Mukana Pasilan Triplan valmistumisessa alusta asti

Tripla on kolmen korttelin kokonaisuus, joka sisältää erilaisia tiloja asuinnoista joukkoliikenneasemaan. Viimeisimmäksi, vuoden 2024 alussa, asemakeskus ja Mall of Tripla saavuttivat LEED EB Platina-tason sertifioinnin.

Sisällys

Kolmen korttelin monipuolinen kokonaisuus

YIT rakennutti vuonna 2019 Helsingin Keski-Pasilaan uuden ja elävän keskuksen Triplan. Se on kolmen korttelin yhtenäinen kokonaisuus, joka sisältää kauppakeskuksen, pysäköintilaitoksen, joukkoliikenneaseman, asuntoja, hotellin sekä toimistoja.

Saksalainen Commerz Real AG osti Triplan kolme toimistorakennusta käsittävän noin 50 000 neliömetrin laajuisen toimitilakokonaisuus Workeryn vuonna 2019. Workery on yli 3 500 eri alan työntekijän päivittäinen toimipaikka.

Tripla Workery koostuu kahdesta kokonaisuudesta: 17-kerroksinen Länsi-Workery käsittää 21 250 vuokrattavaa neliötä ja 15-kerroksinen Itä-Workery 28 250 vuokraneliötä. Yksittäiset toimistokerrokset voidaan jakaa monin eri tavoin mahdollistaen tilan monipuolisen käytön nyt ja vuokralaisten vaihtuessa.

Commerz Real AG:n kanssa ehty kauppa on YIT:n historian isoin. Merkittävää kauppaa varten Raksystems teki ostajan toimeksiannosta oston kohteena oleviin kolmeen toimistokiinteistöön teknisen sekä ympäristöasioihin keskittyvän Due Diligence -tarkastuksen.

Teknisellä Due Diligence -palvelulla varmistetaan sujuva kiinteistökauppa, kun myyntitilanteessa tiedostetaan riskit ja tulevat korjauskustannukset. Ympäristön Due Diligence -palvelulla tutkitaan kiinteistön haitta-aineisiin liittyvät mahdolliset riskit ja varmistetaan kiinteistön terveellinen elinympäristö.

Triplan Workeryn Due Diligence toteutettiin rakennusvaiheessa

Triplan Workeryyn tehty TDD suoritettiin rakennusten runkovaiheen ollessa melkein valmis. Toimistorakennusten julkisivujärjestelmäseinien asennus oli vielä tässä vaiheessa kesken. Korkeisiin kiinteistöihin asennettiin uudenlaiset ns. boksi-ikkunat, joilla saadaan rakennuksen ulkoasuun näyttävää kolmiulotteisuutta.

Visuaalisesti julkisivuun tuotiin erilaisuutta myös esimerkiksi saksalaisilla laatoilla, jotka puhdistavat ilmaa ja ovat Triplaa varten räätälöidyt, sekä ruostumattomasta teräksestä valmistettujen paneeleiden sekä harkitun valaistuksen avulla. EDD1-tarkastuksen yhteydessä arvioitiin muun muassa työmaan logistiikkaa ja jätehuoltoa, meluhaittoja sekä maaperää.

Raskaan junaliikenteen takia maaperän laatu ei ollut hyvä, minkä takia sitä vaihdettiin 98 tuhatta tonnia.

Triplan Workeryn TDD sisälsi useita tarkastuskäyntejä paikan päällä, suuren määrän digitaalisen dokumentaation tutkimista ja analysointia sekä raportoinnin asiakkaalle. Tarkastuksessa tutkittiin mahdollisia riskirakenteita ja jatkotutkimuskohteita sekä kiinteistön osia, joihin tulisi kiinnittää huomiota rakennuksen valmistuttua. Lisäksi tarkastelun kohteena oli koko rakennushankkeen dokumentaation sekä rakentamisen laatu.

”Kaiken kaikkiaan Triplan TDD-projektiin meni useampi viikko ja työryhmämme sekä asiakas olivat projektiin erittäin tyytyväisiä”, kertoo Raksystemsin projektipäällikkönä toiminut Serge Skorin.

Työ jatkui Triplan Workeryn monitoroinnilla

”Hyvin sujuneen TDD-tarkastuksen ansiosta halusimme tilata Raksystemsiltä myös Workeryn monitoroinnin, joka valmistui kevään 2020 aikana”, kertoi Commerz Real AG:n Senior Project Manager Tobias Becherer TDD-projektin jälkeen.

