Taloyhtiön korjaushankkeiden asiantuntijana vuodesta 2014 lähtien

Aivan Lauttasaaren metroaseman välittömässä läheisyydessä sijaitsee taloyhtiö Asunto Oy Lauttasaaren keskus. Hyvin hoidettu kerrostaloyhtiö on kokenut viime vuosina monta isoa korjaushanketta julkisivuremontista linjasaneeraukseen. Asiantuntijamme ovat saaneet olla hankkeissa mukana vuodesta 2014 lähtien niin projektipäällikön, korjaussuunnittelijan kuin rakennustyön valvojankin roolissa.

Ensimmäisenä julkisivuremontti

Taloyhtiön ensimmäinen iso korjaushanke toteutettiin vuosien 2014–2015 välisenä aikana. Hankekokonaisuus piti sisällään julkisivu- ja parvekesaneerauksen lisäksi vesikaton kunnostuksen, ikkunoiden uusinnan ja parvekelasien asennustyöt. Myös ulkoalueilla tehtiin pieniä parannuksia. Asiantuntijamme olivat mukana hankkeen johtamisessa, korjaussuunnittelussa ja rakennustyön valvonnassa.

Taloyhtiön pitkäaikainen isännöitsijä Pyry Verainen on isännöinyt yhtiötä julkisivuremontin alusta alkaen.

’’Päätös hankkeeseen ryhtymisestä perustui betonirakenteiden kuntotutkimuksen aikana selvinneeseen julkisivujen uusimistarpeeseen. Tämän tyyppisille remonteille myönnettiin myös ARA:n avustusta, joka tuli hyvänä lisänä’’, Verainen kertoo.

Viiden vuoden päästä putkiremontti

Seuraava iso korjaushanke oli taloyhtiöllä edessä vuonna 2019, kun oli linjasaneerauksen aika. Remontti toteutettiin perinteisellä mallilla eli kiinteistön käyttövesi- ja viemäriputkien uusimisen lisäksi märkätilat laitettiin uuteen uskoon. Myös hissit uusittiin saneerauksen yhteydessä.

’’Yhtiö ryhtyi remonttiin, sillä kiinteistössä tapahtui kasvavissa määrin kosteusvaurioita, jotka liittyivät kylpyhuoneisiin. Päätöksenteon tueksi laadittiin myös putkiston kuntotutkimus, jossa todettiin viemäreiden uusimistarve’’, Verainen kertoo.

Rakennuttamisen ja valvonnan taloyhtiöpalveluiden osastopäällikkömme Jari Kauppinen toimi hankkeen projektipäällikkönä alusta alkaen. Myös rakennustyön valvojat otettiin Raksystemsiltä. Rakennusteknisen valvonnan lisäksi vastasimme hankkeen taloteknisestä valvonnasta.

Jarin valinnan puolesta puhui erityisesti se, että hän tunsi talon hyvin jo entuudestaan ulkovaipparemontin myötä. Valvontatiimin osalta taas CV:t vakuuttivat’’, jatkaa Verainen.

Isännöitsijä ja taloyhtiö ovat olleet tyytyväisiä asiantuntijoiden työhön

Putkiremontin urakkavaihe valmistui vuoden 2020 kesäkuussa. Hanke sujui hyvin ja valmistui aikataulussa.

’’Projektipäällikkö ja valvontatiimi saivat taloyhtiöltä erityistä kiitosta siitä, että he pitivät yhtiön puolia hankkeessa ja toivat omaa asiantuntijuuttaan hyvällä tavalla esiin niin suunnittelun kuin työmaavaiheenkin aikana. Myös yhteistyö urakoitsijan kanssa oli hyvää. Erimielisyydet keskusteltiin läpi asiallisesti, jolloin toimivat ratkaisut löydettiin hyvässä sovussa’’, Verainen kertoo.

Myös projektipäällikkö antaa kehuja yhteistyölle.

’’Yhteistyö kaikkien hankkeen osapuolien kanssa oli sujuvaa. Taloyhtiön isännöitsijä oli asiantunteva sekä urakoitsija ja hallitus yhteistyökykyisiä. Tämä johti hyvään lopputulokseen, josta saamme koko porukka olla ylpeitä’’, tiivistää Raksystemsin Jari Kauppinen.

Takuutarkastus varmisti laadun

Kiinteistöön tehtiin takuutarkastus, kun vastaanottotarkastuksesta alkoi olla kulunut kaksi vuotta. Tarkastus on tärkeä taloyhtiölle, sillä se on käytännössä viimeinen hetki ilmoittaa urakoitsijan vastuulle kuuluvista virheistä ja puutteista.

Takuutarkastus tehtiin vuoden 2022 kesällä eikä siellä esiintynyt suurempia murheita. Projektipäällikön tehtäviin kuului takuutarkastuksen valmistelu ja takuutarkastus pöytäkirjoineen.