään. Ihailimme heidän aktiivista ja asiantuntevaa otettaan, kaikki sertifikaattiin liittyvä murehtiminen ja pohtiminen jäi täysin heidän harteilleen. Oli todellakin ilo työskennellä heidän kanssaan”, sanoo Antti Venermo, Trevian Asset Managementin liiketoimintajohtaja.


Lue myös

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.