Bredis Retail Park saavutti LEED Gold -tason ympäristösertifikaatin

Bredis Retail Park -hankkeen vaihe 2 saavutti LEED Gold -ympäristöluokituksen elokuussa vuonna 2021. Raksystems GBP oli mukana konsultoimassa Bredis Laajalahti -liikekeskittymän laajennusosan sertifiointia, jotta toivottu luokituksen taso ja kiinteistökokonaisuuden ympäristötavoitteet saatiin saavutettua. Laajennuksen myötä Laajalahden alueella on tarjolla nyt monipuoliset kauppa-, liikunta- ja ravintolapalvelut yhdessä pisteessä.

Suomen ensimmäinen Retail-luokitus

Kesällä 2021 Espoon Laajalahteen valmistunut Bredis Retail Parkin laajennusosa kasvattaa kohteen liiketilaa 7 700 neliömetrillä. Kohteen sertifioinnissa käytettiin luokitusjärjestelmää LEED V4 Retail, jolla ei aikaisemmin ole saavutettu ympäristöluokituksia Suomessa. Bredis Retail Park Phase II on siis Suomen ensimmäinen kyseisellä järjestelmällä sertifioitu kohde. Retail-luokitus on rakennusvaiheen sertifiointijärjestelmä, joka on räätälöity erityisesti kaupallisille kohteille ja niiden erityispiirteitä varten.

Raksystems GBP oli sertifiointiprosessin alusta asti mukana asettamassa tavoitteita ja määrittelemässä toimenpiteitä, jotta haluttu sertifioinnin taso saatiin saavutettua. Kohteelle asetettiin tavoitteeksi Gold- taso, joka on LEED-sertifiointijärjestelmän toiseksi korkein luokitustaso.

”LEED-luokituksessa julkisen liikenteen yhteyksillä ja lähiympäristön aluetehokkuudella on melko suuri painoarvo pisteytyksessä. Bredis Retail Park Phase II toimii esimerkkinä hankkeesta, joka voi saavuttaa korkean luokitustason toteuttamalla kattavasti energiatehokkaita ja vastuullisia ratkaisuja, vaikka ei sijaitsisikaan tiheästi rakennetulla alueella. NREP on toiminut kiinteistöalalla vastuullisuusteemojen suunnannäyttäjänä, joten on hienoa, että heidän kohteensa saavuttaa Suomen ensimmäisen LEED V4 Retail -kriteeristöllä arvioidun luokituksen”, kertoo Raksystems GBP:n johtava asiantuntija Antti Karppinen, joka toimi konsulttina hankkeessa.

Panostusta energiatehokkuuteen ja vedenkulutukseen

Energiatehokas kiinteistö kuormittaa vähemmän ympäristöä ja luo vähemmän kustannuksia. Bredis Retail Park saavuttikin erinomaiset pisteet etenkin energiatehokkuuden kategoriassa. Lämmitys tuotetaan kohteessa energiatehokkaasti maalämmöllä, minkä lisäksi katolle on asennettu suurikokoinen aurinkosähköjärjestelmä.

Myös kohteen vedenkulutusta on pienennetty hyödyntämällä pienivirtaamaisia vesikalusteita. Kohteessa on lisäksi kattava ja etäseurattava veden- ja energiankulutuksen mittarijärjestelmä, jonka avulla veden- ja energiankulutusta voidaan seurata ja säätää mahdollisimman tehokkaaksi.

”NREPillä on kunnianhimoiset vastuullisuustavoitteet jokaiselle kiinteistöllemme. Suomen ensimmäinen LEED V4 Retail on erinomainen osoitus siitä, että vastuullisuustyöllämme onnistumme saavuttamaan konkreettisia etuja ympäristön ja ilmaston näkökulmasta. Otan tämän sertifikaatin ilolla vastaan”, kommentoi Joonas Lemström, NREPin johtaja.

Elinaarilaskennalla lisätietoa kohteen ympäristövaikutuksista

Kohteelle laskettiin hankkeen aikana elinkaaren hiilijalanjälki. Hiilijalanjäljen laskenta rakennuksen suunnitteluvaiheessa antaa todellisen kuvan rakentamisen ja koko elinkaaren ympäristövaikutuksista kiinteistökokonaisuuden eri vaiheissa.  Hiilijalanjälkilaskennalla todettiin yli 10 % pienennys hiilijalanjäljessä tavanomaiseen tasoon verrattuna.

Pihasuunnittelussa kiinnitettiin huomiota ekologisuuteen tarjoamalla sähköautoille latauspaikkoja ja pyöräilijöille runsaasti pyöräpaikkoja. Kohteen sisäilmaa on parannettu valitsemalla vähäpäästöisiä materiaaleja sekä toteuttamalla perusteellinen tuuletus ennen käyttöönottoa.