Lähes 100-vuotiaan kiinteistön putkiremontin suunnittelu sujui jouhevasti

Helsingin Etu-Töölö on tunnettu klassismia edustavasta rakennuskannastaan. Aikakauden kiinteistöjä yhdistää pelkistetyn tyylikkäiden piirteiden lisäksi suurien remonttien ajankohtaisuus. Myös vuonna 1928 valmistunut Asunto Oy Mechelininkatu 17 edustaa aikakauden kiinteistökantaa parhaimmillaan. Taloyhtiössä on alkamassa putkiremontti, jonka rakenne- ja LVI-suunnittelusta olemme vastanneet. Selvitimme, miten hanke on sujunut tähän päivään asti.

Mitä taloyhtiön putkiremontti pitää sisällään?

Raksystemsin suunnitteluryhmä liittyi mukaan taloyhtiön putkiremonttihankkeeseen toteutussuunnitteluvaiheessa vuoden 2020 lokakuussa. Vaihetta edelsi hankeselvitys, joka oli aloitettu vuotta aiemmin.

Putkiremontti tullaan toteuttamaan perinteisellä tavalla käyttövesi- ja viemäriputkiston uusimisen osalta. Lisäksi saneerataan myös kylpyhuoneet ja yhteisiä tiloja. Myös ilmanvaihto laitetaan kuntoon saneerauksen yhteydessä.

Kiinteistökierroksella löydettiin piilohuone

Suunnittelijoiden työ alkoi kiinteistökierroksella, jonka havaintojen pohjalta teetettiin lisätutkimuksia. Tyypillisiä linjasaneerauksen suunnitteluvaiheessa tai sitä ennen toteutettavia tutkimuksia ovat putkiston kuntotutkimus, märkätilojen kosteuskartoitus, hormikartoitus, haitta-ainekartoitus ja rakennetutkimukset.

’’Kattava esiselvitystyö ja kiinteistöön tutustuminen ovat tärkeitä, sillä niiden avulla suunnittelutyö lähtee oikeille raiteille heti alusta alkaen’’, kertoo hankkeessa LVI-suunnittelijana toiminut suunnittelupäällikkö Aki Nissinen.

Toisinaan kiinteistökierroksella löytyy myös mielenkiintoisia yllätyksiä. Kohdekierroksella havaittiin vanha lukittujen ovien takana oleva lämmönjakohuone, joka oli poistettu käytöstä monia kymmeniä vuosia sitten. Tilan ottaminen käyttöön oli luultavasti estynyt tilan asbestipitoisten materiaalien vuoksi. Remontin yhteydessä tehtävien purkutöiden jälkeen tilaa on jälleen turvallista käyttää, joten se voidaan ottaa uudelleenkäyttöön.

’’On tyypillistä, että taloyhtiön yleisien tilojen käyttöä arvioidaan uudelleen putkiremontin yhteydessä. Yhdessä suunnittelijoiden kanssa tilojen käytölle kehitetään parhaat mahdolliset ratkaisut’’, Nissinen kertoo.

Suunnitteluun panostaminen kannattaa

Kohteen suunnitelmat valmistuvat alustavan arvion mukaan vuoden 2021 toukokuussa. Suunnitelmien hyväksynnän jälkeen valitaan urakoitsija, jonka jälkeen aloitetaan toteutusvaihe.

’’Hyvin tehtyyn suunnitteluun kuluu tämän ikäisessä ja kokoisessa kiinteistössä 8-9 kuukautta aikaa. Se voi kuulostaa pitkältä ajalta, mutta suunnitteluun panostaminen tuo toteutusvaiheeseen moninkertaisen hyödyn niin ajallisesti kuin rahallisestikin’’, kertoo Nissinen.

Suunnittelu on edennyt hyvin ja aikataulussa haasteista huolimatta

Kun suunnittelukohteena on lähes 100-vuotias kiinteistö, vaaditaan suunnittelijoilta lähes poikkeuksetta myös salapoliisityötä. Suurimman haasteen suunnittelutyöhön aiheutti ajan saatossa tehtyjen saneerauksien puutteellinen dokumentointi.

’’Hyvällä porukalla kaikki on sujunut hyvin haasteista huolimatta. Eri alojen suunnittelijat ovat pelanneet yhteen ja yhteistyö niin projektinjohtajan kuin taloyhtiön hallituksenkin kanssa on toiminut sulavasti’’, lopettaa Nissinen.

Myös taloyhtiön isännöitsijä on ollut tyytyväinen suunnitteluun.

’’Suunnittelu on sujunut hyvin ja aikataulussa niin nyt kuin aiemminkin’’, kertoo Nico Torvela Pääovi Oy:stä.