Sisäilmaongelman tai hukkaenergian taustalla voi olla ilmanvaihtohormin huono kunto

Naapuri tekee selvästi ruokaa, sillä asuntosi on vallannut tuntemattoman ruoan tuoksu. Suihkutilassasi on myös jatkuva trooppinen tunnelma. Tässä kohtaa taloyhtiö kutsuu minut eli ilmanvaihtohormien kuntotutkijan paikalle. Tai ainakin pitäisi kutsua, sillä hajuhaitat ja tunkkaisuus ovat tyypillisiä kiinteistön ilmanvaihtohormin puutteita.

Mitkä ovat yleisimmät ilmanvaihtohormin puutteet?

Toimiva ilmanvaihto tuo raikasta ilmaa oleskelutiloihin ja johtaa epäpuhtaan ilman ulos. Ilmanvaihtohormilla on tässä yhteydessä tärkeä tehtävä, sillä sen kautta likainen ilma saadaan kiinteistöstä pois.

Yleisimpiä ilmanvaihtohormin puutteita ovat niiden likaisuus ja rikkinäisyys. Myös ilmanvaihtohormien riittämätön määrä on erityisesti vanhojen kiinteistöjen painovoimaisten ilmanvaihtojärjestelmien kohdalla yleinen puute.

Jokaisella tilalla tulisi olla oma hormi, mutta ajan saatossa niitä on yhdistetty. Esimerkiksi asuinhuoneistojen keittiöissä, kylpyhuoneissa ja vaatehuoneissa tulisi olla oma poistohormi.

Puutteiden vuoksi ilmanvaihtohormi ei toimi ihanteellisesti. Pahimmillaan se voi aiheuttaa paloturvallisuusriskin tai sisäilmaongelman taloyhtiön asukkaille. Poistoilmassa on epäpuhtauksia ja kosteutta, jotka voivat kulkeutua hengitysilmaan tai kiinteistön rakenteisiin.

Hormi ei ole myöskään energiatehokas. Ilma vuotaa kiinteistön rakenteista ulos hukkaenergiana, joten syntyy turhaa rahanmenoa.

Miten ilmanvaihtohormin puutteet tunnistetaan?

Tunkkaisuuden ja hajuhaittojen lisäksi taloyhtiön asukas voi havaita ilmanvaihtohormin puutteet esimerkiksi meluna ja vedon tunteena.

Kun asukas havaitsee puutteita ilmanvaihdossa, kannattaa siitä ilmoittaa viipymättä taloyhtiön hallitukselle ja isännöitsijälle. He ottavat asian käsittelyyn ja ryhtyvät jatkotoimenpiteisiin.

Tyypillinen kiinteistön ilmanvaihtojärjestelmälle suositeltava jatkotoimenpide on ilmanvaihtohormien kuntotutkimus. Tutkimus on ainoa varma keino selvittää kiinteistön ilmanvaihtohormin kunto, sillä hormin kuntoa ei näe silmämääräisesti.

Onnistunut ilmanvaihtohormin kuntotutkimus sisältää muutakin kuin mittauksia

Perusteelliseen ilmanvaihdon kuntotutkimukseen kuuluu sekä hormikartoitus että hormikuvaus. Raksystemsin ilmanvaihtohormin kuntotutkimukseen sisältyy kumpikin.

Hormikartoituksessa kiinteistön ilmanvaihtohormit kartoitetaan savun avulla. Hormikuvauksessa hormit videokuvataan mahdollisten poikkeamien, vikojen ja puutteiden varalta. Kuvan avulla saadaan luotettavampaa tietoa kuin esimerkiksi mittaamalla.

Tutkimustulokset tiivistetään selkokieliseen tutkimusraporttiin. Mikäli vuotavia hormeja havaitaan, niiden laajuus kerrotaan raportissa. Raporttiin sisältyy myös hormikartat, joihin on kirjattu hormien koko sekä mihin tiloihin hormit johtavat.

Hyvä ilmavaihtohormin kuntotutkija on puolueeton

Minulla on yli 10 vuoden kokemus ilmanvaihtohormien kunnossapidosta niin urakoitsijan kuin asiantuntijan roolissa. Ole yhteydessä, mikäli kiinteistösi ilmanvaihdossa on havaittu ongelmia tai ilmanvaihtohormeista tarvitaan lisätietoa taloyhtiön remontteja varten.

Teen kollegoideni kanssa kuntotutkimuksia niin painovoimaisille kuin koneellisille ilmavaihtojärjestelmille kaiken kokoisiin kiinteistöihin. Saat meiltä puolueetonta tietoa kiinteistösi ilmanvaihtohormien kunnosta. Emme ole riippuvaisia ilmanvaihtoremontin toteuttajasta, joten tavoittelemme aina taloyhtiön etua.