Monitoroinnin tarkoituksena on toimia kiinteistönomistajan edunvalvojana. Raksystems valvoi sopimuksen mukaista laatua loppuprojektin edetessä, jotta työ etenisi sovitun mukaan oikeassa aikataulussa.

Laadunvalvontaan sisältyi muun muassa suunnitelmien noudattamisen seuraaminen, muutostöihin osallistuminen, sopimustekniset neuvottelut sekä kuukausittainen raportointi asiakkaalle. Mahdolliset virheet ja puutteet reklamoitiin liittyen esimerkiksi valaistuksen laatuun tai pintamateriaalien asennusvirheisiin. Jälkitarkastukset sisältyivät myös työhön.

”Projekti oli todella pitkäkestoinen ja laaja, joka sujui kuitenkin kaikkien osapuolien kesken hyvin. Kommunikaatio toimi loistavasti joka suuntaan ja oli ilo kuulla tilaajien ja vuokralaisten olevan tyytyväisiä lopputulokseen”, kertoo Raksystemsin projektipäällikkö Jarkko Saarinen.

Oho! Tämä video ei näy, koska olet kieltänyt markkinointievästeiden käytön. Nähdäksesi videon, käy hyväksymässä markkinointievästeet.

Rakennuksille LEED Platina ympäristösertifioinnit

Kauppakeskus Mall Of Tripla, Workery toimistotilat, Triplan hotelli ja asemakeskus saavuttivat kaikki korkeimman LEED Platina-tason. Helsingin kaupungin asettamat ekologiset tavoitteet loivat alkuun lähtökohdat ympäristösertifioinnille esimerkiksi energiankäytön ja vedenkulutuksen suhteen.

Yli viisi vuotta jatkuneessa projektissa Raksystems GBP oli mukana konsultoimassa koko projektin ajan alkuvaiheen suunnittelutavoitteiden asettamista rakennuksen luovutukseen saakka. 

Alusta asti tavoitteeksi asetettiin Platina-tason LEED-sertifiointi ja sen perusteella määriteltiin eri toimenpiteet, jotka tarvittiin sertifioinnin saavuttamiseksi. Asiantuntijamme ohjasivat hankkeen suunnittelua sekä toteutusta tavoitteen mukaisesti. Raksystems GBP hoiti myös projektin aikaisen dokumentoinnin sertifioinnin hakua varten.

”Projektista jäi todella hyvä fiilis ja onnistuimme siinä, mitä lähdettiinkin tavoittelemaan. Oli mielenkiintoista ja palkitsevaa olla mukana yhdessä maamme kärkihankkeista, joka saatiin hienosti ja sovitunlaisesti maaliin. Tavoitteista pidettiin kiinni eikä kriteereistä lipsuttu, vaikka projekti oli hyvin pitkä ja laaja”, kertoo Raksystems GBP:n Energianhallintapalveluiden johtaja Pekka Mairinoja. 

Mall of Triplalle ja asemakeskukselle LEED EB Platina sertifiointi

Triplan kauppakeskus Mall Of Tripla ja asemakeskus saavuttivat tammikuussa 2024 yhteisen LEED EB (Existing Buildings: Operation & Maintenance) v4.1 Platina-tason sertifioinnin. Kyseinen sertifiointi on tarkoitettu rakennuksen käyttövaiheelle ja tarkoituksena on todentaa rakennuksen käytönaikaista energiatehokuutta, ympäristöystävällisyyttä ja käyttäjäviihtyvyyttä.

Raksystems GBP vastasi sertifiointihankkeen läpi viennistä. Tavoitteena oli alusta alkaen saada platinataso, jolla voidaan todentaa kauppakeskuksen jatkuvaa vastuullisuustyötä. Rakennus on rakennettu energiatehokkaaksi ja ympäristöystävälliseksi samanaikaisesti käyttäjäviihtyvyys huomioiden, mitä todentaa hankevaiheen Platina.

Käyttövaiheen sertifikaatti kertoo, että suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa tehdyt ratkaisut mahdollistavat rakennuksen energiatehokkaan ja ympäristöystävällisen käytön. Susteran (ent. Raksystems GBP) johtava ympäristöasiantuntija Marika Riikonen kertoo, että saavutettu korkea pistemäärä 85 (Platinan raja 80) kuvastaa kiinteistön erinomaista suorituskykyä.


Lue myös

Ota yhteyttä

Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.