Kuntotarkastus nopeuttaa asuntokauppaa ja ”tinkikierros” jää pois

Yleisen trendin mukaisesti yhä useampaan myyntiin tulevaan pientaloon tehdään etukäteen kuntotarkastus. Raksystemsin aluepäällikön Tapio Peltosen mukaan jo vähintään puolet myytävistä pientaloista kuntotarkastetaan Pirkanmaalla toimeksiannon yhteydessä, eli siinä vaiheessa, kun kiinteistönvälittäjä ottaa kohteen myytäväksi.

”Tämä on hyvä suuntaus. Asuntokaupan yhteydessä tinkikierros jää pois, kun kuntotarkastusraportti auttaa jo myyntiin laitettaessa kohteen hinnoittelussa. Välittäjien mukaan etukäteen kuntotarkastaminen myös nopeuttaa kauppaa”, Peltonen toteaa.

Etukäteen tarkastetusta kodista kiinnostuneen ostajankaan ei tarvitse tyytyä vain kuntotarkastusraportin lukemiseen.

”Meillä on ostajan kierros -palvelu, jossa kiinnostunut ostajaehdokas tai -ehdokkaat pääsevät käymään kohteen läpi kuntotarkastajan kanssa.”

Ajoissa liikkeellä oleminen tuo aikaa mahdollisille lisätutkimuksille

Kodin puolueeton rakennusteknisen kunnon tarkastaminen myyntiin laittamisen yhteydessä tuo aikaa myös aikaa mahdollisille kuntotarkastusraportissa mainituille lisätutkimuksille – tai vähintäänkin sen sopimiselle, kumpi kaupan osapuolista vastaa lisätutkimuksista ja niiden mahdollisesti tuomista lisäkuluista.

”Jos kuntotarkastus tehdään vasta kaupan ehtona, voi käydä myös niin, että ostaja vetäytyy tarkastuksen jälkeen. Raportissa mahdollisesti ehdotettujen lisätutkimusten sopimista ei kannata jättää epämääräiseksi puheeksi, sillä pahimmillaan niistä tulee myöhemmin riitaa”, yli 20 vuotta alalla työskennellyt Peltonen sanoo.

Kuntotarkastus myös kiinteistöltään arvokkaisiin mökkeihin

Asuntokaupan hiipuminen näkyi loppuvuodesta Pirkanmaallakin. Nyt kauppa on elpynyt, mikä näkyy myös kuntotarkastustilausten määrässä Raksystemsin Tampereen toimistolla.

Kuntotarkastus teetetään pientaloihin eli omakoti-, erillis- ja paritaloihin, mutta sitä suositellaan myös rivitaloasuntoihin sekä kiinteistöltään arvokkaisiin, kuten ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettuihin, mökkeihin kaupan yhteydessä.

”Nyt on hyvä aika tehdä asuntokauppaa Pirkanmaalla. Pirkanmaa on vahva talousalue, joten kauppaa tehdään aina, ja mitä olen välittäjien kanssa jutellut, niin Tampereella ja ympäryskunnissa kauppaa tehdään myös reippaan tulomuuton ansiosta”, Peltonen kertoo.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Aluepäällikkö Tapio Peltonen, Raksystems, p. 040 532 5443