Kaikki, mitä sinun tulee tietää taloyhtiön sähköremontista
Taloyhtiöiden sähkönkäyttö on kasvanut huomattavasti viime vuosikymmeninä. Modernien kodinkoneiden ja elektroniikan lisäksi sähköä käytetään niin valaistukseen, hisseihin, veden lämmitykseen, lämmitykseen kuin ilmanvaihtoonkin. Sähköremontti on erinomainen keino saada sähköjärjestelmät vastaamaan asukkaiden muuttuneita tarpeita. Tässä blogitekstissä kerron kaiken, mitä taloyhtiön tulee tietää onnistuneen sähköremontin läpiviemiseksi.
Sisällys
Millaisiin kiinteistöihin sähköremontteja toteutetaan?
Sähköremontteja toteutetaan tällä hetkellä kahdenlaisiin kiinteistöihin: vanhempiin arvokiinteistöihin ja niin sanottuihin retrotaloihin.
Vanhemman arvokiinteistöt on rakennettu 1910–1950-luvulla. Niihin on tehty 1990-luvulla tai 2000-luvun alkupuolella putkiremontti ilman sähköjen uusintaa tai sähköt on uusittu vain kylpyhuoneiden sisältä.
Retrotaloja ovat 1960–70-luvun elementtikerrostalot. Niissä on aiemmin toteutettu sukitus- ja vesijohtosaneeraus, mutta sähköjä ei ole uusittu tässä yhteydessä.
Mitä sähköremontti yleensä sisältää?
Sähköremonteissa on tyypillisesti kaksi perussisältöä. Toista kutsutaan nousujohtoremontiksi ja toista täyssähköremontiksi.
Nousujohtoremontissa uusitaan kaikki sähkö-, antenni- ja telejärjestelemät sekä yleiset tilat liittymiskaapista huoneiston ryhmäkeskukselle asti. Huoneistoissa uusitaan vain ryhmäkeskus ja lieden syöttöjohto.
Täyssähköremontissa kaikki kiinteistön sähkö-, antenni- ja telejärjestelmät uusitaan liittymiskaapelista huoneistojen pistorasioita myöten.
Sähköremontti voidaan toteuttaa erillisenä hankkeena tai muiden remonttien eli esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä. Remontti on myös hyvä mahdollisuus varautua tulevaisuuden tarpeisiin. Esimerkiksi varautuminen sähköautojen latauspisteisiin remontin yhteydessä on suositeltavaa ja yleistymässä oleva käytäntö.
Mitä taloyhtiön sähköremontti maksaa?
Sähköremonttien kustannusarvio annetaan kerrostaloissa usein asuntojen määrän mukaan. Hintahaitari on tyypillisesti 11 000–13 000 euroa asuntojen määrällä kerrottuna. Tämä tarkoittaa siis esimerkiksi 40 asunnon taloyhtiössä 440 000–520 000 euron kulua.
Nousujohtoremontti on hieman edullisempi toteuttaa. Se kustantaa noin 9 000–11 000 euroa per asuntojen määrä.
Miten remontti etenee taloyhtiössä?
Taloyhtiön sähköremontti lähtee liikkeelle tyypillisesti kuntotutkimuksista tai hankesuunnittelusta. Hankkeeseen ryhtyminen vaatii aina yhtiökokouksen hyväksynnän.
Hankesuunnittelusta kannattaa aloittaa, mikäli kuntotutkimuksia ei ole tehty tai edellisestä on jo aikaa. Hankesuunnittelu auttaa suunnittelun kilpailutuksessa ja antaa hankkeelle raamit. Lähtökohtaisesti pitää aina olla suunnitelma siitä, mitä tehdään, jotta toteutussuunnitteluun voidaan ryhtyä.
Vaihevaihtoehdot karkeasti:
- Kuntotutkimukset
- Hankesuunnittelu
- Toteutussuunnittelu
- Kilpailutus
- Rakentaminen
- Kuntotutkimukset
- Toteutussuunnittelu
- Kilpailutus
- Rakentaminen
- Hankesuunnittelu
- Toteutussuunnittelu
- Kilpailutus
- Rakentaminen
Rakentamisvaihe vaikuttaa asuntoihin noin viiden päivän verran. Tänä aikana ilmenee satunnaisia sähkökatkoja ja vieraillaan huoneistoissa. Toimista ilmoitetaan aina erikseen.
Suosittelen olemaan yhteydessä alan asiantuntijaan eli esimerkiksi projektipäällikköön jo siinä vaiheessa, kun hankkeeseen ryhtymistä pohditaan. Asiantuntijan kokemuksen ja osaamisen avulla vältetään virheitä ja ylimääräisiä kustannuksia, jotka voivat syntyä vääränlaisista ratkaisuista.
Mitä ovat sähköremontin hyödyt?
Sähköremontti tuo taloyhtiölle ja sen asukkaille monia hyötyjä. Merkittävimpiä hyötyjä ovat turvallisuus, käyttömukavuus ja rahalliset säästöt.
Vanhat sähköjärjestelmät ja -laitteet aiheuttavat usein palo- ja sähköturvallisuusriskin. Esimerkiksi vanhoja kangaseristeisiä johtimia eli niin sanotut rättikaapeleita ei voida pitää paloturvallisina. Uudet maadoitetut ja vikavirtasuojatut asennukset suojaavat lisäksi sähköiskulta ja varmistavat muilla tavoin laitteiden oikean toiminnan.
Käyttömukavuutta remontti tarjoaa tuomalla kiinteistöön esimerkiksi nykyaikaisen laajakaistayhteyden ja antenniverkon. Myös pistorasioiden huoneistokohtainen määrä kasvaa, mikä helpottaa arkea. Yksivaiheisten nousujen vaihtaminen 3-vaiheiseksi mahdollistaa lisäksi induktioliesien ja tehokkaampien kodinkoneiden käytön samanaikaisesti.
Sähköremontti tuo taloyhtiölle myös rahallisia säästöjä, sillä se säästää energiaa ja huoltokuluja sekä nostaa taloyhtiön arvoa. Remontin myötä yleisten tilojen valaistus voidaan vaihtaa loisteputkista energiatehokkaampiin LED-valaisimiin. Vanha ketjutettu antenniverkko on myös yleensä vikaherkempi ja viat heijastuvat naapuriasuntoihin.
Kirjoittaja
Teemu Grönberg
Osastopäällikkö; sähkösuunnittelu
Lue myös
EU-taksonomia haastaa kiinteistönomistajat investoimaan energiatehokkuusinvestointeihin ja varautumaan ilmastoriskeihin
Näin onnistut taloyhtiön remonttien yhdistämisessä
Tekninen manageeraus kiinteistönomistajien tukipilarina
Ota yhteyttä
Palvelemme valtakunnallisessa palvelunumerossamme arkisin klo 8-16.